ARTIKKELIT
Entisajan joulu oli hengessä rikas
75 vuotta elokuussa täyttänyt Alpo Lintula Sodankylästä muistaa lapsuutensa joulut täynnä sellaista tunnelmaa ja jouluiloa, jota nykyajan yltäkylläisyydessä on mahdotonta saavuttaa.

Entisajan joulu oli kenties tavaran paljoutena mitattuna köyhä, mutta henkisesti niin rikas ettei nykyajan materialistiseen jouluun tottunut voi sitä kuvitellakaan. Nykyään kaikki ostetaan kaupasta siinä kun ennen tehtiin itse, ja tavaroiden paljouteen tukehtuu. Entisajan jouluiloa ja tunnelmaa on kaupallisessa joulussa täysin mahdotonta saavuttaa, tietää elokuussa 75 vuotta täyttänyt Alpo Lintula, entinen monen alan yrittäjä ja pitkäaikainen kunnallispoliitikko Sodankylästä Riipin kylästä.

- Isäni kuoli rintamalla ollessani vasta kolmen vanha ja vietimme joulut hänen vanhempiensa luona. Sinne mentiin hevoskyydillä kovilla pakkasilla, sillä noihin aikoihin oli Suomessa vielä kunnon talvet. En enää jaksa muistaa mitä kaikkea oli tarjolla jouluruokina, riisipuuroa ainakin ja pääruoka tehtiin porosta. Kinkkua ei siihen aikaan ollut ainakaan joka joulu.

Joulukuusi oli ja siinä komeat kynttilät – steariinikynttilät tietysti, koska sähkövaloja ei ollut. Kynttilätkin tehtiin itse teuraseläinten rasvasta, sillä entisajan ihmisillä oli vielä taito hyppysissään. Lahjat olivat pääsääntöisesti vaatteita – mummon kutomia sukkia, sarkatakkeja, housuja, karvalakkeja…

Sotaveteraanit kerjuulla

Tänä päivänä Alpo Lintula kärsii eniten sotaveteraaniemme kohtelusta. Miehet, jotka joutuivat uhraamaan nuoruutensa, terveytensä ja usein elämänsäkin puolustaessaan maatamme joutuvat nyt lähtemään kerjuulle henkensä pitimiksi – ne harvat jotka vielä ovat elossa.

- Näinkö Suomi arvostaa heidän uhrauksiaan? Sinne jäi minultakin setä ja isä, ja muistan yhä elävästi miten pappa itki. Mutta eihän toisaalta niillä, joilla ei asiasta ole mitään omakohtaista kokemusta, voi ollakaan mitään käsitystä siitä mikä on oikeus ja kohtuus. Nuori polvi ei tiedä näistä asioista mitään eikä pysty ymmärtämään miten suuria uhrauksia nämä miehet joutuivat tekemään.

Taipumaton heikompien puolustaja

Maalaisliittolaisessa ympäristössä varttunut Alpo Lintula on ollut perussuomalainen ja sitä ennen SMP:läinen aivan alusta saakka. Niin sanottu maalaisliittolainen arvomaailma on vielä voimissaan Perussuomalaisissa, vaikka keskusta onkin sen ajat sitten hylännyt tunnetuin seurauksin. Sodankylässäkin keskustalla oli vielä yksinkertainen enemmistö edellisten kuntavaalien alla, vaan ei ole enää.

Lintula on vuosien varrella istunut lukuisissa lautakunnissa ja kunnanhallituksessa. Tällä hetkellä hän istuu Sodankylän kunnanvaltuustossa ja teknisessä lautakunnassa. Politiikassa hän on joutunut olemaan erittäin kova ja änkyrä saavuttaen näin maineen taipumattomana heikompien puolustajana, miehenä, joka ei koskaan anna periksi. Hän on myös taistellut toistakymmentä vuotta Rovaniemeltä Kirkkoniemeen rakennettavan niin sanotun Jäämeren rautatien puolesta.

Alpo Lintula täytti 75 vuotta 4.8.2011. Syntymäpäiväjuhlilla kävi yli kaksisataa vierasta mukaan luettuina Sodankylän kunnanjohtaja sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.


Teksti: Mika Männistö


Julkaistu 25.12.2011 klo 08:40