AJANKOHTAISTA
Kotiäidit eduskunnassa
Eduskunnassa järjestettiin keskiviikkona 9.11. tilaisuus, jossa kotiäidit ympäri Suomen tulivat tapaamaan kansanedustajia ja keskustelemaan heidän kanssaan mm. kotihoidontuesta ja muista kotiäitejä koskettavista ajankohtaisista asioista.
Kotiäidit tulivat Perussuomalaisten eduskuntaryhmän vieraaksi, tilaisuuden isäntänä ja emäntänä toimivat Pentti Oinonen ja Hanna Mäntylä (ps).

Paikalle kutsuttiin kaikkien puolueiden kansanedustajat, joita saapuikin paikan päälle kiitettävä määrä, peräti 17 edustajaa. Kaikkein aktiivisemmin paikalla olivat perussuomalaisten ja keskustan edustajat. Hallituspuolueiden edustajista paikalle saapui ainoastaan yksi vihreiden edustaja. Ihmetyttääkin, missä olivat sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien edustajat, kun teemana kuitenkin olivat perheasiat.

Avauspuheenvuoron piti tilaisuuden isäntänä toiminut Pentti Oinonen. Puheessaan Oinonen toivotti kotiäidit tervetulleeksi ja painotti, kuinka tärkeää toimintaa nämä aktiiviset kotiäidit harjoittavat. Jokaisella äidillä tai isällä tulisi olla mahdollisuus jäädä lasten kanssa kotiin niin, että elintaso on turvattuna. Hän myös muisteli omaa pullantuoksuista lapsuudenkotiaan ja sen merkitystä.

Kotiäidit ovat keränneet netissä adressin kotihoidontuen korottamisen puolesta, Adressin oli tilaisuuteen mennessä käynyt allekirjoittamassa liki 24 000 kansalaista. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kävi vastaanottamassa adressin heti tilaisuuden alkuvaiheessa. Soini piti myös puheen kodin merkityksestä ja isyyden "iloista ja itkuista". Hän painotti, että perheille tulisi antaa vapaus valita, missä he hoitavat lapsensa ja mikä heidän lapsilleen on parasta. Hän toivookin yhteistyöllä muutoksia, yhteistä tahtotilaa hallitukselta ja oppositiolta.

Keuruulaisen Eva Hämeenniemen johdolla eduskuntaan saapuneet kotiäidit saivat aikaan vilkasta keskustelua kansanedustajien kanssa. Äitien tavoitteena olisi korottaa kotihoidontuki samalle tasolle peruspäivä- ja vanhempainrahan kanssa, sillä tämän hetkinen kotihoidontuki on heidän mielestään kohtuuttoman pieni. Muutamalle paikalla olleelle kansanedustajalle kotihoidontuen pienuus tuli todellisena yllätyksenä.

Keskustelussa pohdittiin myös mahdollisuutta, että kotiäideille tulisi samat edut kuin eläkeläisille, opiskelijoille tai työttömille. Alennuksia toivotaan esimerkiksi julkisiin kulkuneuvoihin, uimahalleihin ja kulttuuritoimintaan. Paikalla ollut kansanedustaja Kaj Turunen (ps) lupasikin lähteä viemään asiaa eteenpäin eduskunnassa.

Teksti:
Maria Landén
Kansanedustaja Pentti Oinosen avustaja


Julkaistu 05.12.2011 klo 11:18