AJANKOHTAISTA
Ruandalaismies tuomiolle kotimaahansa
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pentti Oinonen otti kantaa kohuttuun ruandalaismiehen oikeudenkäyntiin Porvoossa 4.9.2009.

Kansalaisia on viime päivinä puhuttanut ruandalaismiehen oikeuskäsittelyn kustannukset. Suomessa pitkään asunutta ruandalaista syytetään yhteensä 30 000 ihmisen joukkomurhasta Ruandan sisällissodassa, jossa kuoli yhteensä jopa 800 000 ihmistä. Teko, josta miestä syytetään, on hirveä. Tekoihin syylliset on saatava vastuuseen ankaran tuomion saattelemana.

Julkisuudessa on puhuttu tämän yksittäisen oikeudenkäynnin kohdalla miljoonan euron kuluista, jotka sisältävät kuukauden mittaisen vierailun Ruandassa ja muissa Afrikan maissa todistajia kuulemassa. Olen eri mieltä Suomen oikeusviranomaisten kanssa siitä, onko tämän oikeudenkäynnin käyminen ja kustantaminen nimenomaan suomalaisten tehtävä.

On kysyttävä, miksi miestä ei toimitettu Ruandaan? Ruandassa on toimiva oikeuslaitos.

Suomessa oikeuslaitos on ruuhkainen ja kärsii viime aikaisten hallitusten toiminnallisista uudistuksista ja toimintamäärärahojen niukkuudesta. Henkilökunta käy jatkuvasti voimiensa äärirajoilla ja oikeuslaitoksella on kotikutoisempiakin juttuja hoidettavanaan. Miljoona euroa on iso summa.

On aiheellista kysyä, mikä on hallituksen linja jatkossa näihin oikeuskäsittelyihin? Meillehän on tullut viime vuosina runsaasti ihmisiä pitkään sotaa käyneistä maista, kuten Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Mielestäni Suomen tulee tarjota jatkossakin turvapaikka todellisessa hädässä oleville, mutta ei niin löysillä perusteilla kuin nyt ministeri Thorsin aikana on ollut.

Mitä tekee Suomen hallitus ja istuva oikeusministeri, jos näiden turvapaikanhakijoiden tai jo turvapaikan saaneiden joukosta alkaisikin lähitulevaisuudessa tai vuosikymmeniä myöhemmin löytyä yksittäisiä joukkomurhista ja kidutuksesta syytettyjä, joiden uhrit haluavat oikeutta?

Pitääkö suomalaisen veronmaksajan maksaa heistä jokaisen tutkintavankeuden, oikeudenkäynnin ja vankilassa vietettyjen kuukausien tai vuosien aikaiset kulut vain siksi, että henkilö on onnistunut pakenemaan hirmutekojensa jälkeen Suomeen?

Mielestäni ei pidä. Oikeudenjaon ja siitä aiheutuvien kustannusten pitäisi olla ennen kaikkea teosta syytetyn henkilön oman maan asia. Jos alussa viitattuun tapaukseen liittyvä ruandalaismies saa kuitenkin Suomessa tuomion, tulee hänet lähettää kotimaahansa tuomiota kärsimään.

--
Lisätietoja:
pentti.oinonen@eduskunta.fi
puh. 050-512 2472
Julkaistu 04.09.2009 klo 12:58
Kirjoittaja: Pentti Oinonen