AJANKOHTAISTA
Tiukka välikysymys kuntauudistuksesta
Perussuomalaisten välikysymys kuntauudistuksesta ja lähipalveluiden turvaamisesta osui ja upposi. Välikysymyksen esitteli Vesa-Matti Saarakkala. Saarakkala iski puheenvuoronsa alkajaisiksi pöytään väitteen ”hallituksella on pallo hukassa ja eväät vähissä”.

Saarakkalala perusteli väitettään vankasti sillä, ettei hallitus kyennyt vastaamaan välikysymyksessä perussuomalaisten esittämiin kysymyksiin esimerkiksi sen suhteen, että kansalaiset ja kuntalaiset ovat tasa-arvoisia riippumatta asuinpaikasta.



Saarakkala penäsi puheenvuorossaan myös sitä, miksi kuntauudistusta ei voitu rakentaa yhdessä koko eduskunnan voimin.

- Vai onko tarkoitus oikein näyttää kansalle, että pannaan asiat hyrskyn myrskyn, jotta voidaan riekkua sitten perussuomalaisille tie monenetta kertaa, miksi ette lähteneet hallitukseen? Saarakkala latasi.

Kuntauudistuksen aikataulu hätiköityä



Kuntauudistushärdelli pitäisi hallituksen mielestä olla ns. puissa jo ensi toukokuussa ja uusi laki maassa. Tarkoitus lienee se, että hallituspuolueet pääsevät käymään rauhassa EU-vaaleja, kun kuntauudistus on - sitten aikanaan - jo vuoden verran takana.


- Vastuulliselle oppositiolle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tyrmätä hallituksen linja vähintäänkin hätiköintinä. Ja tässä asiassa muuten valtaosa erilaisista sosiaali- terveydenhuollon, kunta-alan ja ylipäätänsä yhteiskunnan asiantuntijoista on meidän perussuomalaisten kanssa yhtä mieltä. Jos ei itse ole valmis ostamaan sikaa säkissä, niin aika veijari pitäisi olla, jos ei puuttuisi asiaan, kun samaa säkkiä kaupataan turuilla ja toreilla ystäville ja kylänmiehille. Tästä on kysymys hyvä hallitus, Saarakkala muistutti.


Kansanäänestys palveluista ja kansanvallasta

Puoluesisar Muhokselta, kansanedustaja ja kunta-asioihin erikoistuneen hallintovaltiokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila sanoi selkeästi liki täysilukuiselle eduskunnalle, että nämä kuntavaalit ovat kansanäänestys lähipalveluista, lähidemokratiasta ja kansanvallasta.



- Kuuden puolueen hallitus on hämmästyttävällä tavalla sitoutunut keskittämiseen, maakuntien alasajoon ja sanelupolitiikkaan. Tässä on suuri demokratiovaje, perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Mattila painotti.


- Kuntauudistuksen tulee olla myös kansalaisten laajasti hyväksymä, eikä pelkästään parlamentin osan valmistelema uudistus. Onko hallitusohjelmasta tullut lakikirja?



Kuntaministeri Virkkusen vastaukset olivat samaa jargonia mitä olemme saaneet kuulla jo vuoden ajan. Valitettavaa, että kuntaministeri suhtautui jälleen kerran kovin ylimielisesti opposition huolenaiheisiin ja oppositioon, jonka riveistä löytyy puolen sataa kunnanvaltuutettua.



Seppo Huhta




Julkaistu 04.10.2012 klo 10:06