AJANKOHTAISTA
Välikysymyskeskustelu:
 SUOMALAISET ETUSIJALLE – EI LIITTOVALTIOLLE
Perussuomalaisten tekemä välikysymys: eurokriisi, Euroopan liittovaltio ja Suomen tulevaisuus herättivät suuressa salissa ennen näkemättömän vilkkaan ja monipuolisen keskustelun Suomen, Euroopan ja jopa maailman tulevaisuudesta.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Timo Soini kertoi eduskunnalle alkajaisiksi seuraavan tarinan.

- Olin toissapaivänä kantohommissa, muutimme. Hain eväät Hesburgerista. Vuoroesimies huusi jo kaukaa: ”Terve Timo, täällä painetaan hommia, jotta Espanja saa rahansa. Osui ja upposi”.
Eurokriisi on edennyt juuri niin kuin me perussuomalaiset olemme pelänneet ja varoittaneet. Meidät on haluttu vaientaa. Totuutta ei kuitenkaan voi vaientaa ikuisesti.



Timo muistutti myös, että Suomi maksoi 1990-luvun pankkikriisin miljardit ihan yksin.

- Kärsi ja maksoi. Nyt hallitus aikoo lapioida miljardeja euroja suomalaisten rahoja espanjalaisille pankeille.



Hän veti kansanedustajat totuuden äärelle.

- Kyse ei ole siitä tuleeko kriisi. Kyllä se tulee. Ei tämä tulipalo puhaltelemalla sammu. Kyse on vain siitä, milloin se tulee, ja kuka maksaa. 



Soini avasi asiaa myös siltä osin, että nykyinen kriisi on käsikirjoitettu jo kauan sitten. Ranskalainen sosialistipoliitikko, joka toimi EU-komission puheenjohtajana 1985 – 95, tiesi Timon mukaan, että pakotettuna kansalaisten vastustama liittovaltio saataisiin askelen verran eteenpäin.

- Euro oli liittovaltiohankkeen käsikassara.



Perussuomalainen vaihtoehto


Islanti selvisi onnistuneesti omasta talouskriisistään Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) viimesyksyisen raportin mukaan siksi, että:

- Pankkien tappioita ei maksatettu veronmaksajilla.


- Finanssipolitiikkaa ei kiristetty ensimmäisenä ohjelmavuonna.


- Hyvinvointiyhteiskuntaa ei ajettu alas, vaan se säilytettiin ja sitä paikoin jopa vahvistettiin.


- Pääoman liikkuvuutta rajoitettiin.

Nämä seikat edustaja Soini lateli eduskunnalle ja sanoi:

- Kyllä arvostelijoita riitti, mutta se toimi: Tämä on perussuomalaisten vaihtoehto.



Soini muistutti kirvelevästi kokoomusta siitä, että Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVA:n teettämässä gallupissa 64 prosenttia vastusti liittovaltiota ja kannattajia oli vain 9 prosentilla. Suomen taistellen lunastetun itsenäisyyden kannattajia on siis ainakin seitsemän kertaa enemmän kuin liittovaltion orjiksi haluavia.



Puheenvuoronsa lopuksi perussuomalaisten puheenjohtaja lainasi kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn Nobel-puhetta vuodelta 1970. 

- Tavallisen, rohkean ihmisen yksinkertainen teko on olla osallistumatta valheisiin, olla tukematta niitä. Tulkoot valheet maailmaan ja vaikka hallitkoot sitä, mutta ei minun kauttani.

Barroso ja nakkikioski

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) yritti pelotella eduskuntaa, että jos emme tue Espanjaa niin vaikutukset ovat kauhistuttavat Suomelle; työttömyyttä, yritysten konkursseja jne. Katainen siis jatkoi saman itkuvirren laulamista pääministerinä, jonka hän aloitti jo valtiovarainministerinä. 


Hän myös hurskasteli vastatessaan Soinille.

- Pitääkö minun sanoa EU-komission puheenjohtaja Barrosolle, että Suomen eduskunnan mielestä Te olette niin epäluotettava mies, ettemme usko Teidän pystyvän hoitamaan edes Kebabkioskia? 

Salista kuului runsaasti kehoituksia: ”Teepä se, sano ihmeessä, ilman muuta, anna palaa”.



Perussuomalaisten eduskuntatoimittajalle jäi kuitenkin sellainen tuntemus, että tuskin Katainen tohtii saatikka haluaa sanoa mitään, edes tuohon suuntaan olevaa; ei komission puheenjohtajalle eikä muillekaan komissaareille.



Jutta-höpinöitä


Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sdp) ei tuonut keskusteluun mitään uutta. On kuin hän olisi puhaltanut pölyt edellisistä vastauspapereistaan perussuomalaisten välikysymykseen. Esiintyminen oli muutoinkin poissaolevaa. Onko Urpilainen tulossa vanhaksi? Hän mm. toisti kuinka pari vuotta sitten Kreikalle myönnetty laina ”voi tulla kalliiksi suomalaisille veronmaksajille”. No, epäilemättä sekin.



Jos ja kun välikysymyksen merkeissä perussuomalaiset joutuu palaamaan tästäkin asiasta areenalle niin Urpilainen voisi lähettää pönttöön pahvi-Jutan ja ääninauhan.

Sen hän kuitenkin myönsi, että lasku valuuttakurimuksesta voi olla Suomelle aivan hirvittävä. Urpilaisen mukaan vajaan neljän vuoden aikana Suomi on menettänyt verotuloina 40 miljardia euroa eli liki yhden valtion vuosibudjetin verran. Ja kun tähän lasketaan lisää vielä 54 miljardia euroa, jonka me ja Helsingin Sanomien taloustutkimukset olemme osoittaneet, tulee suomalaisten maksettavaksi liki 100 000 000 000, siis liki sata miljardia euroa! Se tarkoittaa jokaiselle suomalaiselle noin 20 000 euron laskua. Keskivertoperhe joutuu siis heittämään jopa 80 000 euroa taivaan tuuliin.



Keskustavaari muisteli


Keskustan Mauri Pekkarisen esittämässä ryhmäpuheenvuorossa muisteltiin kuinka keskusta aikoinaan vastusti euroa – perussuomalaiset olivat kuitenkin tässäkin ykkösiä. 

Keskusta ei kuitenkaan vaatinut Suomen eroamista eurosta, vaan pyyteli kansanäänestystä mahdollisesta liittovaltiosta. Tämä on ollut perussuomalaisten linja jo pitkään. Keskusta esitti myös epäluottamusta Kataisen hallitukselle, aivan kuten perussuomalaiset.

Puheenvuoropyyntöjä on niin valtava määrä, että keskustelulle ei ollut tulla loppua. Lisää välikysymyksestä 29.6. ilmestyvässä Perussuomalainen– lehdessä.




Seppo Huhta


eduskuntatoimittaja




Julkaistu 15.06.2012 klo 11:00