AJANKOHTAISTA
Perussuomalaiset ehdottomia:
SAIRAUSLOMAKARENSSI EI KÄY

Kokoomuksen puoluevaltuusto päätti, ettei sairaana olevalle työntekijälle maksettaisi korvausta ensimmäiseltä sairauspäivältä. Kokoomus perustelee päätöstä sillä, "ettei Ruotsissakaan makseta”. Toki naapurissa on tuollainen laki, mutta sairauslomapäivien määrä oli alkanut laskea jo ennen lain voimaan astumista. Kokoomuksen ajatus vaikuttaakin tässä valossa vain työntekijöiden kyykyttämiseltä.

Kysyimme perussuomalaisten ”duunarikansanedustajilta” heidän kantaansa karenssipäivään, työelämän ongelmiin ja lääkkeitä niihin.



1. Mitä mieltä olet kokoomuksen esityksestä?


2. Mitkä ovat suomalaisen työelämän keskeisiä ongelmia?


3. Mitä lääkkeeksi?





Pentti Oinonen


1. - Silloin tällöin on kokoomuksen päästä valo vilkkunut, mutta nyt on öljy päässyt lampusta loppumaan.



2. - Nyt on työntekijöillä sellainen pelko, että ei vain kävisi huonosti, kun lomautuksia ja irtisanomisia tulee. Sitten yritetään raataa viimeiseen veripisaraan saakka.
Keskinäinen kilpailu on tehnyt ihmisistä koneita. Tämän ajan työntekijöistä on pelkästään suorittajia, ylisuorittajia.



3. - Koko yhteiskunnan on otettava nykyistä enemmän huomioon ihminen – ei aika. Ihmisenä oleminen on otettu työntekijältä pois. Kyllä se on niin, että elämästä ja työstä on myös saatava nauttia.





Jari Lindström


1. - En kannata kokoomuksen esitystä, koska meillä on jo nykyisellään olemassa järjestelyjä jotka ovat joustavia. Siinäkin mielessä esitys on tolkuton, koska siinä kyseenalaistetaan lääkärin ammattitaito ja annetaan ymmärtää, että työntekijä valehtelee. Jos sitten todistetaan, että on väärinkäytöksiä niin siitähän seuraa sanktioita.



2. - Kannustinloukut: Suomeen on luotu järjestelmä joka kannustaa passiivisuuteen.
Aina pitäisi olla kannustavampaa tehdä työtä kuin maata, mistä ei tietenkään voi seurata mikään erityinen palkka-ale. Luottamuspula: Työntekijät ja työnantajat ovat menettäneet luottamuksen toisiinsa. Luottamus mielestäni luodaan esimerkiksi niin, että jos jollakin työpaikalla tai alalla sovitaan vaikkapa 15% palkanalennuksesta vuodeksi, niin työntekijä voi olla varma siitä, että vuoden kuluttua palkka nousee vähintään sen 15%. Minun haaveenani on, että voisimme kulkea kohti perussuomalaista työehtopolitiikka, jonka peruslähtökohta on rakentavuus.



3. - Suuryritysten yhteiskuntavastuun parantaminen. Ainakin tulisi perustaa vaikeiden aikojen – esimerkiksi taantumasta tai lamasta selviämiseksi – rahasto. Sitä käytettäisiin puskurina niin, että vältettäisiin yt-neuvottelut, lomautukset ja irtisanomiset.


SEPPO HUHTA


Julkaistu 03.10.2012 klo 10:02