AJANKOHTAISTA
Terveyspalvelut kuntoon

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro

välikysymyskeskustelu perusterveydenhuollon tason turvaamisesta

kansanedustaja Pentti Oinonen 14.10.2008

 

Opposition yhteinen välikysymys puuttuu vakavaan asiaan eli terveydenhuoltomme tilaan. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä elää yhä 1990-luvun laman taakka harteillaan.

Me Perussuomalaiset kannatamme pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Hallitus ei sitä selvästikään tee. Ei kahden lapsen yksinhuoltajaa tai pienellä eläkkeellä elävää maamme jälleenrakentajaa kiinnosta sotilaallinen kriisinhallinta tai Suomen brändäys ulkomaille. Heitä kiinnostaa terveyspalveluiden saatavuus lapsilleen ja itselleen silloin kun he sitä tarvitsevat.

KÄYTÄNNÖN TOIMENPITEITÄ...

Terveyspalveluiden kuntoonlaitto vaatii käytännön toimenpiteitä, kuten kilpailukykyistä palkkaa, edullisia asuntoja sekä lisää hoitohenkilökuntaa.

Terveydenhuollon työvoimapula on tosiasia, jota ei mitenkään voi kiistää. Vai mitä voidaan ajatella, kun yhä useammin harvalukuiset hoitajat eivät voi pitää heille kuuluvaa ruoka- tai lepotaukoa täysimittaisena vaan he joutuvat lakisääteisellä tauollakin käymään potilaiden luona?

Tällainen pysyvä äärirajoilla työskentely heikentää terveydenhuollon henkilökunnan fyysistä ja henkistä jaksamista. Lopputuloksena tästä on vain loppuun palaneita ja alati vaihtuvia työntekijöitä.

... EI LUPAUKSIA!

Hallitus lupailee taas tuhatta hyvää ja kahta tuhatta kaunista näin kunnallisvaalien alla. Vuoden 2009 budjettiesitys on lupausten tasolla, eikä esitä mitään konkreettisia parannuksia terveydenhuoltoomme.

Ministerien lupaukset eivät sairaan haavoja paranna. Hallitus tuntuu vähättelevän suomalaisen potilaan kipuja ja tuskia, eikä ota ympäri maata tulevia hätähuutoja todesta. Miksi ministerit sitä vakavasti ottaisivatkaan, kun kalliiseen yksityishoitoon on varaa vain poroporvareilla?

Toisin on niidenkin eläkeläisten laita, jotka 500 euron eläkkeestään maksavat 500 euron vuokransa. Mistä sitten otetaan rahat lääkkeisiin tai korotettuihin terveyskeskusmaksuihin?

PARAS-HANKE = PUHETTA

Paras-hankkeen uskotellaan parantavan palveluja. Mutta se on suurelta osin puhetta. Jokainen suomalainen, poislukien hallitus, ymmärtää, ettei omasta kylästä tai kaupunginosasta pois viety terveysasema suinkaan paranna hänen terveyspalveluidensa saatavuutta. Tällainen politiikka ei noudata Suomen perustuslain henkeä mitä tulee kansalaistemme tasa- ja yhdenvertaiseen kohteluun.

Oikeus saada hoitoa kuuluu kaikille. Se, että pienituloinen kansalainen joutuu odottamaan kuukausitolkulla hammashoitoa tai lääkärille pääsyä ei ole kellekään kunniaksi. Se on tälle Vanhasen kakkoshallitukselle häpeäksi.

NS. TUOTTAVUUSOHJELMA

Samainen hallitus ajaa valtion tuottavuusohjelmaa kuin käärmettä pyssyyn. Ohjelman synnyttämät ongelmat hätäkeskusten toiminnalle ovat hyvin tiedossa.

Valitettavasti istuva hallitus ei ole ottanut riittävällä vakavuudella huomioon hätäkeskusten henkilöstösupistusten vaikutuksia terveyspalveluiden kokonaistoimivuuteen. Miksipä ottaisikaan, kun ministerien ei itse tarvitse vastailla hätäpuheluihin.

ISO-BRITANNIAN JÄSENMAKSUHELPOTUKSET

Valtion käytettävissä olevat varat ovat kasvaneet miljardeilla euroilla muutaman viime vuoden aikana. Valitettavasti siitä potista ei ole jaettu paljonkaan kansalaisillemme.

Sen sijaan Suomella näkyy jälleen kerran olevan varaa maksaa entisen supervallan Ison-Britannian jäsenmaksuhelpotuksia EU:lle, tänä vuonna 159 miljoonan euron edestä. Mitähän kaikkea näilläkin rahoilla saataisiin aikaan terveydenhuollossamme? Voin kertoa sen teille: tällä summalla saataisiin palkattua noin 4000 sairaanhoitajaa vuodeksi.

Kaiken tämän lisäksi Suomi maksaa lähes 1,8 miljardin euron suuruista jäsenmaksua Euroopan Unionille. Saamme erilaisina tukiaisina takaisin miljardin, joten käytännössä satoja miljoonia euroja menee muiden maiden taskuihin.

MAAN HILJAISET

Yhteiskuntamme arvot ja suomalaisten arvostus ovat olleet jo pidempään täysin vinksallaan; EU:sta on tullut se lellikki, jota ruokitaan ja jolle ollaan valmiita antamaan, ei omille kansalaisille, ruoka- ja leikkausjonot sen todistavat.

Mihin unohtui hallitukselta sairas suomalainen ja mihin unohtuivat ne vanhat veteraanit, kotirintamanaiset ja sotaorvot sekä ne maan hiljaiset, jotka rakensivat tämän Suomen meille?

OMAISHOITAJIEN ASEMA

Omaishoitajien asema maamme terveydenhuollossa tulee lähivuosina olemaan yksi suurimmista terveydenhuoltoamme kohtaavista haasteista. Vanhusten suhteellinen määrä väestöstämme kasvaa ja samalla kasvaa riski, että yhä useampi vanhus joutuu makaamaan vuodeosastolla vaipoissa ja makuuhaavoissa vain siksi, ettei hänellä ole kotihoitajaa tai mahdollisuutta päästä vanhusten palvelukotiin.

Pula hoitajista on tosiasia. Vuodeosastoilla saisikin olla vain oikeasti sairaita ihmisiä, vuodeosasto ei saa olla mikään vaihtoehto kotihoidolle tai vanhusten palvelutaloille.

On välttämätöntä tarttua toimeen ja parantaa omaishoitajiemme taloudellista ja henkistä hyvinvointia. Yksi omaishoitaja säästää yhteiskuntamme varoja noin 40 tuhatta euroa per vuosi. Mutta millä hinnalla; yhä useampi omaishoitaja joutuu huolehtimaan omasta rakkaastaan oman terveytensä, jaksamisensa ja taloudellisen tilanteensa ollessa panoksina.

Ei ole harvinaista, että ikääntyneillä omaishoitajilla menee tuloista peräti 80 prosenttia omaisensa hoitokuluihin. Lopulla rahalla pitäisi maksaa vuokra, ruoka, sähkö sekä muut välttämättömät menot.

TERVEYSPALVELUT KUNTOON!

Suomella on varaa laittaa terveyspalvelut kuntoon, kunhan vain hallituksella hyvää tahtoa ja lähimmäisenrakkautta riittää.

--
Lisätietoja:
pentti.oinonen@eduskunta.fi
puh. 050-512 2472

Julkaistu 14.10.2008 klo 14:08
Kirjoittaja: Ryhmäpuheenvuoro/Pentti Oinonen