AJANKOHTAISTA
Köyhien toivo: Perussuomalaisten varjobudjetti
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä julkaisi tiistaina varjobudjettinsa. Perussuomalaisten tulo- ja menoarvioesityksen punainen lanka on se, että ”isot rikkaat” maksaisivat ja lapsiperheet, sairaat ja vanhukset saisivat. Toinen keskeinen asia on työllisyyden ja kasvun tukeminen.

 Yksi varjobudjetin puhemiehistä, talousvaliokunnan jäsen Kaj Turunen kiteyttää päälinjan seuraavasti:

- Tämän meidän budjettiesityksemme suuri linja on oikeudenmukaisuus ja palveluiden turvaaminen.

Merkittävin ero sekä hallituksen budjettiesitykseen että keskustan varjobudjettiin verrattuna on suhtautumisessa arvonlisäveroon. Perussuomalaiset ei korottaisi arvonlisäveroa päinvastoin kuin hallitus ja keskusta tekisivät.

Toinen merkittävä ero on se, että Kela-maksut palaisivat yksityiselle sektorille. Kolmantena vedenjakajana on Perussuomalaisten vaatimus hyödyttömän kehitysavun leikkauksista.

Perussuomalaisten varjobudjetin numerot löytyvät toisaalta tältä sivustolta.

Kokonaisuus on kattava, mutta jos jotakin olisi pitänyt lisätä, niin K. Turusen mukaan se olisi liittynyt ammattiliikenteeseen:

- Yksi asia olisi voinut olla se, että olisi annettu kuljetusyritysten tukea verovähennysten muodossa.


Kehitysyhteistyöhön puututaan


Perussuomalaisten esitys sisältää selkeän leikkauksen suuryritysten tukiin ja kehitysapuun. Jälkimmäiseen tulisi liki 300 miljoonaa euroa miinusta:

Hanna Mäntylä:

- Turhat tuet karsitaan. Esimerkiksi kehitysavussa niiden kohdentamista on vastaisuudessa seurattava tarkasti niin, että kehitysavulla tuetaan ennen muuta naisia ja lapsia.

Kehitysavun karsinta onkin varmaan se, joka suuressa salissa puhuttaa äänekkäästikin, arvelee ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner:

- Kaikesta voi ja pitää neuvotella jos kompromisseja ruvetaan tekemään. Oletan, että muille puolueille kovin paikka on puuttuminen kehitysapumäärärahoihin. Oikeistolle, siis lähinnä kokoomukselle ja RKP:lle taas on vaikea sulattaa esitystämme varallisuusveron palauttamisesta sekä suursäätiöiden verotuskohtelun muuttamista.

Perussuomalaisten varjobudjettiesitys muuttaisi eduskunnan suhtautumista kansalaisiin aivan oleellisella tavalla verrattuna aiempiin vuosiin, jopa vuosikymmeniin.

Pentti Kettunen, yksi varjobudjetin valmistelijoista, sanoo:

- Tämä esitys antaisi rahaa sairaitten hoitoon, hoivaa vanhuksille ja turvaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Jos turvallisuudesta tingitään, niin mihin sitten voi luottaa? Verotuksen painopiste muuttuisi pieni- ja keskituloisten verotuksesta hyvätuloisten ja rikkaiden verotuksen suuntaan.


Perussuomalaisten esitys on ylijäämäinen

Verrattuna hallituksen esitykseen varjobudjetin loppusumma jää 175 miljoonaa ja sata tuhatta euroa plussalle.

Merkittävää ja ajankohtaista varjobudjetissa on sekin, että Perussuomalaiset antaisi taloudellisessa ahdingossa painiskelevalle kuntakentälle lähes 300 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii samalla kertakaikkisesti hallituksen kuntien rahoitukseen suunnittelemien leikkausten perumista.


Seppo Huhta


Julkaistu 17.10.2012 klo 14:30