AJANKOHTAISTA
Lisävelalta olisi vältytty
Eduskunnan budjettikeskustelu aloitettiin kiihkeissä tunnelmissa.

Eduskunnassa alkoi tiistaina vuoden 2013 tulo- ja menoarvion lähetekeskustelu. Budjettikeskustelu alkoi jälleen kiihkeissä tunnelmissa. Budjetin loppusumma ylittää 54 miljardia euroa ja sen katteeksi valtio ottaa lisävelkaa seitsemän miljardia euroa. Valtiolla on tämän jälkeen velkaa lähes sata miljardia euroa.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kiinnitti heti alussa parlamentin huomion siihen, että Kataisen ministeristön talouskasvua edistävät budjettitoimet on kopioitu lähes suoraan perussuomalaisten viime vuoden vaihtoehtobudjetista. Perussuomalaiset ehdottivat mm. t&k-verotukea, poistojen korottamista ja panostuksia ns. ”enkelirahoitukseen”.


Ruohonen-Lerner kertoi eduskunnalle myös, että tuleva varjobudjetti sisältää lukuisia talouskasvua ja työllisyyttä edistäviä toimia: ALV:n alarajan tuntuvan korotuksen muodossa annettavan ALV-huojennuksen, kotitalousvähennyksen korotuksen sekä työllistävien pk-yritysten ”Viron-mallin” mukaisen yritysverotuksen. Eli lähinnä niin, että voitoista maksetaan veroa, kun ne nostetaan, mutta niistä tosissaan maksetaan veroa.

Perussuomalaisten ryhmyri lupasi hallitukselle lisää talouspoliittisia neuvoja. Tämä aiheutti aikamoista ”älämölöä”, koska hallituspuolueiden edustajat eivät voineet väittää edustajan puhuvan muuta kuin totta.
Kunnat joutuvat koville, sillä hallitus leikkaa valtionosuuksia 125 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Helsingissä sitä, että ”stadilaisilta” jää saamatta noin 15 – 20 miljoonaa euroa. Sillä rahalla tekisi jopa Helsingissä yhtä ja toista kuntalaisten parhaaksi.

Kataisen hallitus on kautensa aikana leikannut kunnilta valtionosuuksia yhteensä yli 750 miljoonaa euroa.


- Käytännössä hallitus ajaa tässä huippusalaista 70 kunnan suunnitelmaansa viemällä kuntien rahat ja pakottamalla ne täten luopumaan itsenäisyydestään. Leikkaukset heikentävät peruspalveluja ja lisäävät tasaprosenttisten kunnallisverojen, taksojen ja maksujen nousupaineita. Kuntien peruspalveluja käyttävät eniten juuri pienituloiset, joten leikkaus kohdentuu raskaimmin heihin, Ruohonen-Lerner jyrisi.

Verohallituksen mukaan verottajalta jää saamatta vuosittain 4 – 8 miljardia euroa. Jos onnettomasti taloudelliset asiansa hoitaneiden maiden tuki olisi jätetty antamatta, olisi säästetty juuri tuo 7 miljardia, jonka hallitus nyt ottaa lisävelkaa. Siis perussuomalaisten tavalla menetellen olisi lisävelalta vältytty. Ja jos perussuomalaisten keinoja olisi käytetty harmaata taloutta vastaan, olisi verohuijareilta saatu vähintään neljä miljardia euroa.Ruohonen-Lerner lupasi, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää lähitulevaisuudessa paremman ja oikeudenmukaisemman budjettivaihtoehdon.

Julkaistu 19.09.2012 klo 13:00
Kirjoittaja: Seppo Huhta