AJANKOHTAISTA
Oppositioon jääminen oli ainoa vaihtoehto

Torstaina 12.5.2011 Perussuomalaiset ilmoittivat jäävänsä oppositioon Kokoomuksen ajamien vakautusmekanismien vuoksi, jotka ajavat Suomea vääjäämättä kohti Euroopan liittovaltiota. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Pentti Oinonen kertoo, että oppositioon jättäytyminen oli ainoa mahdollinen vaihtoehto jo oman kunniamme ja suoraselkäisyytemmekin vuoksi.

- Tietenkin olen murheellinen siitä, ettei sellaiseen ratkaisuun päästy että hallitusyhteistyö olisi voinut olla mahdollista, mutta toisaalta myös hyvilläni. Neljä tuntia on nyt kulunut siitä, kun julkilausuma annettiin, ja olen ollut koko ajan puhelimessa kiinni. Saamistani kymmenistä puheluista vain puolenkymmentä on ollut kriittisiä, loput ovat kiittäneet ja sanoneet että olisi ollut viimeinen kerta äänestyskopissa jos nyt olisimme muuttaneet kantaamme. Tästä päätellen teimme oikean ratkaisun joka tulee kantamaan hedelmää tulevissa vaaleissa.

Oinonen uskoo myös vakaasti, että kaikki perussuomalaiset kansanedustajat nuorimmasta vanhimpaan seisoivat yhdessä tämän päätöksen takana.

Emme halua olla räksyttäjiä

Nyt Perussuomalaiset ottavat johtajan roolin oppositiossa ja lähtevät viemään eteenpäin vahvaa ja asiallista oppositiopolitiikkaa periaatteella Suomen kansa ensin, sitten vasta muut. Jos hallituksen esitykset ovat asiallisia niin ulko- kuin sisäpolitiikassakin, Perussuomalaiset totta kai tukevat niitä, sillä emme halua olla räksyttäjiä.

- Myös oppositiopolitiikassa meidän on näytettävä mallia ja esimerkkiä, miten Perussuomalaiset osaavat käyttää hyväkseen suurimman oppositioryhmän asemaansa. Meillä on kuitenkin mahtavat vaikuttamismahdollisuudet, puheenjohtajuus monessa valiokunnassa ja joko jäsenyys tai varajäsenyys niissä kaikissa. Perussuomalaiset tullaan varmasti huomaamaan seuraavien neljän vuoden aikana.

Seuraavissa vaaleissa nähdään

Keskusta todennäköisesti oli laskenut sen varaan, että pääsisi suurimpana oppositiopuolueena vastustamaan Perussuomalaisia hallituksessa – nyt näin ei käy. Pentti Oinosta naurattaa toimittajan kysymys siitä, miten Keskustassa Perussuomalaisten ratkaisuun mahdollisesti on suhtauduttu.

- Luulen että Keskustalla on mahdottoman sydäntäriipaiseva kokemus perussuomalaisesta oppositiopolitiikasta viime eduskuntakaudelta, mutta tähän kysymykseen he varmaan itse olisivat parhaita asiantuntijoita antamaan vastauksen. Luulen heidän kuitenkin odottaneen sormet syyhyten pääsevänsä makselemaan kalavelkoja pois.

Kansalaisten yhteydenottojen perusteella Oinonen on kuitenkin valmis tekemään seuraavan ennustuksen:

- Olen täysin vakuuttunut siitä, että seuraavissa kunnallisvaaleissa tulemme kokemaan ennennäkemättömän suuren vaalivoiton, puhumattakaan seuraavista eduskuntavaaleista neljän vuoden päästä. Se ei ole enää edes Jytky, vaan jotain aivan muuta.


Teksti: Mika Männistö

Julkaistu 13.05.2011 klo 12:18