AJANKOHTAISTA
Tarkoitushakuista vai kädettömyyttä?
Uutistoiminta on hektistä ja monia käänteitä sisällään pitävää. Tämän kyllä ymmärrän. Virheitä ja erilaisia mokia sattuu. Jokainen puolue ja muu kansalaisjärjestö on aina tyytymätön saamaansa kohteluun, varsinkin kansalliselta Yleltä. Mikäli sattumat ja mokat useiden keskustelujenkin jälkeen jatkuvat, on oikeutettua kysyä onko se tarkoitushakuista vai kädettömyyttä vai peräti molempia.
Eilen Ylen TV-uutiset ainoana välineenä kertoi Köyliön valtuutetun käsittämättömistä möläytyksistä Oulun ampumatapauksesta ja että puheenjohtaja Timo Soini ei halunnut kommentoida. Kaikki muut TV- kanavat ja tiedotusvälineet kertoivat, että ko. valtuutetun puolueesta erottamisprosessi on käynnistynyt. Soitin kesken uutisten TV-uutisten vastuulliselle toimittajalle ja kerroin, että erottamisprosessi on käynnistynyt ja esitin oikaisua uutisointiin. Vastaus oli, ettei uutisoinnissa ollut virhettä ja korjausta ei voi suorittaa tähän lähetykseen. Uutisoinnissa ei ollut suoranaista virhettä. Sisällöllisesti se oli asenteellinen. Puoluesihteeri Ossi Sandvik ja piirinpuheenjohtaja Seppo Toriseva olivat kertoneet useille tiedotusvälineille, että ko. valtuutetun puolueesta erottamisprosessi on käynnistynyt. Tämän olivat havainneet Ylen Satakunnan toimitus ja kaikki muut tiedotusvälineet. Ylen TV-uutiset eivät. Onko kysymys tarkoitushakuisuudesta vai kädettömyydestä?

Mikäli tämä olisi ainoa tapaus, niin en kirjoittaisi nyt tätä viestiä. Mitta tulee vain joskus täyteen. Edellinen kerta oli, kun Yle julkisti viimeisimmän gallupin. Olin aamupäivällä käynyt Ylen toimituksen kanssa keskustelut varapuheenjohtajamme Hanna Mäntylän tiedotteen uutisoinnista. Mäntylä viestitti Pekkarisen luoneen jo sisäministeri aikana nyt hallituksen esittelemän kuntajaon. Pekkarisen esitys hyväksyttiin EY:n ministerineuvostossa 22.7.1993. Kysymys oli Suomen EU- jäsenyyden lähestymiskriteereiden täyttämisestä eli Suomelta vaadittiin rajuja talouden tasapainottamistoimia sekä taloutta pysyvästi tervehdyttäviä rakenteellisia uudistuksia. Mäntylän tiedote ei ylittänyt uutiskynnystä. No ei siitä sen enempää. Se ei ole olennaista. Olennaista on, että laskusuunnassa ollutta galluptulosta kommentoimaan valittiin puolueen toimintaa ainoana kansanedustajana kritisoinut Vesa-Matti Saarakkala. Puolueen kannatuslukemia kommentoimaan ei kelvannut puoluesihteerimme Sandvik tai kukaan varapuheenjohtajista vaan ainoa kriitikko. Oliko tässäkin kysymys tarkoitushakuisuudesta vai kädettömyydestä vai molemmista? Olisi varmaan uutisoinnin terävöittämiseksi aika laskea Ylen toimittajat tutustumaan puolueiden toimistoihin ja organisaatioihin.

Ylen toimitukset eivät ole havainneet viime eduskuntavaalientulosta. Kun uutisoidaan opposition kannanotoista, niin pääsääntöisesti kommentoijana on joku keskustapuolueen kansanedustaja. Tänäänkin euron tukipaketteja opposition puolesta kommentoivat Kaikkonen ja Pekkarinen. Suurimmalta oppositiopuolueelta olisi löytynyt ainakin toiseksi kommentoijaksi varmasti yhtä pätevät asiantuntijat ko. valiokunnista. Nyt on Ylessä otettu opposition äänitorveksi keskustalaiset kansanedustajat. Suhde on ollut suurimman oppositiopuolueen tappioksi 1:5. Miksi näin? Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on 39 asiansa osaavaa ja hallitsevaa kansanedustajaa, jotka ovat kaikki myös Ylen käytössä. Puolueen asioista puheenjohtaja Soinin lisäksi pystyvät ja haluavat kommentoida varapuheenjohtajat Hanna Mäntylä, Juho Eerola ja Reijo Ojennus sekä puoluesihteeri Ossi Sandvik.


Helsingissä 21.2.12
Suurimman oppositiopuolueen työmies Matti Putkonen

- Tämä viesti on lähetetty 21.2.2012 Ylen johdolle ja toimittajille

Julkaistu 22.02.2012 klo 13:12
Kirjoittaja: Matti Putkonen