AJANKOHTAISTA
”Vähän pläräsivät”
Perussuomalaiset nuoret pitävät nuorisojärjestöjen jäsenmäärien tarkastuksia silmänlumeena.


Opetus- ja kulttuuriministeriö käy parhaillaan läpi poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenrekistereitä. Ministeriön tapa tarkastaa rekistereitä ei kuitenkaan vakuuta perussuomalaisia nuoria.
PS-nuorten puheenjohtaja Simon Elo ja pääsihteeri Simon Grönroos arvostelevat ministeriötä kovin sanoin lepsusta tarkastuksesta.

”Tuntuu siltä, että ministeriötä ei edes kiinnosta saada selville, onko jäsenmääriä vääristelty. Minulle syntyi sellainen kuva, että koko tarkastus oli silmänlumetta”, Simon Elo arvostelee.

Helsingin Sanomat uutisoi 11.5 poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärien vääristelystä.

Oikeusministeriö reagoi nopeasti kohuun ja järjesti 16.5 tiedotustilaisuuden. Se oli suunnattu poliittisille nuorisojärjestöille, ja siellä puhuivat Nuorisoyksikön johtaja Georg Henrik Wrede ja Ylitarkastaja Immo Parviainen. Perussuomalaista nuorista tilaisuuteen osallistuivat puheenjohtaja Simon Elo sekä pääsihteeri Simon Grönroos.

”Tilaisuuden järjestäjät kommentoivat, etteivät he usko kenenkään halunneen peukaloida jäsenrekisterejä. Itselleenhän siinä hallaa tehtäisiin”, Grönroos kertaa tiedotustilaisuudessa kuulemiaan asioita.
”Ei myöskään ymmärretty, mistä ulkopuoliset olisivat voineet saada sellaisen käsityksen, että oikeita tietoja ei olisi annettu. Asiat täytyy kuitenkin tutkia, koska julkisuudessa on tällaisia asioita väitetty.”

Elon mukaan Wrede totesi tiedotustilaisuudessa uskovansa, että nuorisojärjestöt ovat toimittaneet ministeriölle oikeaa tietoa jäsenmääristään.
”Hänen mukaansa tarkastus täytyy kuitenkin tehdä järjestelmän uskottavuuden takia. Wrede kertoi henkilökohtaisesti kannattavansa nykyistä tukijärjestelmää, koska muutoin muut rahoituskanavat kuten kunnilta saatava tuki voivat sulkeutua.”

Tiedotustilaisuudessa järjestöille ilmoitettiin jäsenrekisterin tarkastusaika. Perussuomalaisten nuorten jäsenrekisterin tarkastuksen ajaksi ilmoitettiin 21.5.
Tarkastuksen tekivät Wrede ja Parviainen. Sen aikana tarkastajat kyselivät järjestörakenteesta, hallinnon asiakirjoista ja siitä, miten uudet jäsenet kirjataan sekä miten yli-ikäiset tai eronneet poistetaan rekisteristä. Tietosisältöihin ei kuitenkaan puututtu lainkaan. Perussuomalaisten nuorten Grönroos kertoo, että tarkastukseen kului noin tunti:
”Tarkastajat vain vähän pläräsivät jäsenhakemusmappia. He eivät käyneet läpi hakemuksia tai eroanomuksia eivätkä verranneet niitä sähköiseen jäsenlistaan. Kysyimme, haluavatko he tutkia jäsenlistan sisältöä. Eivät halunneet. Dokumentteihin ei syvennytty käytännössä millään tavalla.”

Myös Simon Elo pohtii, oliko koko tarkastus silmänlumetta.

Perussuomalainen-lehti ei tavoittanut Wredeä tai Parviaista kommentteja varten.

Julkaistu 08.06.2012 klo 15:31
Kirjoittaja: PS TOIMITUS