AJANKOHTAISTA
Sinä maksat – jopa 3 350 euroa
Suomen antamien lainojen ja takauksien määrä huonosti talouttaan hoitaneille euromaille on tällä hetkellä jo yli 10 miljardia euroa. Vanhasen ja Kiviniemen hallitukset ovat olleet valmiita lapioimaan veronmaksajien rahaa lisää jopa 8 miljardilla eurolla.
Tavalliselle alennusmyyntitarjouksia metsästävälle sukankuluttajalle ei kuitenkaan sano yhtään mitään puhutaan sitten miljoonista, miljardeista tai vaikka triljoonista euroista. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole mikään pikkusumma – jaettuna Suomen väkiluvulla tuo 10 miljardia olisi noin 1 860 euroa ja 18 miljardia noin 3 350 euroa. Ja tähän lukuun on siis laskettu mukaan kaikki vauvasta vaariin, nekin jotka eivät veroja maksa.

Siis näin paljon (tai enemmän) on hallitus valmis ottamaan sinun taskustasi pelurien ja pankkiirien pelastamiseksi eurooppalaisen solidaarisuuden nimissä. Jo vuosikausia ovat hallitukset tehneet leikkauksia ja säästötoimia ja valittaneet, että rahaa ei vain ole. Ilmeisesti tosipaikan tullen sitä kuitenkin jostain sukanvarresta löytyy. Kuinkahan paljon tuolla samalla summalla olisikaan voitu tehdä suomalaisten köyhien ja hädänalaisten auttamiseksi?

Illalla 6.3.2011 Portugalin pääministeri Jose Socrates ilmoitti, että Portugali joutuu pyytämään EU:lta apua talouskriisin hoitamiseksi. Arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa lainoista tulee EU:lta ja loput Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Asiantuntijat arvioivat Portugalin avuntarpeeksi 60-80 miljardia euroa, kun esimerkiksi Kreikan saama lainapaketti oli 110 miljardia. Ja sinä maksat.


Teksti: Mika Männistö

Kuva: Matti Kortemaan lumiveistos tältä talvelta, Pankkituki. Teos kritisoi Suomen osallistumista muiden euromaiden tukemiseen

Julkaistu 08.04.2011 klo 12:00