Anneli ei kuitenkaan saanut kauan keikkua valtaistuimellaan, vaan tuo valtaistuin kaadettiin, ja todella härskillä tavalla. Minulle on tuon ajan tapahtumista muodostunut käsitys, että kaatajaporukan kärjessä heilui Paavo Lipponen.
Käsitystäni vahvistaa se, että muistan ennen vaaleja Lipposen kovistelleen äänestäjiä oikeaan…siis…vasempaan ruotuun uhkaamalla, että: ”nahkurin orsilla tavataan”.
Uppiniskainen kansa ei kuitenkaan ”totellut” Lipposta, vaan äänesti hänen mielestään väärin.
Tähän ”väärin” äänestämiseenkin Lipponen löysi syyllisen – maakuntalehdet – eikä mennyt kauaa, kun maailmalle levisi Lipposen toinen tölväisy ”maakuntiaan terrorisoivista satraapeista”.
Käsitin Lipposen tarkoittaneen sanomalehti Ilkan silloista päätoimittajaa Kari Hokkasta, ja taisipa siinä samalla saada terveisiä sanomalehti Keskisuomalaisen silloinen päätoimittaja Erkki Laatikainenkin.
No niistä menneistä vaaleista keskusteltiin, ja keskustelun lomassa tuo Lipposen hyvin tunteva poliitikko lausui: ”Paavo ei osaa hävitä”.
Lipponen ei ole tainnut oppia häviämään vieläkään, sillä nyt hän on kampittamassa Perussuomalaisia.
Lauantaina 20.12.08 TV1:n Ykkösaamussa Lipponen nosti esiin erityisesti Perussuomalaisten voiton takana piilevät jyrkät asenteet. Hän vertasi niitä 1930-luvun äärioikeistolaisiin ideologioihin.
”Uskon, että tämä askarruttaa Timo Soiniakin. On huolestuttavaa, kun mukana on akateemisiakin henkilöitä kirjoituksineen. Tämä ei ole sitä, miten Perussuomalaiset Timo Soinin johdolla esiintyivät vaaleissa. Nyt ollaan menossa aika tavalla äärioikealle”.
Näyttää siltä, että aina on jonkun oltava Lipposen hampaissa. Kun Perussuomalainen puolue menestyi vaaleissa yli odotusten, ja vastaavasti SDP ei ilmeisesti yltänyt tavoitteeseensa, pitää Lipposen löytää syyllinen jostakin muusta kuin omista riveistä, ja oman puolueensa politiikasta.
Mitä Lipponen tuolla 1930-luvun äärioikeistolaisella ideologialla oikein tarkoittaa? Mikäli tarkoittaa ns. muilutuksia ja muita oikeudenvastaisia tekoja, niin niistä Perussuomalaiset sanoutuvat irti.
On loukkaavaa, mikäli Lipponen edes vihjailee puheessaan rinnastavansa 1930-luvun tapahtumat tämän päivän politikointiin. 1930 -luvun lopun ja 1940 -luvun alun tapahtumat olivat maallemme erittäin raskaat. Noiden tapahtumien vuoksi, tai niistä huolimatta, saamme – myös Paavo Lipponen – nostaa 6.12. salkoon maailman kauneimman lipun.
Toivon todella, että Lipponen ei tosissaan usko tai kuvittele jonkun nykyisistä poliitikoista, edes Perussuomalaisista, kaipaavan noita aikoja.
Paavo Lipposelle tiedoksi, että molemmat vanhempani olivat sotaveteraaneja. Isäni oli rintamalla lähes viisi vuotta ja äitinikin lottana yli kolme vuotta. Tiedän, että kumpikaan ei lähtenyt rintamalle innosta puhkuen, vaan sen vuoksi, kun Isänmaan etu vaati ja käsky kävi. Kuinka noina vuosina olisi toiminut Paavo Lipponen?
Reijo Hongisto
kunnanvaltuutettu
Vimpeli