AJANKOHTAISTA
Jyrkkä ei Kreikan lainapaketille
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka puhui eduskunnassa 4.5.2010, kun lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys eduskunnalle toiseksi lisätalousarvioksi eli Kreikan lainapaketti.

Arvoisa puhemies

Vakavalla asialla ei saisi irvailla. Silti, herra valtiovarainministeri Katainen, tähän on tultu. Kokoomuksen seuraavaan valkopesukampanjaan sopisi mielestämme hyvin hokema: "Hei me puhutaan kreikkaa!" Jäämme odottamaan tuota mainoskampanjaanne.

Mutta vakavasti ottaen on todettava se perustavaa laatua oleva virhe – nimittäin se, että vanhat puolueet veivät Suomen EU:n kolhoosivaluuttaan euroon pelkällä ilmoitusmenettelyllä. Euro on EU:n liittovaltioprojektin lippulaiva, joka nyt karahti kiville. Talouden tosiasioista ei ole piitattu pätkääkään, kun on runnottu läpi EU:n perustuslaki ja rahaliitto, joka ei yksinkertaisesti toimi. Eurovaluutta on perustunut valheelle. Erilaiset kansantaloudet, joiden kehitysaste on hyvin erilainen, eivät kerta kaikkiaan sovi yhteisvaluuttaan.

Kreikka on johdonmukaisesti tahallaan väärentänyt kansantaloutensa tilinpidot, valehdellut suut ja silmät täyteen. Se on elänyt kuin tuhlaajapoika pitopöydässä. Nyt on ouzo alkanut yskittää, ja zorbas-tanssi hikoilun jälkeen väsyttää. Nyt maksutalkoisiin hälytetään suomalaista veronmaksajaa.

Arvoisa puhemies

Perussuomalaiset eivät anna, eivät myönnä, eivätkä kannata haettua lainavaltuutta. Ei euroakaan, ei senttiäkään lainaa väärinpelaajille. Kreikalle on annettava potkut euroalueesta, jonne se valheilla otettiin. Lainaa lapioimalla eivät kreikkalaiset pelastu. Tässä ei sitä paitsi pelasteta yksin kreikkalaisia vaan erityisesti suurta rahaa, joka on riskisijoitellut Kreikkaan suurten voittojen toivossa.

Kreikan kilpailukyky ei parane rahaa kaatamalla, vaan saattamalla maalle sellainen valuutan arvo, joka vastaa sen kansantalouden tilaa. Ei muuta kuin drakhma takaisin käyttöön ja 30–40 prosentin devalvaatio päälle. Eihän Kreikan talous ole koskaan ollut eikä ole eurokunnossa, eikä se rahaa lainaamalla eurokuntoon tule.

Euroopassa on merkittäviä talousoppineita kuten Wilhelm Hankel ja Karl Albrecht, joiden mielestä edellä kuvattu on ainoa oikea tie. Raskas se on, mutta muu ei auta.

Arvoisa puhemies

Haluan muistuttaa, että Suomi selvisi 1990-luvun alun suuresta lamastaan ja pankkikriisistään omin voimin. Hevoskuuri oli kova, ja siinä koeteltiin kansalaisia ankarasti. Osa sen ajan etuuksien heikennyksistä on valitettavasti vieläkin voimassa.

Arvoisa puhemies

Perussuomalaiset ovat olleet oikeassa. Missä EU, siellä ongelma. EU-myötäjuoksijapuolueet eivät pysty hokemaan kuin yhtä vaihtoehtoa: "Ei ole vaihtoehtoa!" Kyllä on. Se on EU:n hajauttaminen talous- ja vapaakauppaliitoksi. EU on eurooppalaisten vanhojen puolueiden, suuren rahan ja järjestövallan suuruudenhullu suurvaltahanke, joka nykymuodossaan joutaa kaatua. Mieleen tulee väistämättä suuri ja mahtava Neuvostoliitto…

Mitä väsyneet Euroopan vanhat puolueet ja kasvottomat byrokraatit tarjoavat kriisin lääkkeeksi: Lisää integraatiota! Päinvastoin. Perussuomalaisten mielestä tarvitaan enemmän itsenäisyyttä, kuten puolueemme puheenjohtaja on todennut. Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan.

Jos haluaa nähdä selkärangattomia matelijoita, voi mennä Sturenkadun Tropicarioon. Nyt näitä selkärangattomia vilisee ympäri Eurooppaa lypsämässä veronmaksajien rahaa lainoihin, joiden takaisin maksusta ei ole mitään takeita.

Arvoisa puhemies

Valtaosan EU-maista talous on kuralla. Budjettialijäämät ovat massiivisia. Tuoreimmat budjettivajetiedot vuodelta 2009 ovat seuraavat:

1. Irlanti 14,3 %
2. Kreikka 13,6 %
3. Iso-Britannia 11,5 %
4. Espanja 11,2 %
5. Portugali 9,4 %
6. Latvia 9,0 %
7. Liettua 8.9 %
8. Romania 8,3 %
9. Ranska 7,5 % ja
10. Puola 7,1 %

EU:n oman talous- ja vakaussopimuksen mukaan budjettivaje saa olla 3,0 %. Mitä virkaa säännöillä on, kun niitä ei noudateta? Suomen budjettivaje on ennusteiden mukaan tänä vuonna 3,6 %. Pärjäämme kohtuullisesti, mutta muualla EU:ssa on ryvetty kuin sika vatukossa, kuten Pohjanmaalla tällaisissa tilanteissa tavataan sanoa.

Perussuomalaiset ovat olleet EU- ja EMU -kriittisyydessään oikeassa. Oman valuutan Ruotsi ja Tanska eivät joudu tätä hulluutta rahoittamaan. Arvoisa valtiovarainministeri. Miten suu nyt laitetaan puhuttaessa Ruotsin ja Tanskan jäämisestä yhteisvaluutan ulkopuolelle?

Perussuomalaiset eivät hyväksy Kreikan lainapakettia. Lainojen takaisin maksusta ei ole mitään takeita. Vakuuksista ei puhuta mitään, vaikka kyseessä on selvä riskilainoitus.

Onko tässä muuten perustuslaillinen ongelma, kun Suomen valtio ensin lainaa rahaa itselleen ja sitten lainaa sitä edelleen konkurssikypsälle valtiolle ilman minkäänlaisia vakuuksia? Voiko valtio todella toimia muiden maiden riskirahoittajana ja kaataa vastuun lopulta omien kansalaisten niskaan? Herääkin kysymys, onko kyseinen toiminta voimassa olevan perustuslakimme vastaista.

Arvoisa puhemies

Ainakin niillä tiedoilla, jotka käyvät ilmi hallituksen toisesta lisätalousarvioesityksestä, tulee Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittämään, ettei eduskunta anna suostumusta 1,6 miljardin euron nimellisarvoiseen nettolainanottoon.

 

--

Lisätietoja:

raimo.vistbacka@eduskunta.fi

puh. 050-511 3186

Julkaistu 04.05.2010 klo 14:00
Kirjoittaja: Raimo Vistbacka