AJANKOHTAISTA
Avauspuhe Porissa puolueneuvoston kokouksessa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Timo Soini avasi puolueneuvoston kokouksen Porissa seuraavalla puheella.

Arvoisa kokousväki

Kansansuvereniteetti on hieno ja väkevä sana. Käsitykseni mukaan todellinen, aito demokratia on mahdollinen ainoastaan kansallisvaltiossa.

Kansansuvereniteetti merkitsee ja tarkoittaa sitä, että vain ja yksinomaan kansalla, joka muodostaa muista kansoista erillisen kansakunnan, on ikuinen ja rajoittamaton oikeus päättää vapaasti ja itsenäisesti kaikista omista asioistaan.

Euroopan Unionin jäsenyyden myötä Suomi on luovuttanut osan päätösvallastaan ylikansalliselle hallinnolle. Tämä ratkaisu on pitkän päälle kestämätön. Valta kuuluu Suomessa kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva Eduskunta. Eduskunnalla ei ole oikeutta luovuttaa tätä kansalle kuuluvaa valtiovaltaa maamme rajojen ulkopuolelle.

Perussuomalaiset on aikaansa edellä oleva puolue. Olemme tehneet tulevaisuutta jokaisena päivänä. Tulemme näkemään nykymuotoisen EU:n radikaalin muuttumisen, jopa romahtamisen. Ei ollut Neuvostoliittokaan ikuinen. Puolue- ja talouseliitti eivät nähneet idän eväiden loppumista, eivätkä ne näe sitä lännessäkään. Mutta kyllä Kreikka opettaa. Valuvikaisen ongelmalingon, EU:n rahaliiton, hajoaminen on ajan kysymys; se on tulevaisuutta ajatellen Euroopan kansojen hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Nämä ovat kovia sanoja, ja minä ne sanon, sillä kaiken Euroopan pakottaminen samaan muottiin ei onnistu. Yhteistyö Euroopassa on luonnollisesti välttämätöntä. Sen pitää tapahtua luontevasti, itsenäisten kansallisvaltioiden kesken.

Hyvä ystävä. Kun tulin valituksi Euroopan Parlamenttiin, julkisuudessa ilakoitiin, että siihen tyhjenee Perussuomalaisten nousu. Timo Soini hukkuu Brysseliin kuin kärpänen saaviin. Näin ei ole käynyt. Miksi?

Perussuomalaiset on aikaansa edellä oleva, kehittyvä puolue, jonka asia kantaa. Puolueen johtaminen on kysynyt voimia, kahdessa paikassa asuen ja toimien. En ole helposta elämästä haaveillut, enkä sellaista elä. Puolueen tulevaisuuden ja uskottavuuden kannalta meidän oli välttämätöntä avata tie ja yhteydet Eurooppaan; ne ovat nyt olemassa, niitä kehitetään ja voimistetaan. Puolueen puheenjohtajana on pitänyt uskaltaa tehdä ratkaisuja, jotka eivät heti näytä tai tunnu oikeilta. Ajan päästä nuo ovat ratkaisuja, jotka kantavat kauemmas kuin seuraava gallup-mittaus. Tätä tarkoitan sillä, että olemme edellä aikaamme.

Perussuomalaisten päätavoite on nousta keskisuureksi puolueeksi tulevan huhtikuun eduskuntavaaleissa. Tämän tavoitteen toteutumisen varmistamiseksi meidän on yhdessä tehtävä kova vaalityö ja siten ansaittava vaalivoitto. Olen tähän suursavottaan valmis. Tarvitsen teidän jatkuvan apunne ja tukenne. Samalla jatkan teidän korvaamattomasta, kullanarvoisesta panoksestanne; kiitän siitä tuesta ja turvasta, jota oma puolueväki on minulle antanut kolmentoista vuoden puheenjohtajakauden aikana. Olen teidän miehenne.

Valtakunnallisen vaalipäällikön tehtävät ja raskaat länget lankeavat puoluesihteeri Ossi Sandvikille. Puolueen puheenjohtaja ja puoluehallitus kantavat vaalitaistelun organisoinnista lopullisen vastuun. Puheenjohtajana näen selvästi, että tarvitsemme lisävoimaa ja ammattinäkemystä ehdokasjoukkomme varustamiseksi ja auttamiseksi. Olen kutsunut eduskuntavaalien vaalityömieheksi kovan luokan ammattimiehen Matti Putkosen, toivottakaamme hänet tervetulleeksi joukkoomme tekemään Perussuomalaisille historiallista vaalivoittoa.

Hyvät Perussuomalaiset

Seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestysinto nousee, sillä politiikan mannerlaatat ovat liikkeessä. Perussuomalaiset saavat nukkuvat heräämään. Tästä on selvät näytöt, ja nämä tosiasiat ovat kaikkien nähtävissä. Meidän vaalivoittoamme eivät vanhat puolueet pysty patoamaan; ainoa uhka piilee meissä itsessämme, jos emme osaa asioitamme hoitaa.

Sanon sinulle puoluesisar ja -veli; puoluehallituksella on viimeinen sana ehdokasasettelussa. Emme tule hyväksymään puolueen kokonaisedun vastaista toimintaa. Ota tämä sana vakavasti. Elä sekä toimi sen mukaan.

Ehdokasasettelu ja vaalityö ovat alkaneet mallikkaasti. Tiedän kokemuksesta, että suurimmat virheet tehdään innossa, kun vauhti on ajatusta nopeampi. Järki ja maltti ovat paras vaalivaltti. Tiedän, koska puhun tästä kokemusperäisesti. Vaadin teiltä paljon, koska suomalainen vaatii meiltä paljon.

Tässä kokouksessa linjaamme asiapolitiikkamme perusteet. Saamme paljon valmiiksi, paljon jää työtä tehtäväksi. Maailma ja Suomi ovat murroksessa. Meidän on seurattava tilannetta valppaina, ja asialistaamme on kehitettävä jatkuvasti.

Puolueemme murtumaton peruslinja on luja sekä selvä. Me olemme kristillis-sosiaaliselta perustalta lähtevä kansallisia perusarvoja kunnioittava puolue, joka näkee työn ja yrittämisen sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhteiskuntamme kulmakivinä.

Perussuomalaiset on Hyvän Suomen puolue. Meidän tavoitteemme on oikeudenmukainen Suomi Suomessa asuville ja eläville.

Perussuomalaisten tärkein tavoite on suomalaisen työn tekeminen ja teettäminen Suomessa.

Kun me tässä päätavoitteessa onnistumme, pystymme huolehtimaan myös sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta; suomalaisten toimeentulosta.

Arvoisat edustajat

Maamme hallitus odottaa tulevia vaaleja niska jäykkänä. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei pienennä leipääsi; hän suurentaa reikää! Katainen puhuu vihreistä veroista, vaikka sellaisia ei ole olemassa, on vain veroja, jotka kansa maksaa.

Kokoomus edustaa kokovartalotsemppiä, kaikki muuttuu paremmaksi, kun on hyvällä tuulella. Kokoomuslaisena olo mahtaa olla mukavaa; velatkin muuttuvat saataviksi, kun vain hymy on tarpeeksi leveä. Toivotan onnea ja kohtuullista menestystä.

Suomen Keskusta on perustettu Santeri Alkion arvokkaalle perinnölle; älä unohda köyhän asiaa. Nykyinen liberaali city-keskusta näkee köyhyyttä Suomessa vain kaukoputkella! Köyhyys on vallan kammareista kaukana. Keskustan aikana maalta pakottaminen on vain kiihtynyt; verot haetaan vaikka pitkospuiden päästä, täysin epäonnistunut väärän skaalaan toimenpide: mummonmökkien puhdistamopakko, on tyypillistä kepulaista ympäristöpolitiikkaa pahimmillaan.

Seppo Kääriäinen pyysi: "Antakee voemoo", voimaa annettiin, mutta mitä on Keskusta tehnyt? Keskusta on ollut päällepäsmärinä kansallisen päätäntävaltamme silpojana. Keskusta ajaa mainintaa Suomen EU-jäsenyydestä Suomen perustuslakiin! Esko Aho vei Suomen Euroopan Unioniin, Matti Vanhanen hyväksytti EU-perustuslain ja Mari Kiviniemi ilmoittaa jatkavansa heidän viitoittamallaan tiellä. Eikä aio sanomansa mukaan tehdä nyt mitään, varmuuden vuoksi.

Sorateiden varrelta kuuluu ropina; keskustan ääniropponen vuotaa.

Kokoomuksen ja Keskustan kamaripalvelija, vihreät, pullistelee Perussuomalaisille kuin sammakko härän edessä. Vihreät ovat nimenneet Perussuomalaiset vaaleissa päävastustajakseen; itsensä ylentäjät syyttävät perussuomalaisia populismista. Peruskansaa, heidän arvojaan ja harkintakykyään pilkataan avoimesti. Perussuomalaisten kannatuksen nousu on vihreille kauhun paikka; mustan ministeriauton huuma on uhattuna.

Poliittisen vasemmiston alennustila ei ole naurun asia. Vasemmiston yhteiskannatuksen romahtaminen alle kolmenkymmenen prosentin kertoo syvästä murroksesta. Rehellinen työväestö ei enää laajasti luota perinteisiin työväenpuolueisiin. Tämän luottamuksen romahtamiseen on selvät yhteiskunnalliset ja poliittiset syynsä. Antaa tovereiden löytää oman tiensä; Perussuomalaiset eivät oppaaksi ryhdy. Onneksi ovat Perussuomalaiset; työväenpuolue ilman sosialismia.

Arvoisa kokousväki

Viime tiistaina meidät tavoitti surusanoma pitkäaikaisen puolueen tilintarkastajan, piirisihteerin, taloudenhoitajan ja todellisen perussuomalaisen kenttätyön taitajan Tapani Yliharjun kuolemasta. Yliharju menetti henkensä auto-onnettomuudessa kotimaakunnassaan.

Tapsa oli puolueemme perustajajäseniä ja hänellä oli merkittäviä luottamustoimin nuorena miehenä myös Suomen Maaseudun Puolueessa. Kunnioittakaamme Tapani Yliharjun muistoa hetken hiljaisuudella.

Tässä samassa yhteydessä kunnioitamme myös puoluekokouksen jälkeen edesmenneitä puolueemme jäseniä. Tony Halme, Urpo Leppänen ja kaikki muut; Levätkää rauhassa.

Sisaret ja veljet

Perussuomalaisten tärkein tavoite on suomalaisen työn tekeminen ja teettäminen Suomessa. Siinä on hyvinvointimme murtumaton perusta.

Me haluamme arkisia asioita; Hyvän Suomen. Vaalijulisteemme yksinkertainen sanoma on Hyvä Suomi ja sen ainesosat, rakennuspuut. Me, suomalaiset, luomme hyvän maan asua, elää, tehdä työtä ja huolehtia lähimmäisistämme.

Täällä Porissa käymme laajan lähetekeskustelun eduskuntavaaliohjelmastamme. Ohjelmatyöryhmä on saanut luonnoksen ensimmäisestä kahdestakymmenestä viidestä sivusta valmiiksi. Työryhmä toivoo palautetta ja mielipiteitä etenkin näihin aihealueisiin, jotka kokoukselle esittelee työryhmän puheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala. Evästykset muihinkin aihepiireihin ovat tervetulleita.

Perussuomalaiset rakentavat omalle peruslinjalleen ja ohjelmalleen. Te ja minä, me Perussuomalaiset, elämme jalat maassa tätä päivää. Tänään on nyt. Ja nyt teemme tulevaisuutta. Meidän on uskallettava elää tässä päivässä ja tehdä päätöksiä rohkeasti. Eilisessä ei tapahdu enää mitään, eikä huominen ole vielä tullut. Mutta huomisen kalenterimerkinnät me teemme.

Viisas päättäjä ja kansalainen ottaa oppia historiasta ja näkee valintojensa seuraukset tulevaisuudessa. On elettävä rohkeasti.

Vuosi Euroopan Parlamentissa on auttanut minua entistä paremmin näkemään Suomen ainutlaatuisuuden minulle suomalaisena. Me soudamme järvissämme juomaveden päällä, meillä on tilaa, puhdasta luontoa ja pohjoismainen demokratia. Tämä kaikki on äänen arvoista. Tämä on puolustamisen arvoista. Olemme osa itsenäistä Suomea; perintöä, jonka sotiemme veteraanit ja kotirintamanaiset ovat meille taistelleet. Perussuomainen eduskuntaryhmä taistelee näiden ryhmien sosiaalisten oikeuksien ja määrärahojen puolesta.

Uskon, että Suomea voi suunnata uudelleen. Jokainen meistä muodostaa yhden ihmisen tasavallan, meissä itsessämme. Se olet sinä. Yhteistyötä tarvitaan, mutta yksimielisyys ei ole itseisarvo. Mitä siitä olisi tullut, jos opetuslapset olisivat kaksi tuhatta vuotta sitten sanoneet, että minä uskon konsensukseen? Siinä olisi jäänyt evankeliumi levittämättä.

Hyvä puolueneuvostoväki

Perussuomalaisten mielestä verot tulee asettaa maksukyvyn mukaan. Tämä perusperiaate on veropolitiikkamme ydin. Me emme hyväksy vihreyden sumuverhossa tehtäviä energia- ja ympäristöverojen korotuksia.

Perussuomalaiset kannattavat yrittämistä ja työntekoa. Työnteon pitää olla joutenoloa kannattavampaa. Me vaadimme, että suomalaisilla ja ulkomaalaisilla työntekijöillä ja yrittäjillä on samat ehdot ja säännöt kaikissa tapauksissa.

Perussuomalaiset eivät antaudu vieraan leivän armoille. Kannatamme kotimaista elintarviketuotantoa, elintarviketeollisuuden työpaikkoja ja puhdasta kotimaista ruokaa. Ruuan arvonlisäveron alentaminen oli oikea ratkaisu. Sen menemistä hintoihin on jatkuvasti ja kattavasti valvottava.

Sosiaali- ja terveyspolitiikassa ihminen on asetettava etusijalle. Omaishoito on tämän vuosikymmen suuri sosiaalipoliittinen haaste ja mahdollisuus. Perussuomalaisten mielestä omaishoidontukea on korotettava ja siitä on tehtävä saman suuruinen asuinpaikasta riippumatta.

Perussuomalaiset vaativat kehitysavun suuntaamista kokonaan uudestaan kriisi- ja projektiavuksi. Nykyinen lahoja rakenteita ja omien maidensa kansalaisten sortajia pönkittävä kehitysyhteistyö on maailmanlaajuisessa kriisissä. Suomi ei ole siinä mikään poikkeus; kehitysyhteistyömäärärahojen määrää ja suuntaamista on radikaalisti arvioitava uudelleen.

Perussuomalaiset määrittävät budjettilinjansa yksityiskohdat eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kuun lopussa Porvoossa.

Hyvät kuulijat

Sinä ratkaiset. Sinun ryhdistäsi ja työstäsi riippuu Perussuomalaisten lopullinen läpimurto suomalaisessa politiikassa.

Perussuomalaiset ovat viidessätoista vuodessa rakentaneet Suomeen raikkaan ja juurevan poliittisen voiman. Me emme hurmaannu gallupeista, sillä gallupit eivät äänestä. Työllämme ja toiminnallamme olemme kannuksemme ja kannatuksemme hankkineet.

Nyt, hyvä ystävä, tämä kannatus on kanavoitava ääniksi vaaleissa. Jos et äänestä, sinua ei lasketa. Me haluamme, että kansa äänestää niin että tuntuu. Suomi on äänesi arvoinen, jokaisen suomalaisen äänen arvoinen.

Perussuomalaiset Naiset. Teitä on puolueen jäseninä vähemmän kuin meitä miehiä. Sen takia vaadin teiltä vielä enemmän. Miksi? Siksi, että tiedän mihin te pystytte. Näen sen, tunnen sen. Perussuomalainen nainen on aivan upea. Työhön tartutaan ja sitä tehdään. Millekään tehtävälle ei nenää nyrpistetä.

Perussuomalainen

On mahtavaa, että meillä on oma puolue. Se on oma; sinun ja minun, meidän.

Ollaan poliittisen kutsumuksemme arvoisia. Tehdään kova vaalityö hyvässä yhteishengessä joka piirissä. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Me haluamme enemmän perussuomalaisuutta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Perussuomalaisten vaalityö on käynnissä. Pidetään pyörät pyörimässä.

Kun me vedämme vaalivankkureita ja vanhat puolue työntävät niitä, niin ne varmasti liikkuvat.

Tervetuloa oman puolueesi kokoukseen.

Julkaistu 14.08.2010 klo 12:30
Kirjoittaja: Timo Soini