AJANKOHTAISTA
Rautaruukki irtisanoo yli 200 työntekijää: KANSANEDUSTAJAT PAHOILLA MIELIN
Rautaruukki Oy aloittaa yt-neuvottelut, joiden tarkoituksena on irtisanoa ainakin 230 työntekijää. Irtisanomiset toteutettaneen ennen muuta Raahessa.

Oulu- Raahen talousalueen perusSuomalaiset kansanedustajat Olli Immonen ja Ville Vähämäki ovat syvästi huolissaan yhä kiihtyvästä irtisanomistahdista ennen muuta vientiteollisuuden piirissä. 

Kysyimme Immoselta ja Vähämäeltä heidän kantojaan.

Rautaruukki aikoo irtisanoa runsaat 200 työntekijäänsä millä mielellä otitte tiedon vastaan ?

Olli Immonen:
-Tilanne on erittäin vakava. Sympatiani ovat täysin irtisanottujen puolella.Toivoisin, että ennen irtisanomisiin ryhtymistä selvitettäisiin perusteellisesti lomautusten mahdollisuus. Vuosien 2008 - 2009 aikana Suomessa oli enimmillään 90 000 lomautettua, mutta nyt 19 000. Suomessa ei selvästikään ole pula työntekijöistä, vaan työnantajista, joten puheet työvoimapulasta tulisi jo lopettaa. Raahe on saatava mukaan äkillisten rakennemuutosten alueeseen, jolloin hallitukselta tulee työllistäviä tukitoimia. Asia on selvitettävä!

Ville Vähämäki:
- Synkällä mielellä ollaan siksikin, että potkuja on jo tähän mennessä vuotta tullut enemmän kuin vuonna 2011 yhteensä. Tämä syyskuu on ollut tässä mielessä erittäin synkkä. Kun työpaikat poistuvat vientiteollisuudesta, on taloutta vaikea saada nousuun. Tämä Rautaruukin tapaus on vielä pahempi kuin Nokian irtisanomiset, koska nyt Raahesta irtisanottavien on vaikea saada ammattiaan vastaavia töitä.

Mitä pitäisi tehdä ?

Olli Immonen:
- Hallituksella pitäisi alkaa hälytyskellojen soida. Teollisuus on ajettu Suomessa aivan liian ahtaalle. Teollisuus ja työpaikat lähtevät Euroopasta pois, kun ilmastopolitiikalla ja päästösäädöksillä työstä on tehty aivan liian kallista. Tällä tavalla Suomi ja Eurooppa rapauttavat omaa taloudellista kilpailukykyään. Rikkidirektiivi oli virhe. Suomi tarvitsee halpaa energiaa. Verotus alemmas, koska Suomi ei pysty kilpailemaan halvalla työvoimalla eikä halvoilla raaka-aineilla.

Ville Vähämäki :
- Teollisuuden kilpailukyky pitää palauttaa ja esimerkiksi poistaa EU-säädöksiä, jotka heikentävät EU-säädöksiä, jotka heikentävät kilpailukykyä EU-alueen ulkopuolelle. Meillä pitää olla lähtökohtaisesti Suomessa huippukoulutus, huippuosaajat ja huipputeknologia, jotta saisimme joka vuosi bruttokansantuotteeseen kasvua.

SEPPO HUHTA

Julkaistu 28.09.2012 klo 18:08