AJANKOHTAISTA
Äänikuningas Timo Soini: Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan!
Eurovaalien ylivoimainen äänikuningas oli odotetusti puolueemme puheenjohtaja Timo Soini.

Yli 130 000 suomalaista antoi äänensä Timolle. Se on lähes kahdeksan prosenttia kaikista annetuista äänistä. Voiton merkitystä lisää entisestään alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti – kuka tietää miten suureksi Timon äänipotti olisi kasvanutkaan, jos kaikki nukkuvatkin olisi saatu herätettyä vaaliuurnille?

Nythän äänestysaktiivisuus jäi vielä edellisiä eurovaalejakin alhaisemmaksi. Edellisissä vaaleissa oli äänestänyt 41 prosenttia suomalaisista, nyt uurnille vaivautui enää vähän yli 40 prosenttia.

Raakalaudalla, hirvenpäillä ja traktoreilla sisustetussa ravintola Zetorissa järjestetyissä perussuomalaisten vaalivalvojaisissa voittajaa tervehdittiin hurjalla huudolla Timon saavuttua omiensa joukkoon yhdentoista jälkeen. Hän ei noussut ravintolan nurkkaan rakennetulle puhujalavalle vaan asettui keskelle ravintolan lattiaa, nosti kätensä ilmaan ja huusi:

- Voitto on meidän! Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan!

Vanhojen puolueiden katkera tappio

Yllätyksenä Timon äänivyöry ei tullut kenellekään, ei edes vanhoille puolueille, sillä hyvää tulosta oli ennustettu. Tavoite saavutettiin ja Brysseliin saatiin Suomestakin EU-kriittinen ääni. Timolle jäävät kiitoksen velkaa myös kristillisdemokraatit, joille myös lohkesi hänen ja vaaliliiton ansiosta yksi paikka europarlamenttiin.

Apeata naamaa puolestaan joutuivat näyttämään vanhat puolueet, jotka kaikki menettivät yhden paikan. Ilmeisesti Suomen kansa on vähitellen herännyt huomaamaan, mikä Suomen politiikassa mättää. Myös vasemmistoliitto jäi nyt kokonaan ilman euroedustajaa. Perussuomalaisten ”vastavoimaksi” itsensä ylentänyt RKP onnistui hieman harmillisesti säilyttämään paikkansa, vaikka ensin näyttikin siltä, että ruotsalaisille tulisi ennustetusti äkkilähtö Brysselistä.

Timo ei aio hylätä joukkojaan, vaikka onkin nyt lähdössä Brysseliin, vaan johtaa puoluetta edelleen. Kolme päivää Brysselissä ja neljä Suomessa.

- Se on kova haaste, mutta olihan Jorma Ollilallakin yli kaksisataa matkapäivää vuodessa.

Sampo Terho varalle

Timo Soinin varamieheksi europarlamenttiin valittiin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Sampo Terho. Koska Timo Soini aikoo asettua ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa, lähtee Terho todennäköisesti Brysseliin parin vuoden kuluttua.

Varamiehen paikasta taistelivat kiivaasti Terho ja Pertti ”Veltto” Virtanen. Terhon voitto oli pienoinen yllätys, sillä hänen vaalibudjettinsa oli alle 5 000 euroa ja mies itse entuudestaan vähemmän tunnettu. Terho keräsi vaaleissa yli 9 000 ääntä.

Terho itse on sanonut merkittävien tukijoiden olleen suuri apu äänten keräämisessä. Sampo Terhon tukijoita olivat muiden muassa Jussi Halla-aho ja Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Heikki Tala. Terho noudatti vaalikampanjassaan samaa taktiikkaa kuin Yhdysvaltain presidentiksi noussut Obama – internet on nykyaikaa ja edullinen tapa tehdä vaalityötä.

Teksti: Mika Männistö

Kuva: Harri Lindell

Julkaistu 08.06.2009 klo 11:27
Kirjoittaja: Mika Männistö