AJANKOHTAISTA
Kysymys maahanmuuttopolitiikasta
Kansanedustaja Pietari Jääskeläinen kysyi eduskunnan kyselytunnilla 11.2.2010 hallituksen harjoittamasta holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta. Ohessa ote eduskunnan pöytäkirjasta.

Pietari Jääskeläinen: Arvoisa puhemies! Televisio-ohjelma MOTin mukaan Suomessa turvapaikan saaneet maahanmuuttajat nauttivat Euroopan korkeimmasta sosiaaliturvasta. Viisihenkinen perhe saa noin 2 300 euroa puhtaana käteen.

Sana on kiertänyt ja turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Perheenyhdistämishakemusten määrä on viisinkertaistunut lyhyessä ajassa. Käsittelyssä on 5 000 hakemusta.

Perheet ovat keskimäärin suurperheitä, joihin kuuluu myös sisar- ja velipuolia. Perheet ovat suurimmillaan tosiaan jopa 20-henkisiä. Perheenjäsenistä yli 80 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia.

Kaiken kaikkiaan hakemusten perusteella Suomeen on tulossa ison kaupungin verran ihmisiä eli noin 30 000 henkeä ja lähtökohtaisesti kaikki maamme sosiaaliturvan ja hyvinvointipalvelujen varaan. (Puhemies: Minuutti!)

Arvoisa puhemies! Muut maat ovat kiristäneet maahanmuuttomääräyksiä. Mitkä ovat tämän hallituksen toimet holtittoman maahanmuuton, ihmissalakuljetuksen ja suoranaisen turvapaikkaturismin kitkemiseksi?

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors: Arvoisa puhemies! Ensinnäkin tammikuussa maahan saapui 375 turvapaikanhakijaa. Määrä on vähempi kuin aikaisempina kuukausina. Olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että tänne ja Belgiaan tulee suurin piirtein yhtä paljon EU-kansalaisia Bulgariasta hakemaan turvapaikkaa. Se on mielestämme väärin, ja olemme esittämässä muutosta eduskunnalle hyvin pikaisesti.

Eduskunnassa on myöskin käsittelyssä ulkomaalaislain muutos, joka muun muassa vaikuttaa perheenyhdistämisoikeuksiin, vaikuttaa edelleen, että jos perheen kokoaja on antanut vääriä tietoja olosuhteistaan, niin ei ole perheenyhdistämisoikeutta, ja sen lisäksi puututaan myöskin kasvattilasten tilanteeseen. Näitä esimerkkeinä, ja mainittakoon myöskin, että tämän kuun 1. päivästä lähtien meidän esimerkiksi turvapaikanhakijoille maksettavaa käteistä korvausta on muutettu.

Julkaistu 12.02.2010 klo 15:23
Kirjoittaja: Pietari Jääskeläinen