Perussuomalaisten välikysymys koski kuntauudistusta eli lähipalveluiden ja kansanvallan toteutumista hallituksen suunnittelemassa kuntarakenneuudistuksessa.
Kysyimme omissa kaupungeissaan väkevästi toimivilta kansanedusta –valtuutetuilta mitä nyt, kun hallituksen kuntauudistusjuna näyttää kuitenkin huojuvan jotenkuten eteenpäin.
I) PS ei saanut hallitusta nurin, mitäpä siis kuuluu kuntauudistukselle ?
II) Mikä on Perussuomalaisten vaihtoehto?
III) Mikä on kunnissa tärkeintä ?
Pirkko Ruohonen-Lerner:
I) ”Sekoomus tilanne jatkunee. Se tarkoittaa mm. sitä, että kuntalaiset eivät tiedä mitä tapahtuu. Eli on tuleva kuntien määrä 70, 90, 120 vai jotakin muuta”.
II) PS:n vaihtoehtona ovat vapaaehtoiset kuntaliitokset. Monet ansioituneet asiantuntijat ovat esimerkiksi todenneet, että peruspalvelut ovat ihmisoikeus eli nauttivat perustuslain suojaa.Tämä tarkoittaa sitä, että valtion on viime kädessä vastattava niistä aiheutuvista kustannuksista”.
III) ”Peruspalveluiden toimivuus kaikille ikäryhmille, ennen kaikkea terveyspalvelut, opetus ja koulutuspalvelut”.
Pietari Jääskeläinen:
I) Sekava tilanne jatkuu. Hallitus antaa seuraavaksi esityksen sosiaali- ja terveysuudistuksesta. Ennakkotietojen mukaan se suorastaan vaarantaa kansalaisten turvallisuuden, koska siitä on tulossa peräti neliportainen järjestelmä”.
II) ”Mikään selvitys ei tue sitä, että kuntaliitoksilla säästettäisiin-päinvastoin mm. byrokratia palkkojen harmonisointi ja virkojen päällekkäisyys nostavat kustannuksia. Perussuomalaisten malli on: vapaaehtoiset kuntaliitokset, neuvoa antavat kansanäänestykset ja kuntien nykyistä selvästi tiiviimpi yhteistyö”.
III) ”Esimerkiksi meillä Vantaalla ovat vaarassa jopa lakisääteiset palvelut. Vanhat puolueet ovat velkaannuttaneet kaupungin niin, että velkaa on jo noin 5000 euroa per asukas. Velkaantuminen on pysäytettävä eli investointitahtia on pudotettava.