Kansanedustaja Pentti Oinonen piti eduskunnassa keskiviikkona 29.2.2012 puolustusvoimien uudistamissuunnitelmia koskevaan välikysymykseen liittyvän keskustelun yhteydessä seuraavan ryhmäpuheenvuoron:
Tässä salissa monet edustajat ovat miljoonien suomalaisten tavoin vannoneet sotilasvalassaan, joka löytyy myös sotilaspassista: "Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä sen hyötyä ja parasta. Joukkoa, johon kuulun, sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun. Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää – Jumala siinä minua auttakoon."
Isänmaan puolustaminen on kansalaisten yhteinen asia, niin myös meidän kansanedustajien. Me voimme – ja meidän täytyy – tehdä oma osuutemme.
Koska tämä totuus on hallituspuolueilta unohtunut, perussuomalaiset joutuivat jättämään välikysymyksen. Puolustusvoimauudistus heikentää merkittävästi Suomen kykyä puolustaa koko maata. Isänmaallisina kansalaisina emme voi hyväksyä sitä.
Vetoamme tulevaan presidenttiin
Nykyisen ylipäällikön, presidentti Tarja Halosen aikana puolustusvoimia on heikennetty radikaalisti: jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus, tämä järjetön puolustusvoimauudistus ja ulkoistettu ruokahuolto ovat surullisia esimerkkejä tästä. Herääkin kysymys, onko Suomen ylimmässä johdossa jo järjen käyttökin ulkoistettu?
Hyvät kansalaiset! Me perussuomalaiset vetoamme tulevaan tasavallan presidenttiin ja puolustusvoimien ylipäällikköön Sauli Niinistöön, että hän omalta osaltaan vaikuttaisi siihen, että isänmaamme puolustuskykyä ratkaisevasti heikentävä uudistus otetaan uudelleen käsittelyyn.
Hallituspuolueiden toiminta ihmetyttää
Otetaanpa esiin tapaus Dragsvik. Pääministeri Katainen sanoo, että asiasta EI päätetty hallitusneuvotteluissa. Sen sijaan RKP:n hallitusneuvottelijat Enestam ja Haglund vakuuttavat, että varuskunnan säilyttämisestä sovittiin jo hallitusneuvotteluissa. Otapa tästä nyt sitten selvää, kuka puhuu totta ja kuka ei. Oman mausteensa tähän suhmurointiin tuovat vielä ministeri Wallinin jääviysepäilyt.
Tähän päivään saakka SDP:n työministeri Lauri Ihalainen on päässyt kuin koira veräjästä. Hän kiertää maakuntia surkuttelemassa menetettyjä työpaikkoja ja saarnaa autuaaksi tekevästä muutosturvasta. Nyt vaan jää epäselväksi, ajaako hän muutosturvaa vai onko hänen viestinsä ennemmin: turvaa jotenkin muuttosi!
Ministeri Ihalainen istuu leikkauksia tekevässä hallituksessa. Hän on ollut mukana vähentämässä työpaikkoja muun muassa Pohjois-Karjalan prikaatista, joka sijaitsee Suomen pahimmalla työttömyysalueella. Ministeri Ihalainen: Surkutelkaa asiaa hallituksessa eikä maakunnissa.
Kataisen hallituksen ohjelmassa todetaan, että "alueelliset erot ja erityispiirteet kehityksessä otetaan huomioon. Valmistellaan erillinen Itä- ja Pohjois-Suomen kehitysohjelma". Outo on hallituksen ohjelma, kun se pikemminkin lisää työttömyyttä kuin vähentää sitä.
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vasemmistoliiton Annika Lapintie päivittelee kohta: "En ymmärrä, miksi perussuomalaiset ovat valmiita satsaamaan puolustusvoimiin".
Me perussuomalaiset taas kysymme vasemmistolta, miksi te olette valmiit kauhomaan satoja miljoonia euroja Kreikkaan? Siellähän maa varustaa armeijaansa muun muassa 2–4 Ranskasta ostetulla sotalaivalla, joiden arvo on noin 300 miljoonaa euroa kappale.
Vasemmistolle varmasti sopisi vaihtaa nykyinen asepalvelus parin viikon pioneerileiriin. Sitä vain en kerta kaikkiaan käsitä, että olette valmiit rahoittamaan toisen maan armeijaa!
Sotilaallisia pelotteita
Suomen karsiessa puolustustaan Venäjä lihottaa armeijaansa. Se hankkii muun muassa yli 400 mannertenvälistä ohjusta, kahdeksan ydinsukellusvenettä ja runsaat 600 hävittäjää sekä palkkaa lisää 250 000 ammattisotilasta.
Mutta eipä hätiä mitiä. Onhan Suomellakin uusi sotilaallinen pelote: se koostuu kolmimiehisistä sotilaspartioista, jotka lähetetään metsään mukanaan kämmentietokone, puhelin ja pimeännäkölaite.
Näillä uudistus- ja säästötoimilla hallitus murentaa yleiseen asevelvollisuuteen pohjaavan puolustuskykymme. Maanpuolustustahto rapautuu, työttömyys lisääntyy ja alueellinen epätasa-arvoisuus kasvaa.
Edellä esitetyn perusteella kannatan edustaja Jussi Niinistön hallitukselle ehdottamaa epäluottamuslausetta.