ARTIKKELIT
Politiikkaa nuorisotyön varjolla
Perussuomalaiset nuoret vaativat syyskokouksessaan, että poliittisten nuorisojärjestöjen tukia leikattaisiin ja siirryttäisiin parlamentaariseen tukijärjestelmään. Tämänvuotisista tuista päättämässä olleen toimikunnan ex-puheenjohtaja Anssi Kujala sanoi STT:lle, että rahoilla halutaan tukea nuorisotyötä, ei politiikkaa.
Muut poliittiset nuorisojärjestöt saavat halutessaan pettää itseään, mutta Perussuomalaiset Nuoret tekevät rehellisesti puoluepolitiikkaa, johon luonnollisesti liittyvät aatteelliset koulutustapahtumat ja seminaarit. Jos olisimme täysin riippumattomia puolueesta, ei nimessämme mainittaisi puoluetta lainkaan.

Suurimpia tuen saajia ovat keskusta- ja kokoomusnuoret, jotka saavat tänä vuonna molemmat noin 700 000 euroa. Perussuomalaisille tukea on myönnetty 15 000 euroa.

"Perussuomalaisilla ei ole ollut sellaista toimintaa, joka olisi ollut verrattavissa kokoomus-, keskusta- tai demarinuorten toimintaan", Kujala sanoo.

Johtuisivatkohan erot toiminnan laajuudessa siitä, että yli 700 000 eurolla ja keskustanuorten tapauksessa 15-20 palkatulla työntekijällä voi luoda lievästi sanoen laajamittaisempaa toimintaa kuin 15 000 eurolla ja yhdellä palkatulla työntekijällä?

Toimintaan perustuvaa tukea on erittäin vaikea saada korotettua, mutta toimintaa on vaikea saada järjestettyä, jos tukea ei saa. Lisäksi puolueen huikea vaalimenestys kasvattaa väistämättä vaatimustasoa myös nuorisojärjestöä kohtaan.

Kaikesta tästä voi päätellä sen, että nykyisen järjestelmän tärkein tehtävä on ollut sementoida kolmen vanhan valtapuolueen eli kokoomuksen, keskustan ja demareiden nuorten kaadereiden oppikoulu ja estää mahdollisimman tehokkaasti kilpailevien voimien nousu. Kuten nykyinen toimikunnan puheenjohtaja Tuomas Nurmela toteaa, ”äkillisiä suuria muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa, sillä laki vaatii huolehtimaan hallinnon jatkuvuudesta”.

Kolmen koplan onneksi nykylainsäädäntö mahdollistaa sen, että kansan eduskuntavaaleissa antamasta äänestä ei tarvitse välittää, vaan poliittisille nuorisojärjestöille voi yhä antaa ylimitoitettua tukea ”nuorisotyön” sumuverhon suojissa.

Kuinka kauan tämän kreikkalaisen taloudenpidon annetaan jatkua?


Simon Elo
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja

Julkaistu 15.10.2011 klo 12:02