AJANKOHTAISTA
Turvapaikanhakijoiden rahana maksettava toimeentulotuki pienenee

Sisäasiainministeriö on 26. tammikuuta antanut uuden asetuksen turvapaikanhakijoille rahana maksettavasta toimeentulotuesta. Jatkossa turvapaikanhakijan toimeentulotuen perusosan rahana maksettava osuus on 30 prosenttia pienempi kuin muilla Suomessa asuvilla. Muutos astuu voimaan 1. helmikuuta 2010. Esimerkiksi aikuisen, yksinasuvan turvapaikanhakijan toimeentulotuki on jatkossa 292,22 euroa kuussa (nyt 375,11 euroa).

Jos turvapaikanhakija saa vastaanottokeskuksessa kaikki päivittäiset ateriat, vähennetään toimeentulotuen perusosasta 79 prosenttia.

Asetuksen muutoksen taustalla on turvapaikanhakijoiden vastaanottolain valmistelu, jonka yhteydessä päätettiin tarkastella erikseen turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea.

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muodostuu rahana maksettavasta osuudesta ja vastaanottona annettavasta osuudesta. Asetuksen muutos perustuu siihen, että turvapaikanhakijoille tullaan antamaan entistä isompi osa toimeentulotuesta hyödykkeinä. Tällaisia ovat esimerkiksi mahdollisuus katsoa televisiota ja käyttää internetiä veloituksetta vastaanottokeskuksessa. Lisäksi turvapaikanhakijoilla on vastaanottokeskuksessa käytössään tavallisimmat kodinhoitovälineet ja siivous- ja harrastusvälineitä. Turvapaikanhakijat maksavat toimeentulotuellaan ruokansa, vaatteensa ja vähäiset terveydenhuoltomenonsa.

Sisäasiainministeriön asetus perustuu kotouttamislakiin. Lain nojalla turvapaikanhakijoille voidaan myöntää toimeentulotukea toimeentulotuesta annetun lain mukaan. Valmistelussa pyydettiin lausunto sosiaali- ja terveysministeriöltä ja asetuksessa käytetty laskelma perustuu sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotukioppaan linjauksiin.

Tiedote: Sisäasiainministeriö

Julkaistu 26.01.2010 klo 11:46