ARTIKKELIT
Jäitä hattuun ja vaalitöihin
Rovaniemeläinen Pertti Sääskilahti oli keväällä tuttu näky perussuomalaisten vaalimökillä Rovaniemen Lordi-aukiolla. Hän avasi vaalimökin lähes joka päivä, pisti hommat pyörimään, jakoi kaikkien 14 ehdokkaan mainoksia ja alkoi jututtaa mökille saapuvia kansalaisia.
- Vaalimökillä porukkaa riitti tungokseen asti. Hieman ihmetytti, että paikalliset mediat eivät huomanneet muutoksen tuloa. Todennäköisesti ne halusivat myydä maksullisia vaalimainoksia...

- Ainoastaan kahvitarjoilu puuttui vaalimökiltä. Vitsailimme kyselijöille, että se on ulkoistettu. Että käypä kahvilla tuossa naapurissa ja tule takaisin. Ja ne useimmat tulivat!

Pertti Sääskilahti oli 70-80-luvulla aktiivinen nuorisopoliitikko. Nuori mies eteni SMP:n nuorten liiton, KSNL:n johtajistoon asti. Poliittinen into hiipui hieman jossain vaiheessa, päivätyöt lisääntyivät ja Pertti siirtyi sivummalle. Aatetta hän ei koskaan vaihtanut.

- Aktivoiduin 25 vuoden hiljaiselon jälkeen. Perussuomalaisten into ja tekemisen meininki tarttui vanhaan sotaratsuun. Oli mukava huomata, että toiminnassa on mukana vanhoja tuttuja SMP:n ajoilta. Heidän kanssaan tunnen suurta yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Monet ovat pistäneet koko energiansa peliin vuosikymmenien ajan, kärsineet syrjinnästä ja ajojahdeista, mutta lopulta olleet tekemässä yhdessä kaikkien aikojen vaalivoittoa.

- SMP:n huonoimpina aikoina, kun jouduttiin elämään Kekkosslovakiassa, sai melkein pelätä saavansa konkreettisesti turpiin. Nyt perussuomalaisia katsotaan suorastaan ihaillen. Nyt voidaan olla ylpeitä, mutta ylpistymiseen ei ole varaa.

Eduskuntavaaleissa kävi lopulta niin, että suuri jytky toteutui myös koko Lapissa. Edellinen oma edustaja Sääskilahdelle valittiin yli 40 vuotta sitten SMP:n riveistä.

- Kaikki PS-ehdokkaat lähtivät vaaleihin samalta viivalta, kun omaa edustajaa ei aiemmin ollut. Hanna Mäntylästä saimme loistavan Lapin edustajan. Hän on sympaattinen, asiallinen ja yhteistyökykyinen, osaava ja oppiva, nuori nainen. Hannan komeettamainen nousu politiikassa on ollut monille yllätys, mutta iloinen yllätys.

Perussuomalaiset tarjosivat äänestäjille vappuna munkkikahvit teltallaan. Siitä saatiin hyvää palautetta: - Tehän muistatte äänestäjiä vaalien välilläkin!

- Ainoa asia, joka vaalituloksessa jäi kismittämään, oli toisen paikan jääminen niinkin lähelle. Ensi vaaleissa tavoitellaan sitten vähintään kahta kansanedustajaa. Sitä ennen käydään kuitenkin monet vaalit, ellei ennenaikaisiin vaaleihin mennä. On täysin mahdollista, ettei Kataisen sixpäkki pysy pitkään koossa.

- Esko-Juhani Tennilä luopui eduskunnasta mielestäni oikeaan aikaan. Häntä ei nimittäin olisi todennäköisesti edes valittu. Korpikommunismin pohja on murentunut Neuvostoliiton myötä ja kannattajat ovat jo haudassa. Uskon, että Tennilä nauttii eläkepäivistään ja kolumnien kirjoittamisesta. Häntä voi myös arvostaa, sillä Tennilä piti linjansa loppuun saakka. Tuskin olisi lähtenyt Kataisen hallitukseen.

- Kunnallisvaaleissa tulee suuria mullistuksia. Keskustan valta maakunnissa menee lopullisesti ja peruuttamattomasti. Vertaisin tilannetta uskonlahkoon; kun olet päässyt siitä kerran irti, et palaa sinne enää koskaan. Keskustasta luovutaan ja sieltä paetaan. Sitä saa mitä tilaa. Vääränlaisen politiikan teko kostautuu. Esimerkiksi Rovaniemellä on ollut niin paljon kähmintää, että äänestäjien mitta on tullut täyteen. Siinä ei enää suvun perinne äänestää kepua paina.

Rovaniemen valtuusto pienenee syksyn 2012 vaaleissa. Nykyinen ylisuuri valtuusto hyväksyttiin taannoisen kuntaliitoksen yhteydessä, mutta nyt palataan normaalikokoon. Ainoastaan perussuomalaisten voi otaksua nostavan edustajamääräänsä.

- Kunnallisvaalivoitto ei tipahda taivaasta. Se vaatii jalkatyötä, hyviä luotettavia ja rehtejä ehdokkaita joka kuntaan. Kyseessä ovat selkeät paikallisvaalit.
Vaalityö on syytä aloittaa heti. Toivotan menestystä kaikkialle Suomeen!


Julkaistu 03.12.2011 klo 07:00
Kirjoittaja: Teksti & kuvat: Pentti Teräväinen