AJANKOHTAISTA
Suomi ja Lappi EU:n arktisen strategian johtoon
Perussuomalaisten puheenjohtaja, EU-parlamentaarikko Timo Soini puhui 14.3.2010 Rovaniemellä PerusS:n Lapin piirin kevätkokouksessa.

Suomi on jäänyt EU:n työnjaossa mopen osalle. EU:n uusi ulkosuhdehallinto on turha ja suorastaan vahingollinen Suomen ulkopolitiikan kannalta. Sen sijaan viime viikolla EU-parlamentissa käsiteltiin EU:n arktista strategiaa. Tässä Suomella on suuria mahdollisuuksia, tietoa ja taitoa. Kun kerrankin EU:sta voisi olla hyötyä, on se hyöty otettava.

Arktisten alueiden merkitys on maailmanlaajuisesti kovassa nousussa. Suomella on nyt mahdollisuus asettua EU:ssa tämän asialistan johtoon. Se luo ja tuo oikein hoidettuna työtä ja hyvinvointia sekä takaa ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvoinnin. On tullut aika hyödyntää myös arktisia alueita kestävällä tavalla. Tämä mahdollista asutuksen, työn ja toimeentulon hankkimisen myös syrjäseuduilla.

Suomi osaa ja pystyy johtamaan tämän alan tutkimusta. Meillä on käytännön kokemusta arktisista olosuhtesta. Suomessa yhdistyy sekä tieto että elämän opetuksessa omaksuttu taito. Lapin Yliopiston Arktinen keskus on oivallinen peruspilari tämän alan kehittämiseen ja yhteistyöverkostolle. Nyt on Suomen vedettävä reilusti kotiinpäin. Meillä on hyvät perusteet ja hyvät suhteet myös EU:n ulkopuolisiin itsenäisiin valtioihin.

Arktisten alueiden luonnonvaroja pitää ja voidaan hyödyntää myös ekologisesti kestävällä tavalla. Lapilla ja koko Suomella on tässä suuria mahdollisuuksia. Ne pitää käyttää hyväksi. Ihminen on osa arktisista elämää. Pysyvä asutus on paras tae estämään pelkän taloudellisen saalistuksen.

--
Lisätietoja:
timo.soini@europarl.europa.eu
puh. 050-511 3027
www.timosoini.fi

Julkaistu 14.03.2010 klo 14:00
Kirjoittaja: Timo Soini