ARTIKKELIT
Kansanedustaja esittelyssä: Kauko Tuupainen
Nopeatempoinen huumorimies työeläkeläisen puolella - näin luonnehtii Kauko Tuupaista hänen avustajansa Tapani Mäki.
Jyväskyläläinen Kauko ”Kake” Tuupainen (71) syntyi Kalajoella, jonne hänen äitinsä oli lähtenyt sodan vuoksi Sortavalasta evakkoon. Äiti ja poika palasivat Sortavalaan, mutta joutuivat lähtemään sieltä lopullisesti pois syksyllä 1944. Uudeksi asuinpaikaksi Kaukolle ja hänen vanhemmilleen ja sisarilleen tuli Jyväskylä.

Tuupainen on työskennellyt erilaisissa julkishallinnon tehtävissä, kuten reviisorina ja talousarviopäällikkönä Jyväskylän kaupungilla, apulaistalousjohtajana ja sisäisenä tarkastajana Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä sekä erilaisissa tilintarkastustehtävissä oman yrityksensä kautta noin kolmessakymmenessä yhteisössä. Tätä nykyä hän on eläkeläinen.

Luottamustoimet ja kokemukset niistä ovat laajat - Jyväskylän kaupunkiseurakunnan kirkkovaltuusto 1975-90 ja 1995-2008 sekä Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuusto 2011 alkaen, Jyväskylän kaupunginvaltuusto 1977-84 ja 1989 alkaen, Suojarinteen keskuslaitoksen kuntainliiton valtuuston ja hallituksen jäsen 1977-80, Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen 1993-96 sekä Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen 1993-2007 ja 2009 alkaen.

Eduskunnan ikäpuhemies

Kauko Tuupainen nousi eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä uutena kansanedustajana. Hän on eduskunnan vanhin eli ikäpuhemies. Hän sai kunniatehtävän avata uuden eduskunnan ensimmäisen kokouksen, jossa valittiin puhemiehistö. Eduskunnassa hän on valtiovarainvaliokunnan jäsen, sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kunta- ja terveysjaoston jäsen, tarkastusvaliokunnan varajäsen sekä eduskunnan, Kelan ja Suomen Pankin tilintarkastaja.

Eduskunta on ollut uusi kokemus kaiken kaikkiaan. Esimerkiksi kunnallispolitiikassa saadaan seuraavan kokouksen esityslista liitteineen hyvissä ajoin ennen kokousta, mutta eduskunnan valiokunnissa ja jaostoissa näin ei tapahdu, vaan asiat esitellään vasta kokouksen alkaessa. Kuntien virkamiesvalta on valmisteluissa vielä pientä verrattaessa sitä eduskunnan valiokuntaneuvosten valtaan. Tietysti kansanedustaja voi merkittävästi vaikuttaa erilaisten mietintöjen sisältöön.

Ihmetystä on herättänyt myös kansanedustajien käyttäytyminen istuntosalissa. Möykkäys toisen edustajan puhuessa on ollut Kaukolle vierasta. Välihuudot kuuluvat kuulemma ”kulttuuriin”, mutta Kaukon mielestä se ei ole tyylikästä.

- Olen toki minäkin mokomaan syyllistynyt, sillä ”mitä isot edellä, sitä pienet perässä”, Kauko jatkaa.

Yli miljoonaa työeläkeläistä koskeva ns. taitettu indeksi ja sen poistaminen mahdollisimman nopeasti on asia, jonka puolesta Kauko haluaa taistella. Sen hän toi esille jo vaalikampanjassaan ja siitä hän pitää kiinni.

Liikunnallinen ja nuorekas

Avustajana olen oppinut tuntemaan Kaukon liikunnallisena ja reippaana persoonana, joka harrastaa mm. avantouintia ja lenkkeilyä. Kauko on ikäisekseen yllättävän nuorekas ja uuttera. Erityisosaamista ja asiantuntemusta häneltä löytyy erityisesti talousasioihin ja hänen numeromuistinsa on uskomaton. Luonteeltaan Kake on ystävällinen, kohtelias, nopeatempoinen, aktiivinen ja ennen kaikkea huumorimies.

Sen lisäksi, että olen oppinut tuntemaan Kaken avustajana eduskuntatehtävissä, olemme myös perussuomalaisaktiiveja esim. Jyväskylän paikallisosastossa ja Keski-Suomen piirijärjestössä. Uskon vakaasti, että Kauko Tuupainen on oikeassa paikassa päättämässä asioista ja tekee hyvää jälkeä tulevaisuutta ajatellen.


Tapani Mäki

Julkaistu 14.02.2012 klo 07:00