AJANKOHTAISTA
PerusS mukana välikysymyksessä
Perussuomalaiset on mukana eduskunnassa 12.2.2010 tehdyssä välikysymyksessä, jossa vaaditaan perusturvaan tasokorotusta.

Oppositioryhmien tänään jättämässä välikysymyksessä vaaditaan hallitusta korottamaan perusturvaa. Kysymyksessä arvioidaan, että työttömien, eläkeläisten, yksinhuoltajaperheiden ja opiskelijoiden asema heikkenee selvästi tänä vuonna, ellei nykymenoon puututa.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ja kysymyksessä ovat mukana SDP:n, Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmät.

Oppositioryhmät muistuttavat, että viime vuosina tuloerojen kasvu ja erityisesti alimman perusturvan jälkeenjääneisyys on kasvanut. Lisäksi hyvinvointipalveluiden järjestämisestä vastuun kantavat kunnat ovat suurissa talousvaikeuksissa. Kuntien velan ennustetaan tänä vuonna kasvavan entisestään noin 1,4 miljardilla eurolla.

Kunnallisveron ja maksujen sekä vuokrien ja muiden asumiskustannusten korotukset merkitsevät tuntuvaa elintason huononnusta erityisesti köyhimmille. Kuntatalouden nopeasti syvenevä kriisi tarkoittaa paitsi kunnallisten peruspalvelujen tason ja saatavuuden heikkenemistä, myös mm. toimeentulotuen ja omaishoidon tuen saamisen vaikeutumista. Tästä kärsivät eniten vähävaraisimmat lapsiperheet, sairaat, työttömät ja eläkeläiset.

Keskeiset perusturvaetuudet ovat jääneet tuntuvasti jälkeen ansioiden kehityksestä. Etuuksien jälkeenjääneisyydestä johtuva korotustarve on keskeisten etuuksien kohdalla vähintään 20–30 prosenttia.

Perusturvan korotuksen lisäksi välikysymyksessä vaaditaan työvoimapolitiikan määrärahojen lisäämistä ja työttömyysturvan säilyttämistä. Hallituksen työryhmissä on ollut esillä esimerkiksi ikääntyneiden työttömien työttömyysturvan heikentäminen poistamalla työttömyysturvan lisäpäivät. Näköpiirissä ei ole tilannetta, joka turvaisi ikääntyneiden uudelleen työllistymisen. Siksi lisäpäivät menettäville työttömille niiden menettäminen johtaa köyhyyteen, joka jatkuu myös eläkkeellä.

 

Lisätietoja:

Raimo Vistbacka, puh. 050-511 3186

Julkaistu 12.02.2010 klo 13:26
Kirjoittaja: PerusS/tiedotus