AJANKOHTAISTA
Ilman maaseutua ei olisi Suomea
Perussuomalaisten ryhmäpuheen maaseutupoliittisen selonteon palautekeskustelussa 27.4.2010 eduskunnassa piti kansanedustaja Pentti Oinonen.

Ilman maaseutua ei olisi Suomea. Harvassa ovat ne suomalaiset suurkaupungeissa, joilla ei ole juuria maaseudun muhevassa mullassa, korpikuusten juurella. Tämä osoittaa suomalaisten muuttoliikkeen suunnan viime vuosikymmeninä: pois maalta suuriin kaupunkeihin ja kyläkeskuksiin.

Nykyhallituksen politiikka on jatkanut vanhaa maaseudun ja talonpojan tappolinjaa. Kaupunkilaistuneet porvaripuolueet ovat unohtaneet luonnonsuojeluväen painostuksesta juurensa ja pyrkineet kaikin tavoin hankaloittamaan maalla asumista, tarkoituksenaan tappaa maaseutu lopullisesti ja tehdä siitä suuri Vihreiden ulkoilmamuseo. Perussuomalaiset eivät pakon edessäkään suostu tähän.

TIESTÖN TILA

Nyt käsittelyssä olevassa selonteossa ei ole otettu tarpeeksi huomioon vähempiasteisen tiestön suorastaan kurjaa tilaa, joka on suuri uhka maaseudulla asumiselle. Meille Perussuomalaisille jokainen kunnossa oleva tie, maalattu maatalo ja asukas kertovat elävästä maaseudusta.

Kyläyhdistykset ja erilaiset seurat tuovat eloa ja virikkeellisyyttä, joiden tukemiseen tarvitaan valtion toimenpiteitä. Myös kyläkoulujen säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää lapsiperheiden maalla-asumisen mahdollistamiseksi.

LAAJAKAISTAHANKE

Hallitus päätti äskettäin maaseutua koskevasta laajakaistahankkeesta. Sen mukaan asukas joutuu pulittamaan omasta kukkarostaan enintään kahdelta viimeiseltä kilometriltä aiheutuvat kaapelinvetokustannukset. Tässäkin voittajia ovat asutuskeskukset ja häviäjiä maaseudun asukkaat.

Perussuomalaiset eivät hyväksy maaseudun ja kylien asukkaiden eriarvoistamista. Tietoliikennekaapelin tulisi ulottua korvauksetta jokaisen asukkaan kotiovelle asti. Vain tämä takaisi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden Suomen kansalaisten välillä. Tämä edistäisi uusien asukkaiden tuloa pieniin kuntiin, joissa veronmaksajia kipeimmin kaivattaisiin.

JÄTEVESIASETUS

Entäpä sitten jätevesiasetus, tuo ympäristöministeriön ja hallituksen suuri typeryys? Täyttä roskaa koko asetus. Jopa kymmenen tuhannen euron arvoiset jätevesien käsittelylaitosinvestoinnit jäävät taatusti tekemättä tuhansilta mökin mummoilta ja vaareilta, nuorista lapsiperheistä puhumattakaan.

Vika ei ole maaseudun asukkaissa, vaan vika on tämän hallituksen politiikassa. Erityisesti Kokoomukselle EU on nyt koti, uskonto ja isänmaa. Niellään kaikki teesit, tekstit ja ajatelmat mitä Brysselin virkamiehet keksivät tuottaa, ja sovelletaan niitä käytäntöön miettimättä yhtään sitä, miten se vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin.

On ollut maaseudun kansanedustajana surullista huomata, että viimeisen kolmen vuoden aikana on säädetty useita lakeja, joilla on poljettu surutta maaseudun asukkaiden oikeuksia ja etuja. Tätä on Keskustan johtaman hallituksen maaseutupolitiikka.

TURVALLISUUS JA PALVELUT

Maaseutupolitiikkaan kuuluu oleellisena osana turvallisuus ja palvelut. Hallituksen päätös niputtaa hätäkeskuksia muutamiin suuriin yksiköihin tulee olemaan käytännössä katastrofi. Työntekijät eivät jaksa ja ihmiset jäävät ilman apua. Syy ei ole pelastushenkilökunnan, vaan hallituksen keskittämispolitiikan.

Rajavartiosto rajojemme turvana on tällä tahdilla kohta vain kaunis muisto, puhumattakaan poliiseista, joiden resurssit eivät riitä kuin vain kaupungeissa partioimiseen.

POSTINJAKELU

Entäpä posti ja muut elämään kuuluvat peruspalvelut kuten pankit, apteekit, ruokakaupat ja lääkärit? Poissa ovat.

Maaseutua alennetaan parhaillaan kakkosluokkaan, ja siitä osoituksena on ehdotus postinjakelun siirtämisestä hitaammaksi kakkosluokan palveluksi. Postin saapuminen perille maaseudulla viivästyisi vuorokaudella ja samalla kohotettaisiin reuna-alueiden postimaksuja korkeammiksi verrattuna keskustaajamiin.

TYÖPAIKKOJA

Työpaikkoja, niitä maaseutu tarvitsee. Ja niitä maaseutu myös tuottaa, jos niin halutaan ja siihen annetaan mahdollisuus.

On ilahduttavaa huomata, että hallitus on vihdoinkin tullut perussuomalaisten linjalle mitä tulee maaseudun työpaikkojen suhteen.

RISUPAKETTI

Niin sanotun risupaketin teko osana pitkän tähtäimen energiapoliittisia linjauksia luo maaseudulle uutta työtä ja hidastaa autioitumista. Toivottavasti tämä energiapäätös risupaketteineen ei jää vaali- ja ydinvoimapropagandaksi, jolla ostetaan ääniä paitsi eduskuntasalissa ydinvoiman taakse, myös kansalaisten ääniä tulevissa eduskuntavaaleissa.

Viime aikojen hallitukset ovat harjoittaneet lähinnä maaseudun autioittamisprojekteja, onnistuen siinä valitettavan hyvin. Osoituksena siitä on esimerkiksi kemera-rahoitus, jonka jatkuva alimitoitus osaltaan syö edellytyksiä maaseudulla asumiselta. Tällekin vuodelle suunnatut kemera-rahat ovat loppumassa jo nyt.

Maaseutupolitiikkamme on oltava suomalaisten käsissä, ei Brysselin byrokraattien.

--

Lisätietoja:

pentti.oinonen@eduskunta.fi

puh. 050-512 2472

Julkaistu 27.04.2010 klo 14:00
Kirjoittaja: Ryhmäpuhe / Pentti Oinonen