AJANKOHTAISTA
Virkkunen jatkaa Pekkarisen työtä
Kuntaministeri Henna Virkkusen ajaman 80 kunnan mallin ennenaikainen julkisuuteen vuotaminen on aiheuttanut SDP:n ja Vasemmistoliiton sisällä ennennäkemättömän paniikin.
Ministeri Virkkusen malli pohjautuu Keskustan ex-sisäministeri Mauri Pekkarisen aikanaan sanelemaan NUTS -aluejakoon, joka sisältyi Suomen EU:n liittymissopimukseen. Nyt kyseessä on varsin taidokkaaksi rakennettu näytelmä Keskustan taholta taannoisine välikysymyksineen. EU-myönteiseksi ja cityliberaaliksi muuttunut Keskusta pyrkii palaamaan juurilleen eduskuntavaaleissa saamansa murskatappionsa jälkeen, ja näin tarkastellen ymmärrettävästi koettaa unohtaa kuntauudistusjuurensa parinkymmenen vuoden takaa.

NUTS -ohjelmasta on jo kaksi osaa toteutettuna, ja kolmas vaihe vaatii suurkuntien perustamisen. Suurkuntien tehtäväksi on nyt määritetty peruspalveluiden ”turvaaminen”, jolla uudistus pyritään perustelemaan uskottavasti.

Katainen-Urpilainen hallituksen nyt eteenpäin runnoma ja ex-ministeri Pekkarisen suunnittelema suurkuntajako ja kuntauudistus on saatava kansalaisten arvioitavaksi reilusti ennen kunnallisvaaleja. Kuntalaisilla on oltava mahdollisuus tutustua uudistukseen, ja myös mahdollisuus ottaa äänestämällä kantaa entisten ja nykyisten hallitusten linjauksiin.

Perussuomalaiset vastustavat tällaisia pakolla toteutettuja ja EU:n liittymissopimuksen sanelemia suurkuntia, koska ne väistämättä lisäävät Suomessa alueellista epätasa-arvoa, mutta myös vakavasti vaarantavat kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden. Valtion tulee tukea ja kannustaa kuntien vapaaehtoista yhteistyötä ja auttaa löytämään uusia toimintatapoja sen sijaan, että pakotteilla - kuten valtionosuuksien leikkaamisella ja samalla velvoitteiden lisäämisellä - kunnat ja kuntalaiset joutuvat entistä syvempään ahdinkoon.


Hanna Mäntylä
Perussuomalaisten 1 vpj. ja kansanedustaja

hanna.mantyla@eduskunta.fi
puh: 09–432 3126

Julkaistu 07.02.2012 klo 07:00
Kirjoittaja: Hanna Mäntylä