AJANKOHTAISTA
Hallituksen elvytystoimet epämääräisiä
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa vuoden 2009 lisätalousarviosta keskusteltaessa piti kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner.

Alkuvuoden otsikot ovat olleet täynnä uutisia tuotannon laskusta, lomautuksista ja irtisanomisista. Maamme talous on sukeltanut taantumaan, jonka syvyyttä ja kestoa eivät asiantuntijatkaan osaa varmasti arvioida. Tulevina kuukausina yhä useampi yritys kamppailee pysyäkseen pystyssä ja lukuisat suomalaiset joutuvat pelkäämään työpaikkojensa ja toimeentulonsa puolesta.

Julkisuudessa esitettyjen näkemysten mukaan ainakin seuraavat kaksi vuotta tulevat olemaan vaikeita. Perussuomalaisten mielestä hallituksen talouspoliittiset elvytystoimet tässä vakavassa tilanteessa ovat olleet epämääräisiä sekä riittämättömiä.

PERUSPALVELUT VAARASSA?

Suomen kuntien taloudellinen tilanne on viime aikoina heikentynyt voimakkaasti, ja odotettavissa oleva yhteisöverotuottojen romahdus tulee syventämään niiden ahdinkoa kuluvan vuoden aikana. Monilla kunnilla tulee olemaan suuria vaikeuksia selviytyä laman yli peruspalveluita karsimatta.

Mikäli hallitukselta ei apua heltiä, on odotettavissa, että useilla paikkakunnilla jonot terveyskeskuksissa pitenevät entisestään, jos on pystytty palkkaamaan muutama kallis ostolääkäri.

Lisäksi ikäihmisten palveluiden taso heikkenee, mielenterveyspotilaat jäävät ilman hoitoa ja syrjäytyneiden määrä kasvaa. Jotta näiltä epämiellyttäviltä tulevaisuudenkuvilta vältyttäisiin, tulisi hallituksen lisätä kuntien rahoitusta viipymättä ja tuntuvasti.

EI LAPSIA LAMAN MAKSUMIEHIKSI

Koulujen luokkakokojen kasvattaminen ja pienten koulujen lakkauttaminen säästösyistä ovat kestämättömiä ratkaisuja, joista kärsivät ennen kaikkea oppilaat. Lapset eivät saisi joutua laman maksumiehiksi.

Taloudellisesti huonoina aikoina on erityisen tärkeää suunnata riittävästi resursseja lapsiperheiden palveluihin ja nuorten mielenterveyspalveluihin, jotka tälläkin hetkellä ovat riittämättömät tarpeisiin nähden. Ongelmien ennaltaehkäisy on aina sekä taloudellisesti että inhimillisesti katsoen parempi vaihtoehto kuin niiden myöhäisempi ratkominen.

SOSIAALINEN ERIARVOISUUS KASVAA

Sosiaalinen eriarvoisuus maassamme on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, ja on syytä pelätä, että taantuman syvenemisen myötä sama kehitys jatkuu.

Työttömyyden ja lomautusten lisääntyessä yhä useammat suomalaiset joutuvat yhä pahempiin taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä näkyy jo nyt monilla paikkakunnilla toimeentulotukiasiakkaiden määrän kasvuna ja toimeentulohakemusten käsittelyaikojen pidentymisenä.

Maassamme on huolestuttavan paljon kotitalouksia, joiden rahat eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen. Tiukoilla ovat erityisesti yksineläjät, yksinhuoltajat, pienituloiset lapsiperheet ja kansaneläkkeen varassa elävät eläkeläiset. Suurta helpotusta näille ihmisryhmille eivät tuo edes yhteiskunnan tuet: esimerkiksi perusturva ja toimeentulotuki ovat jääneet 35 prosenttia jälkeen ansioiden kehityksestä, ja kuitenkin hinnat nousevat koko ajan.

Asuminen alkaa olla etenkin pääkaupunkiseudulla jo kohtuuttoman kallista. Monessa perheessä leijonanosa tuloista kuluu vuokraan, minkä seurauksena joudutaan tinkimään ruoan laadusta, vaatteista ja lasten harrastuksista.

LYHYTNÄKÖISTÄ MAAHANMUUTTAJAPOLITIIKKAA

Hallituksen lyhytnäköisen maahanmuuttopolitiikan seurauksena Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä uhkaa räjähtää käsiin.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan turvapaikanhakijoita tulee tänä vuonna noin 6000, kun viime vuonna hakijoita oli pari tuhatta vähemmän. Seurauksena turvapaikkahakemusten käsittelyajat uhkaavat venyä yli vuoden mittaisiksi, mikä ei ole sen enempää hakijoiden kuin yhteiskunnankaan etu. Turvapaikkahakemusten käsittelyyn tuleekin kiireesti lisätä henkilökuntaa, jotta käsittelyajat saadaan inhimillisen pituisiksi.

On hyvä, että hallitus on tämän ymmärtänyt ja maahanmuuttovirastolle ollaan nyt antamassa lisämäärärahaa edellä mainittuun tarkoitukseen, mutta valitettavasti kahdella miljoonalla eurolla ei vielä ongelmaa ratkaista, kun valtion tuottavuusohjelmakin puree.

Maahanmuuttoviraston mukaan todellinen lisätarve ruuhkien purkamiseksi olisi noin 80 työntekijää, joiden palkkaamiseen tarvittaisiin yli neljä miljoonaa euroa.

VERONKEVENNYKSET PERUUTETTAVA

Nykyisessä taloustilanteessa valtion työllisyyttä ja taloudellista elpymistä tukevat toimet ovat välttämättömiä. Elvytystoimien rahoittamiseksi joudutaan ottamaan lainaa, mutta perussuomalaisten mielestä hallituksen tulisi sen lisäksi peruuttaa suurituloisia suosineet veronkevennykset jo sosiaalisen oikeudenmukaisuudenkin nimissä.

--

Lisätietoja:

pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi

puh. 050-512 2788

Julkaistu 18.03.2009 klo 15:30
Kirjoittaja: Ryhmäpuheenvuoro/Pirkko Ruohonen-Lerner