ARTIKKELIT
Kahden kierroksen vaali
Presidentinvaalit Suomessa on valtakunnallinen henkilövaali, jossa äänestäjät valitsevat Suomelle puolivallattoman arvojohtajan. Suuri osa kansalaisista haluaisi edelleen vahvan presidentin, mutta nykyisillä valtasäännöksillä se ei ole mahdollista.
Vaalin ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä keräsi Sauli Niinistö 37 % äänistä, Pekka Haavisto sai toiseksi eniten ääniä 18,8 %. Näistä kahdesta äänestäjät valitsevat Suomelle presidentin toisen kierroksen vaalissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Timo Soini ylsi vaalien neljänteen sijaan ja 9,4 prosentin äänisaaliiseen. Perussuomalaisista osa halusi hänet presidentiksi, mutta osa halusi hänen jatkavan puolueen puheenjohtajana. Lukemattomat kansalaiset katsoivat, että Soinin kyvyt menisivät täysin haaskeelle presidenttinä. Aivan yleisesti häntä halutaan merkittävämpiin tehtäviin, kuten pääministeriksi.

On kuitenkin muistettava, että 287 000 ääntä on paljon. Timo Soini yli kaksinkertaisti absoluuttisen äänimääränsä edellisistä presidentinvaaleista. Sitä ei voi mitenkään pitää huonona tuloksena. Edellisten presidentinvaalien tulokseen verrattuna kertyi kuusi prosenttia plussaa.

Viihdyttäminen asian edellä

Presidentinvaaleissa vaalikeskusteluja ja ehdokkaiden haastatteluja on ollut riittämiin, mutta valitettavan usein yleisön viihdyttäminen nousi asiasisältöjen edelle. Kampanjointi on ollut jokseenkin asiallista, tosin Timo Soinia leimattiin jatkuvasti ja spekuloitiin sillä, haluaako Soini tosissaan presidentiksi.

Paavo Lipponen intoutui tv:n vaalitentissä leimaamaan kansanedustaja Jussi Niinistöä törkeästi ja paikkansapitämättömästi äärioikeistolaiseksi. Media siitä sitten möyrysi. Tämä oli osa negatiivista vaalikampanjointia, joka kohdistui presidenttiehdokas Timo Soinia vastaan, Niinistö kun oli Soinin vaalipäällikkö.

Nuoret tekevät tulevaisuuden

Suomen oppilaitoksissa käytiin nuorisovaalit, tulevaisuuden äänestäjät antoivat niissä äänensä. Ääniä annettiin 76 417. Sauli Niinistö voitti, saaden 36,1 prosenttia äänistä. Timo Soini sai toiseksi eniten ääniä: 20,3 prosenttia. Pekka Haavisto oli kolmas 16,2 prosentilla. Muut ehdokkaat jäivät selvästi alle 10 prosentin.

Tämä hyvä uutinen ei tullut yllätyksenä. Perussuomalaiset nuoret on Suomen nopeimmin kasvava nuorisojärjestö. Tällä on suuri merkitys Perussuomalaisten tulevaisuuden kannalta.


Ossi Sandvik
Puoluesihteeri


Julkaistu 29.01.2012 klo 07:00