AJANKOHTAISTA
Hallitusti pois Afganistanista
Afganistania ja ISAF-operaatiota koskevan valtioneuvoston selonteon palautekeskustelussa eduskunnassa 8.4.2010 Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Pentti Oinonen.

Käsittelyssä olevan selonteon mukaan hallitus haluaa lähettää viisikymmentä lisäsotilasta sotilaallisen kriisinhallinnan nimissä Afganistanin pohjoisosiin. Kokoomuksen sotapäälliköiden Stubbin ja Häkämiehen johdolla hallitus on sitomassa käsiään Natoon, joka käytännössä on johtanut YK:n puolesta operaatiota elokuusta 2003 lähtien.

Perussuomalaiset eivät hyväksy Nato-intoilijapuolueiden hämäysoperaatiota viedä Suomi kiertotietä sotilasliiton jäseneksi, josta esimerkkinä sotilaskalustomme yhdenmukaistaminen. Tämä on hullunkurinen tilanne, koska tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä. Itse asiassa vain yhden eduskuntapuolueen eli Kokoomuksen kannattajista enemmistö haluaa sitä.

KUNNIALLA POIS

Perussuomalaiset eivät kannata Afganistanissa olevien sotilaiden määrän kasvattamista. Operaatiossa alkaa olla enemmänkin kyse siitä, miten saamme omat joukkomme kunnialla taistelukentältä pois. On valitettavasti vain ajan kysymys, koska kotimaahan tulee suruviestejä ja suomalaisia sotilaita haudataan maamme multiin, siniristilippu kiedottuna arkun päälle Porilaisten marssin soidessa.

Sota on kallista, eikä Afganistan tee tässä suhteessa poikkeusta. Se tulee kalliiksi suomalaiselle veronmaksajalle aikana, jolloin rahasta on muutenkin tiukkaa. Perussuomalaisten mielestä määrärahoja, jotka on suunnattu sotilaalliseen kriisinhallintaan, maahanmuuttoon ja kehitysapuun pitäisi tulevassa talousarviossa leikata kutakin puoleen nykytasostaan, ja suunnata näin säästyvät noin 425 miljoonaa euroa kotimaisen työllisyyden hoitoon sekä köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

MAASSA MAAN TAVALLA

Jos suomalaisia Afganistanissa tarvitaan, meitä tarvitaan siellä jälleenrakentamisessa, ei kriisejä luomassa. Maineemme puolueettomana maana on ennen edesauttanut luottamuksellisten suhteiden luomista kriisien osapuoliin. Afganistanin osalta tätä puolueettomuutta ei tosin ole nykyhallituksen Nato-seikkailun johdosta. Perussuomalaiset näkisivät suomalaiset mieluummin kouluttamassa paikallisia siviilejä ja edistämässä sellaista kehitystä, jossa afgaanit auttavat itse kehittämään itseään ja yhteiskuntaansa.

Niin kuin SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen totesi jokin aika sitten jo legendaariseksi muodostuneessa puheenvuorossaan, maassa on elettävä maan tavalla. Tosin näinhän todettiin Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa jo vuonna 2007.

TUETTAVA RAUHAA

Suomalainen siviili tai sotilas ei voi muuttaa afganistanilaisten tapoja ja yhteiskuntaa vastaamaan meidän näkemyksiämme, eikä pidäkään.

Mutta me voimme tukea Afganistanin rauhaa tukemalla kaikkien afgaanien, olivat he sitten mitä heimoa tai sukupuolta tahansa, kouluttamista ja omaehtoista toimeentuloa maanviljelyn tai kaupan parissa. Saattaisipa yhteistyö poikia hyviä ja tuottoisia taloussuhteita suomalaiselle liike-elämällekin. Nykyisen hallituksemme valitsemalla sotapolitiikalla se on valitettavasti mahdotonta.

Edellä olevan perusteella ehdotan, että eduskunta hyväksyy seuraavan kannanoton: eduskunta ei hyväksy suomalaisten joukkojen väliaikaista vahvistamista Afganistanissa ja edellyttää suomalaisten joukkojen hallittua vetäytymistä Afganistanista.

Julkaistu 08.04.2010 klo 17:00
Kirjoittaja: Pentti Oinonen