Matti Vanhasen johtama sinivihreä hallitus ei totisesti pitänyt vakan alla kynttilää. Hallituksella on korkea profiili ja se puhuu yhdellä äänellä kovaa ja korkealta Suomen kansan pään yläpuolelta. Hallitus havaitsi, että sanelu ei toimi ja veti luut kasaan ja hyvä niin.
Hallitus aikoi pistää nykyiset ja tulevat eläkeläiset silkkisolmiojuppien taloussaalistuksen maksajiksi. Suuri raha ja mammona mellastavat ja kansa maksaa laskun. Sinä maksat! Hallitus ei ole vielä esittänyt yhtäkään toimenpidettä, jolla suuri raha osallistuu aiheuttamansa talouskriisin maksajaksi.
HUONOSTI HARKITTU
Pääministeri Matti Vanhasen omavaltainen esitys eläkeiän alarajan nostamiseksi 65 ikävuoteen, joka on koko hallituksen linja, oli huonosti harkittu ja nyt kuopattu. Tältä esitykseltä puuttui yhteiskunnallinen tuki. Eduskuntavaalien yhteydessä ei ollut puhetta eläkeiän alarajan nostamisesta. Sen sijaan puhetta oli vanhustenhoidon rappiotilasta. Kaikki lupasivat parannusta. Hallituksen toimenpiteet loistavat poissaolollaan ja tilanne pahenee.
Ikääntyminen tuo haasteita. Se on totta. Omaishoidon tuen kehittäminen, sen tason nosto ja verovapaus ovat välttämättömiä toimenpiteitä vanhusten huoltomme ongelmien ratkaisemiseksi. Pelkkä julkinen sektori, vaikka sitä vahvistetaan, ei ongelmasta selviä. Huoltosuhteen hankaloituminen on selkeä haaste, mutta yleisen eläkeiän nosto ei auta tähän ongelmaan. Siis ei auta! Tämä on nyt todettu ja tunnustettu.
HÄMMINKIÄ JA EPÄTIETOISUUTTA
Hallituksen sanelupäätös on aiheuttanut kansan keskuudessa ennennäkemättömän hämmingin ja epätietoisuuden. Moni eläkeiän kynnyksellä oleva ihminen harkitsee vakavasti työuransa lyhentämistä, eikä pidentämistä. Mikä on voimassa, mikä ei ja kuinka pitkään?
Tämän kaiken hallitus on saanut aikaan, vaikka se ei ole tehnyt eduskunnalle mitään konkreettista lakiesitystä. Ilmassa on ollut vain pääministerin hiihtohousuissaan tekemä päätös. Tänään on tullut uutta tietoa. Hyvä niin ja nyt hallituksen pitää antaa oikeata tietoa Suomen kansalle nimenomaan Eduskunnasta, eikä kabineteista.
TYÖSSÄ JAKSAMINEN
Työssä jaksaminen, työolosuhteiden parantaminen, työn sisällön kehittäminen, kannustava työilmapiiri, hyvien työsuoritusten palkitseminen ja työkunnon ylläpitäminen ovat avaintekijöitä työurien pidentämiseen. Mihin hallitus pyrki yksipuolisella sanelupäätöksellä yleisen eläkeiän nostamisella 65 ikävuoteen? Halusiko hallitus jokaiselle työpaikalle oman vuodeosaston?
On myös syytä muistaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus nauttia tienaamastaan eläkkeestä ja viettää hyvällä omalla tunnolla eläkepäiviä, mieluimmin vielä terveenä, jopa työkuntoisena. Elämä on elämistä varten, myös eläkkeellä.
IHMINEN ETUSIJALLE
Suomi on sopimusyhteiskunta. Perussuomalaiset eivät ole kahleissa sen paremmin raha- kuin järjestövaltaankaan. Asetamme ihmisen etusijalle. Uskomme siihen, että eläkkeiden maksajien edustajien, siis työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa on syytä neuvotella etukäteen, eikä yrittää hyväksyttää päätöksiä jälkikäteen.
Suurista Suomen kansaa koskevista periaatekysymyksistä olisi viisasta neuvotella myös opposition kanssa, sillä tämän päivän oppositio on huomisen hallitus. Missään demokratiassa eivät samat puolueet istu jatkuvasti hallituksessa. Ylpeys käy lankeemuksen edellä.
ENTÄ ELÄKERAHASTOT?
Eläkepolitiikka on tärkeää. Tässä yhteydessä on hyvä puhua myös eläkerahastoista. Mitä niille kuuluu? Ovatko rahastot sulamassa samaa tahtia napajäätikön ja hallituksen kannatuksen kanssa? Voisiko eläkerahastojen varoilla auttaa kotimaista työllisyyttä nyt pahana päivänä ja saada sitten lihavien vuosien koittaessa rahansa takaisin?
Hallituksen tulee ensi tilassa pyytää ja antaa selvitys suomalaisten eläkerahojen turvasta.
MISSÄ KANNUSTAVUUS?
Kokoomus hölisee milloin milläkin torilla tai kapakassa tsemppihengestä. Missä se kannustavuus nyt on?
Vuonna 2005 astui voimaan eläkeuudistus, jossa pyrittiin työurien pidentämiseen uudella eläkejärjestelmällä. Yleinen vanhuuseläkkeen ikäraja laski 63-vuoteen, ja töissä voi jatkaa aina 68-vuotiaaksi saakka. Työssä pysymiseen kannustetaan siten, että 63-68 ikävuoden välillä työskentelevälle kertyy eläkettä enemmän.
Tämä on hyvä järjestelmä. Kannustetaan ihmisiä heidän yksilöllisten mahdollisuuksiensa hyödyntämiseen. Eläkää todeksi siellä kokomustissa mainosspottienne sanat.
SATSATAAN LAPSIPERHEISIIN
Tulevaisuus on nuorten. Jokainen isä ja äiti, mummi ja vaari haluavat jälkikasvulleen parempaa mitä he itse ovat kokeneet. Nyt on syytä satsata lapsiperheisiin. Kannustavalla perhepolitiikalla on mahdollista saada syntyvyys nousuun, sieltä voima kumpuaa. Viisas ihminen ottaa huomioon jälkipolvet, sillä he hoitavat meidät, kun olemme kukin aikanamme sen tarpeessa.
Hallituksen käsitys johtajuudesta on kieroutunut. Epävarma johtaja huutaa ja sanelee. Pakolla ei synny pysyvyyttä. Hienoa, että hallituksessa vihreiden mieliksi otettiin puulusikka käteen ja peruttiin sanelupäätös. Ihminen on erehtyväinen puhumattakaan porvarihallituksesta. Annan arvoa sille, että näin hallitus nyt teki ja tunnusti tosiasiat.
OPISKELUSTA TYÖELÄMÄÄN
Perussuomalaiset hyväksyvät sen tavoitteen, että työssäoloaikoja on pidennettävä, mutta ensisijaisesti näin on tapahduttava aikaistamalla siirtymistä opiskelusta työelämään. Pidetään huolta työntekijöistä ja yrittäjistä sekä talonpojista. Kaikkia tarvitaan. Kun töissä jaksaa, syntyy jauhettavaa ja jaettavaa meille kaikille.
Ihmisestä on pidettävä huolta ja kannettava vastuu. Ruumiin ja mielen terveys mahdollistavat pidemmät työurat, satsataan niihin neuvoloista lähtien. Terve sielu terveessä ruumiissa haluaa ja pystyy töihin.
TAVOITTEENA TÄYSTYÖLLISYYS
Työttömyyttä pahempaa on vain sota. Täystyöllisyys on oltava aina tavoitteena. Jokaiselle käsivarrelle on käyttöä.
Meillä on kymmeniätuhansia työhalukkaita vailla työtä. Satsataan ihmisiin, työttömiin, jotta heistä tulee työllisiä. Työllisyysasteen nostaminen on hyvä tavoite. Sitä Perussuomalaiset tukevat.
PEUKUT YLÖS!
Hallitus on päästänyt pullosta pahan hengen irti. Vastakkainasettelu eläkepolitiikassa tuo ja luo eripuraa. Tiedän keinon, kuinka se paha henki taltutetaan, sullotaan se yhdessä takaisin pulloon. Hallitus hoksasi saman. Isänmaamme Suomi on nyt totisessa paikassa. Mennään eteenpäin myönteisyydellä ja kannustamisella, eikä pakolla ja sanelulla. Siis peukut ylös, eikä alas.
On toimittu kuin lastentarhassa ja opittu jotakin. Yksi hiekkalinnaleikki on leikitty, kaikki saivat olla kovasti jotakin mieltä. Ja nyt lapset saappaat ja kurahousut eteiseen, kaikki saavat mehua ja pullaa tai ainakin korpun. Matti saa sitten pyytää muilta anteeksi kun otti toisten lapiot. Ja niin on sopu saapunut.
--
Lisätietoja:
timo.soini@eduskunta.fi
puh. 050-511 3027