AJANKOHTAISTA
Puoluekokouksen avauspuhe
Puheenjohtaja Timo Soinin avauspuhe Perussuomalaisten VIII puoluekokouksen avajaisissa Seinäjoella 16.5.2009. Puhe kuunneltavissa ja myöhemmin myös katsottavissa sivuilta www.timosoini.fi.

Arvoisa puoluekokousväki, hyvät kuulijat

Me voitimme kunnallisvaalit!

Suhteellisesti otettuna me Perussuomalaiset olimme vaalien suurin voittaja. Saimme Suomen valtuustoihin yli 400 perussuomalaista valtuutettua. Lautakuntapaikkoja saimme vielä tämän päälle moninkertaisen määrän. Kiitos tästä kuuluu teille jokaiselle. Työmme tuotti parhaan tuloksen.  Puolueemme kannatus on lisäksi mielipidemittausten perusteella väkevässä kasvussa. Olemme tällä hetkellä Kristillisdemokraatteja sekä RKP:tä suurempi puolue. Ottelemme samassa sarjassa Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Ja molski paukkuu!

Nämä ovat merkittäviä voittoja, olemme tehneet suuria harppauksia. Puolueen kannatus oli 1999 eduskuntavaaleissa 1,0 prosenttia runsaalla 26 000 äänellä, vuonna 2003 kannatusprosentti oli 1,6 runsaalla 43 000 äänellä. Eduskuntavaaleissa saimme 4,1 prosentin kannatuksen ja runsaat 112 000 ääntä. Kuntavaaleissa kannatusprosenttimme oli 5,4 prosenttia ja saimme noin 137 000 ääntä.

Minulla oli tässä kaupungissa - tässä salissa - kymmenen vuotta sitten totinen paikka. Olin toiminut nuorena puheenjohtajana johdossa kaksi vuotta. Eduskuntapaikkani jäi noin 700 äänen päähän. Yksin Raimo Vistbacka pääsi läpi. Mitä teki puoluekokousväki? Kannusti jatkamaan!

Puolueemme tulevaisuus oli tuolloin veitsen terällä. Etulinjan joukot olivat harvalukuisina ja väsyksissä. Ne, jotka olivat vähiten tehneet, arvostelivat eniten. Puoluekokousväki, puolueemme kova ydin, halusi minun jatkavan. Vaalit hävinnyt mies - minä - sain uuden tilaisuuden. Nykymaailmassa ja politiikassa se on harvinaista. Uskoimme uuteen nousuun ja meille kävi uskomme mukaan. Kunnallisvaaleissa 2000 pääsin Espoon valtuustoon ja siitä alkoi myös yhteinen uusi nousu.

Hyvät Perussuomalaiset

Puolueen johtaminen ei ole helppoa työtä. En liioin etsi mukavaa elämää. Tiedän kokemuksesta mitä puolueen menestyksekäs johtaminen vaatii. Se kysyy lujuutta ja kykyä kestää henkistä epämukavuutta.

Johtajan on uskallettava johtaa. Ei ole puheenjohtajaa ilman joukkoja, teitä. Olemme nostaneet yhdessä tämän puolueen merkittäväksi poliittiseksi voimaksi Suomessa. Perussuomalaiset vaikuttavat nyt vahvana Suomen politiikassa ja linjaamme suomalaista poliittista keskustelua. Se on meidän työmme hedelmää.

Politiikassa on kysymys linjasta ja erityisesti uskottavuudesta. Murtumaton peruslinjamme on aatteellisesti selkeä. Kun itse uskot siihen mitä puhut, on puhe vaikuttavaa. Se saa aikaan kannatusta. Puolueemme linja on avautunut yhä useammalle suomalaiselle. Myös ne ihmiset, jotka eivät äänestä perussuomalaisia osaavat sanoa, että olemme itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden asian ajajia. Me, puoluekokousedustajat, perussuomalaisten lujana selkäruotona tiedämme, että tämä puolue on Suomen kansalle tarpeellinen ja ajamme kansan asiaa kokonaisuutena.

Poliittinen kannatuksemme ja kasvanut äänimäärä on tuonut uskottavuutta. Ihmiset kokevat, että perussuomalaisia kannattaa äänestää. Äänestäjät uskovat, että perussuomalaisille annettu ääni ei mene hukkaan. Yleisradion tuoreen tutkimuksen mukaan olemme Suomen todellinen työväenpuolue, joka sijoittuu poliittiseen keskustaan. Tässä se nähdään: Kyllä kansa tietää! Ja tämän vuoksi vanhat puolueet hermostuvat.

Tulevassa eurovaalissa solmimme puolueellemme kansainväliset yhteydet. Se on nykyaikaa ja välttämätöntä puolueen uskottavuudelle. Emme pidä Euroopan Unionista, mutta Suomi on osa sitä. Perussuomalaisten, meidän, on vietävä kriittiset äänenpainomme Euroopan Unioniin. Siellä on aika kuunnella suomalaisia meidän kauttamme. Ja täällä Suomessa on Suomen komissaarivalinnasta päätettävä meidän suomalaisten. Eu-vaalin yhteydessä puolueet asettavat omat komissaariehdokkaansa ja kansa sitten äänestämällä päättää kenestä tulee komissaari. Komissaarin tehtävä on edustaa meitä Brysselissä, ei Brysseliä Suomessa.

Lähdin ehdokkaaksi. Miksi?

Siksi, että joukkoja johdetaan edestä ja puheenjohtajan vastuu tässä historiallisessa tilanteessa on suurimmillaan. Tilanne on sama kuin tässä salissa kymmenen vuotta sitten. Tuolloin piti uskaltaa mennä eteenpäin, vaikka tilanne näytti toivottomalta. Nyt on mentävä Euroopan parlamenttiin, koska maailma ei ole entisensä vaikka Suomi olisi. Puolueemme nousun saumakohdassa on yhden otettava vastuu ja toisten annettava luja tuki.

Poliittiset vastustajamme ovat hyökänneet kimppuuni ja samalla teidän kimppuunne. Riidankylväjät ovat liikkeellä ja hyväsieluisia harhautetaan. Se huutaa kovimmin, joka pelkää eniten. Tässä tilanteessa puheenjohtajan on toimittava pelottomasti. Meidän on nyt kestettävä tämä täyslaidallinen. Perussuomalaisten ehdokasasettelu oli kilpailijoillemme järkytys. Nyt jopa vanhat puolueet ennakoivat läpimurtoamme EU -vaalissa. Siispä: nyt on uskallettava voittaa nämä vaalit. Ja vaalivoittoon tarvitsemme teidän kaiken apunne, voimanne ja vaalityönne. Meidän on taisteltava tulisesti. Me panimme vauhdin näihin EU-vaaleihin, loimme jännitteet ja kilvoittelun, koska tarjoamme toimivan vaihtoehdon.

Haluan jatkaa puolueen puheenjohtajana. Siihen tarvitsen teidän tukenne ja työpanoksenne. Te tunnette minut ja minä teidät, kenttämme. Puolueen johtopaikat ovat tärkeitä, sellaisiin haluavilla pitää olla lujat kyvyt. Jokaisen puolueen johtopaikoille, puheenjohtajistoon, puoluehallitukseen ja puoluevaltuustoon halukkaan on kysyttävä itseltään, että pystynkö sillä paikallani postini hoitamaan? Yksimielisesti tehdyistä päätöksistä jokainen kantaa vastuunsa. Valta ja vastuu kuuluvat yhteen. Perussuomalaisten on valittava kullekin paikalle osaavin. Vähempi ei riitä, teemme nyt nousua keskisuurten puolueiden joukkoon.

Hyvät sisaret ja veljet

Perussuomalaiset ovat merkittävällä tavalla Eduskunnan tärkein puolue. Me olemme ainoa puolue, jota mikään muu puolue ei voi korvata. Meidän tehtävämme Eduskunnassa on ainutlaatuinen. Vanhat puolueet ovat eri oikeisto- ja vasemmistosiipineen jo niin lähellä toisiaan, että ne solahtavat sylikkäin huomaamatta. Me olemme eri maata. Meidän tehtäväämme ja poliittista linjaamme ei mikään muu eduskuntapuolue kykene kansalle tarjoamaan. Jos Perussuomalaisia ei olisi Eduskunnassa, edustamillamme ajatuksilla ja niihin luottavilla ihmisillä ei olisi sijaa tai vaihtoehtoa Eduskunnassa. Nyt on - ja se on meidän ansiotamme.

Tätä ainutlaatuista puoluettamme on viljeltävä taiten ja rakennettava jatkuvasti. Omaleimaisuudesta on pidettävä huolta. Me tarjoamme ihmiselle poliittisen kodin. Koti voi olla pieni tai suuri, rikas tai köyhä, mutta kas; se on oma. Perussuomalaiset on taloudellisesti riippumaton puolue, velaton. Me olemme toimintakykyinen, kasvava puolue, joka antaa tilaa ideoille ja ihmisille. Me olemme tuo puolue. Jokaisessa kodissa kuten puolueessakin on myös säännöt. Puheenjohtaja pitää huolen siitä, että päätökset tehdään enemmistön tahdon mukaisesti. Eri mieltä saa vapaasti olla, mutta kun päätökset on tehty, ne on tehty.

Hyvät kuulijat

Matti Vanhasen porvarivihreä hallitus on näyttänyt karvansa.  Kyseessä on lähtökohtaisesti hyväosaisten hallitus, jossa Kokoomus ja RKP ovat selkeitä porvareita ja Keskusta ja Vihreät edustavat eriasteista vihreyttä. Hallitus toteuttaa härkäpäisesti ohjelmaansa, vaikka maailma on muuttunut. Veronalennukset ajettiin valtiovarainministeri Jyrki Kataisen tahdosta kaikkiin tuloluokkiin. Öykkäreiden juhlat jatkuvat kansan kustannuksella. Kokoomus on puolue, joka paasaa talkoohengestä ja ihmisen omasta vastuusta. Ja vastuuseenhan pienyrittäjä ja duunari joutuvat hiuksiaan myöten, jos epäonnistuvat – koko elämällään ja omaisuudellaan.

Kun pankit, suuri raha ja suuryhtiöt joutuvat hätään, Kokoomus huutaa yhteisvastuun perään. Tällaisiin talkoisiin köyhäkin kelpaa haravoimaan apupaketteja rahamiehille. Kun pieni ihminen putoaa talouden ja epätoivon jorpakkoon, hyppääkö kokoomus auttamaan?

Ei hyppää. Heittääkö Kokoomus pelastusrenkaan?

Ei heitä. Se nostaa peukalon pystyyn ja toivottaa tsemppiä! Ui reippaammin!

Keskusta on kokoomuksen alustalainen. Keskustahan on torjuntavoittojen Suomen ennätyspuolue. Keskusta on menettänyt sekä hermonsa, että harkintakykynsä. Perussuomalaisilla on nyt vanhan Kepun kanssa kovat oltavat. Keskusta hyökkää tavoilleen uskollisena - pienempänsä kimppuun voimalla. Se meidän on kestettävä. Asiallinen arvostelu myös Perussuomalaisia kohtaan on hyvästä ja vie demokratiaa ja isänmaata eteenpäin, mutta Keskustan satraappien tavoite on aina ollut tuhota Perussuomalaiset, aivan kuten se halusi tuhota SMP:nkin. Rehellinen keskustan kenttäväki ei halua tuhoamme. Tämä suuri ero on tärkeä pitää mielessä.

Keskustan pomomiehet väittävät Perussuomalaisia maaseutuvastaiseksi? Edesvastuutonta puhetta. Väittääkö pääministeri Matti Vanhanen, että minä, Timo Soini, valehtelen? Perussuomalaisten maaseutulinja on täysin selvä. Arvostelemme EU:n maaseutupolitiikkaa, kun on aihetta. Arvostelemme myös jatkossa, kun on aihetta. Mielestäni on vanhanaikaista tukea suurilla summilla Englannin kuningashuoneen maanviljelyä. Pidän täysin käsittämättömänä, että suomalainen veronmaksaja, niin duunari kuin talonpoikakin, osallistuvat tänä vuonna 159 miljoonalla eurolla Iso-Britannian jäsenmaksuhelpotukseen, joka on perua Ranskan ja Englannin maatalouskiistoista. Ajatelkaa, lähes miljardilla Suomen markalla.

Eduskunnassa Perussuomalaiset ovat puhuneet ja äänestäneet aina suomalaisen maaseudun ja maatalouden puolesta. Vaadimme tasapuolisuutta, puolustamme perheviljelmiä, marjaviljelmiä, maaseudun monimuotoista ja pienimuotoista elinkeinotoimintaa, metsätaloutta ja puhtaita elintarvikkeita läheltä. Perussuomalainen tietää, että suomalainen maanviljelijä on eurooppalaisia veljiään taitavampi koska hän saa maan vaikeissakin olosuhteissa tuottamaan, raivaamillaan pelloilla, sen kasvukauden aikana, joka kulloinkin annetaan!

Vihreät valitsevat tänä viikonloppuna puheenjohtajakseen kansanedustaja Anni Sinnemäen. Hän on aidolla ja herttaisella tavalla kauhuissaan tulevasta tehtävästään olla puheenjohtaja ja työministeri. Hän näyttää tietävän haasteen ja tehtävän kovuuden. En arvostele ihmisiä etukynteen. Annetaan Annille aikaa. Vihreä Liitto sen sijaan on elitistinen villapaitakerho, joka ei juuri tavallisen suomalaisen arkihuolista paljoa ymmärrä. Ilmastonmuutoksesta elämöivät vihreät poliitikot ovat ahkerimpia otsonikerroksen ohentajia liitäessään eri kongresseissa ympäri maailmaa.
Vihreät kaapin päältä huutelijat olivat Perussuomalaisista hirveän huolissaan mahtavan kunnallisvaalivoittomme jälkeen. Vaadittiin kuria ja koulutusta, kun Perussuomalaiset rynnistivät valtuustoihin. Onko aurinko mustunut tai maa nielaissut, kun Perussuomalaiset ovat kunnissamme päätöksiä tekemässä? Mitä sanovat Vihreät nyt?

Unelmani on, että ahdas kielipuolue RKP lähtee europarlamentista kuin hauki kaislikosta. Siinä toteutuisi sekä laupeus että oikeus.

Hyvä puoluekokousväki

Jokaisessa demokratiassa on oltava pätevä oppositio, joka sekä haastaa hallituksen poliittiselta linjaltaan että asioilla, jotka on saatava poliittiselle esityslistalle. Tässä asetelmassa Perussuomalaisilla on nyt merkittävä tehtävä ja haaste. Suomessa poliittisen opposition henkinen johtaja on joko Perussuomalaiset tai SDP. On todennäköistä, että porvarihallituksen hallitsemassa Suomessa vastavoimat nousevat ja meidän haasteemme on olla suurin nousija.

Opposition henkistä markkinajohtajuutta ei mitata pelkillä eduskuntapaikoilla, vaan kyvyllä, uusilla ideoilla, poliittisella lukutaidolla, kyvyllä haastaa ja tulkita politiikkaa. On ymmärrettävä ja puhuttava kansan kieltä.

Sosialistit menettivät uskottavuutensa hallituskaudellaan. SDP oli Keskustan kanssa lapiomassa rahaa ja varallisuutta niille, joilla sitä jo ennestään on. Keskusta harhautti SDP:n hyväksymään varallisuusveron poiston. Ajatella, ettei tätä kehdattu tehdä edes Esko Ahon ja Iiro Viinasen porvarihallituksen aikana. Mutta sosialistit kehtasivat yhdessä Keskustan kanssa. Rappio kukki.

Perussuomalaiset kannattavat verojen asettamista maksukyvyn mukaan. Me esitämme oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta toimiin. Suurta rahaa on verotettava, on otettava sieltä, missä on. Vastaavasti pienituloisten ja pienyrittäjien verotusta on kevennettävä.

Poliittinen vasemmisto ei ole tällä hetkellä uskottava. Se on pihalla kuin orapihlaja-aita, kujalla koko porukka. He eivät uskalla tai kehtaa olla kunnolla punaisia. Mikäpä minä olen sosialisteja ja kommunisteja neuvomaan, mutta punavihreällä aatemössöllä ei kannatus nouse.

Perussuomalaisten tehtävä ei ole helppo. Vanhat puolueet eivät odota kädet ristissä puolueemme kasvamista ja voimistumista. Kannatuksen kasvaessa vastustus kasvaa, eikä keinoja kaihdeta. Tässä tilanteessa puolueemme yksituumaisuus on paras ase kilpailijoittemme vyörytyksessä. Oma linja, omien tukeminen ja aloitteellisuus toimivat. Niillä me pärjäämme.

Perussuomalaiset ovat tänään vahvempia kuin koskaan. Puolueemme kannatus on vakiintunut ja nousussa. Puoluekuvamme on myönteinen, se on suosittu suomalaisten keskuudessa. Minä elän, mutten pelkästään minä vaan aate elää minussa. Se elää sinussa. Meidän aatteemme.

Kun arvaa oman aatteensa arvon, osaa kunnioittaa toisiakin. Arvostelemme muita kun on aihetta, ja kunnioitamme jokaisen ihmisen vakaumusta sekä muita puolueita. Kannatamme kansanvaltaa ja demokratiaa.

Hyvät sisaret ja veljet

Puoluejohto, puoluehallitus ja puoluevaltuusto ovat kokonaisuus, jossa pitää saada näkyviin puolueen koko kuva. Tarvitsemme lisää naisia vastuutehtäviin. Meillä on nyt historiamme ensimmäinen naiskansanedustaja, Pirkko Ruohonen-Lerner, hänessä meillä on merkittävä resurssi. Sitoutumattomana riveihimme tullut Porvoon tahtonainen on hiljattain liittynyt puolueemme jäseneksi. Jälleen yksi viisas nainen riveihimme lisää. Ihmiselle hyvä.

Olen pitänyt tavasta, käytännöstä ja tuloksista, jolla Marja-Leena Leppänen on johtanut puolueemme naisjärjestöä. Hänen sitoutumisensa tähän puolueeseen ja aatteeseen kelpaa meille kaikille esimerkiksi. Meidän Marru ei työtä pelkää. Puolueen puheenjohtajana annan suuren arvon sille, että puolueen virallinen naisjärjestö on aina ollut vahvasti tukenani.  Puoluetta rakennetaan yhdessä. Miehet ja naiset sen tekevät.  Nuorisojärjestö on Vesa-Matti Saarakkalan johdossa mennyt eteenpäin. Nuoret ovat aina radikaaleja, se on elämän merkki.

Tämän puoluekokouksemme teknisenä ykköspuheenjohtajana toimii Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka. Ilman Raimo Vistbackan ryhtiä koko puoluettamme ei olisi edes perustettu saati pystytty kehittämään ja nostamaan. Lupasin viime eduskuntavaalien alla, että en enää pyydä häntä jatkamaan kansanedustajana, jos vielä kerran saan hänet suostumaan. Tuon lupaukset pidän, mutta teitä muita en suitsi. Pistäkää meidän paras mies vielä paineeseen. Pohjanmaalla voi teidän omaa miestä syystä kehua, vaikka tiedän, että Raimo kiusaantuu kehuista. Olkoon niin, asiat pitää kuitenkin sanoa niin kuin ne ovat.

Halusin muutaman kannustavan esimerkin avulla korostaa sitä, että olemme onnistuneet viime aikoina vastuuvalinnoissamme hyvin. Puolueen kannatuskehitys on ollut uskomattoman hyvä. Kiitos siitä kuuluu kaikille puoluetyötä tehneille. Tätä puoluetta on ilo johtaa.

Perussuomalaiset on hyvin henkilöläheinen puolue. Tämä on ja elää kuin suuri perhe. Elämä on rajallinen. Oulun ja Seinäjoen puoluekokousten välillä on keskuudestamme poistunut lukuisia puolueemme jäseniä. Kunnioittakaamme hetken hiljaisuudella näiden puoluesisarten ja -veljien elämäntyötä.

Arvoisa puoluekokousväki

Elämme mielenkiintoista poliittista aikaa. Perussuomalaisilla on nyt mahdollisuus kasvaa keskisuureksi puolueeksi. Ratkaisu ja käsikirjoitus siihen on pidettävä omissa käsissämme. Onko meillä malttia kasvaa ja kestääkö kanttimme voittaa seuraavat vaalit.

Tulevat vuodet eivät välttämättä tule olemaan Suomelle helppoja.  Eriarvoisuus ja sosiaaliset ongelmat ovat mittavia, eikä maailma erityisen rauhalliselta näytä.

Perussuomalaisten vaihtoehdot ja politiikka lähtevät ihmisestä ja inhimillisyydestä. Ihmisen mahti kannattaa perhettä ja perusarvoja, omatoimisuutta, rehellistä työntekoa, itsemääräämisoikeutta, toiset huomioon ottavaa itsenäisyyttä, suoraselkäisyyttä, oikeusvaltiota sekä pienyrittäjyyttä.

Katson, että yhteiskunta ja raha ovat vain välineitä, niillä ei ole itseisarvoa siten kuin ihmisellä. Yhteiskuntaa ja rahaa tarvitaan välineenä, turvaksi ja kannustimeksi, mutta valta pitää olla ihmisellä. Kun katsoo maailmalta meille vyörynyttä rahan valtaa, muodikasta saalistus- ja optiokulttuuria, näemme, mitä vastustamme.

Me emme tulevaisuudessa voi Suomessa pärjätä massatuotannolla. Suuryritykset eivät tulevaisuudessa työllistä merkittävästi lisää ihmisiä, suuntaus on pikemminkin päinvastainen. Suomen toivo ja tulevaisuus ovat laajassa ja monipuolisessa pienyrittäjyydessä, yksilöllisessä tuotteessa ja työn laadussa. Meidän on kehitettävä ja keksittävä uutta, samalla parannettava vanhaa. Tähän muutokseen Perussuomalaiset vaativat selkeitä pelisääntöjä ja sopimusyhteiskuntaa.

Meidän on uudistettava työn käsitettä. Pelkän talouskasvun perässä juokseminen ei ketään pelasta ja yksisilmäinen tavarantuotannon ihailu ajaa umpikujaan.

Pidän yksityistä pienomistusta kansanvaltaisuuden, kestävän ympäristö- ja maatalouspolitiikan peruspilarina. Pienomistus on kansan turva, koko eläminen ja oleminen lähtevät siitä, että tullaan toimeen. Tavoitteemme on ihmisen kokoisen toimeentulon takaaminen, eivät pikavoitot ja äkkirikastuminen.

Hyvät kuulijat

Perussuomalaisia on arvosteltu maahanmuuttajakielteisyydestä. Me olemme reilusti tuoneet esiin maahanmuuttopolitiikkamme epäkohtia ainoana eduskuntapuolueen Suomessa ja olemme vieneet omat esityksemme Eduskunnassa äänestykseen saakka. Ihmisvihasta ei ole kysymys.

Suomeen tuli vuonna 2007 noin 1500 turvapaikan hakijaa. Viime vuonna heitä oli jo yli 4000. Vuonna 2007 Suomeen tuli 98 ankkurilasta, eli yksin tulleita alaikäisiä tai alaikäiseksi itseään väittäviä henkilöitä. Viime vuonna luku oli 706 eli nousua oli edelliseen vuoteen 620 prosenttia. Nämä luvut kertovat paljastavasti että jossain kypsyy ongelma, jonka perään on uskallettava kysyä ja nostettava nämä asiat keskusteluun.

Hallituksen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunutta. Ministeri Astrid Thors ei ole ajan tasalla. Toisin oli edellisen sisäministeri Kari Rajamäen aikaan. Silloin epäkohtiin puututtiin. Häntä tuimme, vaikka hänen oma puolueensakin väänteli vaivaantuneena käsiään.

Perussuomalaiset edellyttävät, että hallitus puuttuu maahanmuuttopolitiikan epäkohtiin. Rehellisin aikein ja Suomeen töihin tulleita maahanmuuttajia vastaan meillä ei ole pahaa sanaa.

Arvoisa puoluekokousväki

EU:n sanelema maatalouspolitiikka on umpikujapolitiikkaa. Missä EU, siellä ongelma. Täällä Perussuomalaiset ja ratkaisu. Teollinen maa- ja eläintalous raaistaa. Pien- ja perhetiloilla tuotantoeläimet ovat osa yhteisöä. Leivän ja toimeentulon antajina ne ovat kumppaneita.

Suomessa ei maapallostrategisesti pärjätä tuhannenkaan hehtaarin viljatiloilla. Ylisuuret karjatilatkaan, oli sitten kysymys naudoista tai sioista eivät menesty. Ne ovat haavoittuvia. Suuruus ei ole onnistumisen tai onnen tae. Ainoa mahdollisuutemme ovat puhtaat, saasteettomat ja myrkyttömät perheviljelmillä tuotetut elintarvikkeet. Puhtaissa, ihanteellisissa luonnonolosuhteissa kasvaneissa ja eläimiä kunnioittavalla tavalla tuotetuissa maataloustuotteissa on suomalaisen maatalouden pelastus. Tätä kasvukauden valoa ja happea saa Keski-Euroopasta hakea.

Tulevaisuudessa ihmiset kiinnittävät sekä Suomessa että muualla maailmassa entistä enemmän huomiota ruuan laatuun, sen sisältämään ravintoarvoon ja entistä tarkemmin siihen, millä tavalla ja missä se on tuotettu. Kuluttajien kriittisen tietoisuuden herääminen on suomalaiselle maatalous- ja elintarviketuotannolle oikein oivallettuna valtavan suuri mahdollisuus ja kilpailuetu.

Järjettömällä byrokratialla ja keinotekoisilla kaupan esteillä ei saa vaikeuttaa pientuottajien ja -jalostajien markkinoille pääsyä.

Hyvät puoluekokousedustajat

Perussuomalaiset ovat työntekijöiden, pienyrittäjien, maaseutu- ja kaupunkiväestön sekä kansaa lähellä olevan sivistyneistön puolue. Olen espoolaisen betonilähiön, Iivisniemen, kasvatti, jonka juuret - sekä isäni että äitini - ovat maaseudulla.

Perussuomalaiset on isänmaallinen puolue. Suomalaisten tehtävä on puolustaa Suomea. Kannamme vastuun maailmanrauhasta hyvillä mielin YK:n puitteissa ja kansainvälisessä rauhanturvatoiminnassa.

Puolueemme on valmis rakentavaan yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa ja kaikissa asioissa. Erityisen tärkeää kansallinen yksimielisyys on ulkopolitiikassa. Isänmaan asiaan ei kenelläkään ole monopolia.

Hyvä puoluekokousväki

Puolueemme kannatuksen kasvu luo ja tuo meille paljon uusia mahdollisuuksia. Nyt on kyse taidostamme ja kyvystämme vaikuttaa. Poliittinen vaikuttaminen ei ole pelkästään rutiinipäätöksiin osallistumista. Kansalaiskeskustelu ja poliittinen julkisuus ovat oikeat areenat, joilla on mahdollisuus vaikuttaa.

Perussuomalainen aate elää ja uudistuu kentän muonittamana. Me tarvitsemme hyviä, toteuttamiskelpoisia ideoita, joilla voimme haastaa vanhat puolueet.

Me luotamme Suomen kansaan, tavallisen ihmisen poliittiseen ajatteluun ja terveeseen järkeen. Kirjatieto on hyvästä, mutta jos sitä ei osata sulattaa taidoksi ja käytännön eloa parantavaksi toiminnaksi, jossa ihmisen sydän on maalitauluna, tiedoista ei ole hyötyä.

Perussuomalaiset lähtevät myönteisyydestä. Puutumme epäkohtiin, koska haluamme rakentaa ja tehdä omalta osaltamme maailmasta ja Suomesta vähän parempi, ihmiselle hyvän.

Kiitän Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piiriä puoluekokousvastuun ottamisesta ja Seinäjoen kaupunkia ystävällisestä vastaanotosta. Toivotan teidät kaikki sydämellisesti tervetulleiksi puoluekokoukseemme.

On hyvä pitää mielessä, että taivaassa enkeli ei ole mikään kummallisuus. Samalla tavalla Perussuomalaiset eivät ole Euroopassa liioin mikään kummallisuus. Olemme aina kuitenkin suomalaisia.

Julkaistu 16.05.2009 klo 13:00
Kirjoittaja: Timo Soini