AJANKOHTAISTA
Ihminen rahan edelle
Välikysymys Stora Enso Oyj:n tehtaiden lopettamisesta ja valtion omistajapolitiikasta 13.2.2008 / Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro eduskunnassa, kansanedustaja Timo Soini

Arvoisa puhemies!

Perussuomalaisten mielestä työnteon on aina kannatettava joutenoloa paremmin. Perussuomalaisten mielestä koko Suomi tulee pitää asuttuna. Perussuomalaisten mielestä yhteiskunnallisen päätöksenteon tulee olla oikeudenmukaista.

Onko oikeudenmukaista, että kannattava yritystoiminta, jolla on merkittävä aluepoliittinen vaikutus, lopetetaan? Onko se Lapin etu? Onko se Kymen etu? Onko se Suomen etu? Ei ole, herra puhemies. Se on vain ja ainoastaan pörssipelurin kuviteltu etu! Haluammeko me, että kaikista suomalaisista pitää tulla pörssipelureita ja optiosaalistajia?

Mikä riittää?

Mikä silloin työntekijänä riittää, jos se, että tekee parhaansa ja tuottaa voittoa ei riitä? Mikä silloin riittää? Tätä kysyin Massaliikkeen edustajilta sekä eduskunnan portailla että sisätiloissa. He eivät osanneet vastata. En osaa itsekään. Sen on riitettävä, muuten maailmasta menee mieli ja merkitys.

Esimerkiksi Kemijärven sellutehdas tuottaa vuodessa noin 20 miljoonaa euroa voittoa, joka on päivässä noin 65 000 euroa. Ajatelkaa, 65 000 euroa voittoa päivässä! Kemijärven tehtaaseen sijoitetun pääoman tuotto on ollut vuosina 1999-2005 huomattava jopa 17 % vuodessa, kun taas konsernin sijoitetun pääoman tuotto on ollut vain n. 3,5 %. Kemijärven sellutehdas on siis erittäin kannattava tuotantolaitos ja sijoitus.

Hölmöläisten hommaa!

Hyvät edustajat, kysyn vaan, millä laskutoimituksella saadaan aikaan sellainen lopputulos, että juuri tämä selvästi keskivertoa kannattavampi investointikohde Stora Ensossa on se, joka tulee lakkauttaa ja jonka ylläpitäminen vaikuttaisi muka negatiivisesti yhtiön pörssiarvoon? Hallitus tietää itsekin, miten asia on, mutta tästä on tullut näköjään arvovaltakysymys. Kun on ensin hutkittu ja vasta sitten tutkittu, on päätetty viedä prosessi loppuun. Meni syteen tai saveen! Hölmöläisten hommaa sanon minä.

Hallitus ja sen myötäjuoksijat ovat kuin kuorossa laulaneet, ettei ole realistista puuttua Stora Enson päätökseen lakkauttaa Kemijärven ja Summan tehtaat. Hyvät edustajat, miten te, jotka laulatte tässä kuorossa, kehtaatte käydä kerta toisensa jälkeen puhumassa kotiseutunne tilaisuuksissa siitä, miten taas kerran tarvitaan ehdokkaita ja kannatusta kunnallisvaaleissa, jotta saadaan hoidettua näitä meidän yhteisiä asioita? Kuinka sitä kehtaa tehdä? Vai liikutteko te ken ties vain sellaisten ihmisten keskuudessa, jossa kuulette aina sen, mitä haluattekin kuulla?

Kaikilla yksi ääni

Arvoisa puhemies! Itse liikun sellaisten ihmisten joukossa, jossa kaikilla on yksi ääni. Kansanvallassa jokaisella ihmisellä on yksi ääni ja vain hän voi sen itse ja henkilökohtaisesti antaa. Me täällä eduskunnassa olemme jokainen ihmisten äänillä. Meidän tehtävämme on käyttää saamiamme ääniä. Kuulen ääniä. Suomalaisia.

On epätervettä, suorastaan masokistista, nauttia siitä, että halutaan tehdä päätöksiä, joista kansalaiset kärsivät. Tähän on nyt kuitenkin tultu. Kun rahalle on annettu maassa valta ja voima, voi kunniaa niittää ainoastaan rahan ehdoilla.

On häpeällistä, että kerta toisensa jälkeen tullaan väittämään kansalle kirkkain silmin ja vakavalla naamalla, että valtio käytännössä 35 prosentin äänivallalla ei voi edes yrittää puuttua pörssiyhtiön toimintaan, koska se on muka vastoin periaatteita. Mistä tämmöinen tulkinta on kotoisin? Brysselistäkö?
Täällä Kepu on pontevaa poikaa vajaan 25 prosentin kannatuksella eduskuntavaaleissa ja kehuu pitkin selkosia takki auki, että me olemme suurin ja kaunein puolue. Lapin kepukin pukkaa julkilausumaa ja vaatii Kemijärven tehtaan pelastamista, mutta eduskuntakepu istuu harjasniska takinkauluksessa istuntosalissa tekemättä mitään.

Valtiovalta kuuluu kansalle

Perustuslakimme mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Jos perustuslakimme keskeisin sanoma on käytännössä kuollut kirjain, on viesti perustuslain uudistusta valmistelevalle työryhmällekin harvinaisen selvä: Valta ei kuulukaan enää kansalle, vaan suurpääomapiireille ja pörssipelureille. Presidentin virkakin on tällä logiikalla lakkautettava, sillä onhan se kiusallista, kun kansan suoraan valitsema presidentti voi olla hallituksen kanssa asioista eri mieltä. Ja tätä eri mieltä olemista te hyvät hallitusherrat ja hallitusrouvat nimitätte populismiksi!

Minkä takia hallitus on antanut ymmärtää, että Stora Enson osakekurssi laskisi, jos me täällä puuttuisimme kansan tahtoa noudattaen ja matemaattisiin tosiseikkoihin tukeutuen tähän epäkohtaan? Ja mitä merkitystä väliaikaisella osakkeen hypoteettisen arvon alenemisella edes olisi, jos osakkeista ei olla aikeissa luopua? Tästä on kysymys, hyvät edustajat. Joko me myymme valtionyhtiöt pois kokonaan tai sitten me käytämme sitä valtaa, jonka kansa on meille uskonut. Me emme kerta kaikkiaan voi täällä salissa esittää kansalle, että perustuslakimme arvo on pienempi kuin niiden Stora Enson osakkeiden yhteisarvo, jotka ovat muiden tahojen kuin valtiovallan omistuksessa.

On väärin sanoa, että valtiovallasta on tullut renki omassa kodissaan. Totuus näyttää olevan se, ettei valtiovalta ole kotoisin mistään. Se ei tottele isäntäänsä eli kansaa, vaan se tottelee rahaa, jolla ei tunnetusti nykyaikana ole sen paremmin isäntää kuin emäntää. Siinä prosessissa se kansanvalta, jonka turvin rahaa uudelleen jaetaan ja hyvin pitkälle myös synnytetään, lopulta murtuu ja pääomat siis keskittyvät. Raha tulee rahan luo. Vai väittääkö joku, että kansanvalta itsessään on arvoton eikä mahdollista hyvinvointia?

Valhetta toisen päälle

Stora Enson perustelut ovat muuttuneet matkan aikana kuin Auervaaran kosintapuheet. Valhetta on mätetty toisen päälle. Omat metsänsä myynyt yhtiö on käyttäytynyt ikään kuin se omistaisi Lapin metsät. Kaiken kukkuraksi se kieltäytyy edes neuvottelemasta tehtaansa myynnistä, vaikka ostajia olisi. Röyhkeys on ollut täysin estotonta.

Olisi oikein ja kohtuus, että asioiden perinpohjaisen selvittämisen takaamiseksi Kemijärven tehtaalle myönnettäisiin jatkoaikaa vuoden 2009 loppuun asti, jolloin totuus paljastuisi ja tehdas voisi jatkaa vaikka biojalostamona. Tämä toteutuisi varmasti jos Suomen hallitus ja eduskunta näin yhdessä edellyttäisivät. Tehdään oikein, kun se on mahdollista.
--

Lisätietoja:
timo.soini@eduskunta.fi
puh. 050-511 3027

Julkaistu 13.02.2008 klo 14:00
Kirjoittaja: Ryhmäpuheenvuoro/Timo Soini