AJANKOHTAISTA
Omistajapolitiikasta välikysymys
Perussuomalaisten puheenjohtajan, kansanedustaja Timo Soinin kannanotto 19.1.2008:

Porvarihallitus kieltäytyy ylpeästi antamasta selvitystä valtion omistajapolitiikasta eduskunnalle. Menettely on röyhkeän ylimielistä. Opposition velvollisuus on saattaa asia eduskunnan käsittelyyn. Perussuomalaiset ovat valmiita toimimaan välikysymyksen ensimmäisinä allekirjoittajina. Se ei ole meille itsetarkoitus. Me voimme myös olla tukemassa jonkin muun puolueen allekirjoittamaa välikysymystä. Välikysymys on jätettävä heti eduskunnan kokoontuessa helmikuun alussa.

Stora Enso, josta julkisella vallalla on merkittävä omistusosuus käyttäytyy kuin linnanherra Lapissa. Se antaa ymmärtää, että koko Lapin puusto sekä valtion omistamat että yksityisten metsät ovat sen puureservaattia. Millä oikeudella Stora Enso katsoo voivansa määrätä muiden kuin sen itsensä omistamista metsistä?

Kemijärven voittoa tuottavan sellutehtaan alasajo on isompi kysymys kuin hallitus arvaakaan. Suomalaiset ovat olleet valmiita tukemaan yrittämisen ja yritysten toimintaedellytyksiä erilaisilla tukitoimenpiteillä. Tämän vastapainoksi suomalaiset ovat odottaneet yrityksiltä yhteiskuntavastuuta. Mikäli yritykset öykkäröivät ja unohtavat yhteiskuntavastuunsa pörssiyhtiömuminaan on selvää, että julkisen vallan tuet yrityselämälle joutuvat uuteen valoon ja harkintaan.

Valtion omistajaohjauksen perusperiaatteet on päivitettävä. Välikysymyskeskustelu ja hallituksen politiikan kannattatuksen mittauttaminen on siihen oikea keino. Perussuomalaisten mielestä valtion omistuksilla on oltava selkeä moraalinen perusta.Valtion omistajapolitiikasta tarvitaan julkinen keskustelu. Eduskuntasali on sille oikea paikka.

Lisätietoja: Timo Soini, puh. 050-511 3027
www.timosoini.fi
 

Julkaistu 19.01.2008 klo 15:00
Kirjoittaja: Timo Soini