AJANKOHTAISTA
Perussuomalaiset kuntavaikuttajat vastustavat jättikuntaideologiaa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö puhuu tänään Kuntaliiton valtuuston syyskokouksessa mm. seuraavaa:
Hallituksen ajama kuntauudistus herättää kuntavaikuttajissa huolta. Perussuomalaiset eivät ole yksiselitteisesti uudistuksia vastaan eivätkä suinkaan tyrmää kuntaremonttia suoralta kädeltä. Kuntien määrä ei kuitenkaan voi olla kuntaremontin ykköskysymys. Byrokratiaa on karsittava ja toimintaa tehostettava, mutta hallituksen ajama yksioikoinen jättikuntalinja ei ole vakuuttanut perussuomalaisia siinä mielessä, että vain sillä turvattaisiin palvelut ja saataisiin aikaan säästöjä.

Kuntauudistushanketta on leimannut kova kiire. Perussuomalaisia huolestuttaa etenkin se, että kiireessä sivuutetaan paikallinen asiantuntemus. Alueellisia erityispiirteitä ei saisi unohtaa ja vanhoja, täysin toimivia rakenteita ei tulisi hävittää.

Kuntaremontin suurimmat vaarat ovat palvelujen karkaaminen keskuksiin ja kuntalaisten vieraantuminen päätöksenteosta. Kuntapolitiikan ydin on, että kuntalaiset pääsevät itse päättämään, mitä kunnassa tehdään. Kuntademokratia on kansanvallan henkivakuutus.

Kuntaliitoksissa kannattaa lähteä liikkeelle vapaaehtoisuuden pohjalta, koska silloin tulos on kestävämpi kuin pakolla runnattu. On hyvä muistaa, että kuntien lukumäärää on kuntien omasta aloitteesta saatu viime vuosina huomattavasti putoamaan.

Jussi Niinistö,
p. 050 5767 239Puhe kokonaisuudessaan klo 13 osoitteessa www.jussiniinisto.fiJulkaistu 01.12.2011 klo 12:54