ARTIKKELIT
Tolkkua ja rakentavaa yhteistyötä
Osmo Kokon ykkösteemana vaaleissa oli pysäyttää Pohjois-Karjalan väestökato. Aktiivisuus palkittiin hyvällä äänisaaliilla, 4 678 ääntä vei miehen eduskuntaan.
56-vuotiaan Joensuulaisen Osmo Kokon pitkä poliittinen ura huipentui keväällä hurjaan 4 678 saatuun ääneen.

- Viesti kentältä oli selvä. Ihmisiä tuli paljon tapaamaan, osa vasta kuuntelemaan, osa kertomaan antaneensa jo äänensä. Huoli työttömyystilanteesta on kova niin Pohjois-Karjalassa kuin muuallakin Suomessa, Osmo kertoo.

Kokon poliittiset juuret kantavat SMP:n aikoihin. 1980-luvun alusta alkaen Kokko oli SMP:n Pohjois-Karjalan piirisihteerinä ja myöhemmin saman puolueen listoilta Joensuun kaupungin valtuuston jäsenenä 1980-1990 -luvuilla. Tälläkin hetkellä Kokko vaikuttaa Joensuun kaupungin valtuuston ja hallituksen jäsenenä. Eduskunnassa Kokko on Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja ja Maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsenenä.

- On tässä vuosien varrella jo tullut tutuksi muiden päättäjien kanssa. Yhteisymmärrykseen yleensä päästään, kun keskustellaan rakentavassa mielessä. Tyhjänpäiväinen räyhääminen ja asioiden vitkuttelu ei kuulu tyyliini, Kokko toteaa.

Kokon ykkösteemana vaaleissa oli pysäyttää Pohjois-Karjalan väestökato. Tämä ei onnistu millään muulla tapaa kuin työllisyystilanteen parantamisella. Yli 20-vuotisen kuljetusalan yrittäjän kokemuksella Osmo tietää, että ihmisten suunta on ollut jo pitkään etelään päin.

- Suurin osa Etelä-Suomen muuttokuormista kuuluu nuorille. Heille ei ole täällä töitä valmistumisen jälkeen, mikä on sääli jo heidän itsensä kannalta, mutta myös Pohjois-Karjalan kannalta, Osmo harmittelee.

- Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 2011 15-24 -vuotiaiden työttömyysaste koko maassa oli liki 28%. Kaikki ikäryhmät huomioon ottaen Itä-Suomea enemmän työttömyyttä on Pohjois-Suomessa. Niin ikään Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 Suomessa oli 191 työtaistelua (vuonna 2009 139 kpl). Uskon, että tällä menolla taistelut tulevat vain lisääntymään, Osmo kertoo.

Tietenkin yrittäjä pitää myös yritystalouden puolia eduskunnassa.

- Yritystoimintaa pitäisi tukea kaikin tavoin, ja yrittäjyyteen pitäisi kannustaa entistä enemmän. Tuoreen Yrittäjäilmapuntari-tutkimuksen mukaan vain joka kolmas suomalainen on kiinnostunut yrittäjyydestä, näistä nuoret aikuiset suurimpana ikäryhmänä. Yrittäjyyden eteen pitäisi saada konkreettisia toimia aikaiseksi, että ihmiset ryhtyisivät tuumasta toimeen. Yrittäjyyden tukemisella vähennetään työttömyyttä, ja saadaanhan siitä tietysti verorahoja kunnille. Valtaosa Suomen yrityksistä on pienyrityksiä, mutta toisinaan pienistä ideoista syntyy maailmanlaajuisia innovaatioita, Osmo tuumailee.

- Tällä hetkellä aloittaneiden yritysten määrä on ollut laskussa jo vuodesta 2010 alkaen. Olen sitä mieltä, että pienyritysten pääomatuloverotusta ei tulisi kiristää. Tämän lisäksi välillisiä työvoimakustannuksia tulisi keventää ja aloittaville yrityksille tulisi saada takaukset, Osmo kertoo.

Heinävedellä syntynyt, sittemmin Joensuussa asuva Kokko tulee jatkossa asumaan Helsingissä suurimman osan viikosta istuntokausilla.

- Poika hoitaa yrityksemme työt silloin, kun minä olen Helsingissä. Muina aikoina hyppään itse kuorma-auton rattiin ja tuuraan poikaani sillä tavoin. Sitten, kun ehdin ja aikaa on, harrastan monipuolista liikuntaa ja käydään vaimon kanssa vanhalla kotipaikallani Paiholassa, Osmo kertoo.


Teksti: Paula Immonen


Julkaistu 14.10.2011 klo 07:00