ARTIKKELIT
Suomen perussuomalaisin kunta
Kunnanvaltuutettu Jyri Lehtinen kertoo, että Kihniössä eri mielipiteitä ja puolueita edustavat ihmiset pystyvät kuntatasollakin keskustelemaan ja tekemään päätöksiä yhdessä. Toisista välittäminen, oikeudenmukaisuus ja perinteiset suomalaiset arvot ovat Kihniössä arvossaan.
Pieni Kihniön kunta Pirkanmaalla on epäämättömästi Suomen perussuomalaisin kunta. Presidentinvaaleissa 2012 Timo Soini keräsi prosentuaalisesti suurimman äänisaaliin nimenomaan Kihniöstä, jossa Soinia kannatti 20,6 prosenttia kuntalaisista. Missään muualla Suomessa ääniosuus ei saavuttanut kahtakymmentä prosenttia.

Kihniö oli Suomen perussuomalaisin kunta myös eduskuntavaaleissa 2011, jolloin puolue sai sieltä kannatusta 52,3 prosenttia. Kihniö oli ainoa kunta Suomessa, jossa Perussuomalaisille antoi äänensä yli puolet äänestäneistä.

Kunnallisvaaleissa 2008 Perussuomalaiset saivat Kihniössä 26,9 prosenttia äänistä, 8,1 prosenttia enemmän kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Valtuustoon valittiin kuusi perussuomalaista, kaksi enemmän kuin vuonna 2004. Valituiksi tulivat Lea Mäkipää, Minna Yli-Kujala, Jyri Lehtinen, Hannu Koivistoinen, Heikki Ala-Katara ja Erkki Ojala. Perussuomalaisilla on hyvät asemat Kihniön päättävissä elimissä Lean Mäkipään toimiessa valtuuston puheenjohtajana ja Heikki Ala-Kataran, Hannu Koivistoisen ja Minna Yli-Kujalan istuessa myös kunnanhallituksessa.

Perussuomalaisten arvojen takana

Kunnanvaltuutettu Jyri Lehtinen kertoo Kihniön olevan pieni, yritysvaltainen kunta, jonka väkimäärä kesälomien aikana tuplaantuu. Kihniössä eri mielipiteitä ja puolueita edustavat ihmiset pystyvät kuntatasollakin keskustelemaan ja tekemään päätöksiä yhdessä. Toisista välittäminen, oikeudenmukaisuus ja perinteiset suomalaiset arvot ovat Kihniössä arvossaan.

- Mitään huonoa sanottavaa ei oikein tule mieleenkään. Työssäkäyviä saisi olla enemmän suhteessa eläkeläisiin, mutta sama ongelma on maanlaajuinen, sanoo Lehtinen.
Kihniön Perussuomalaisten veturina on toiminut Lea Mäkipää, jonka edustamien arvojen takana kihniöläiset hyvin pitkälti seisovat. Keskustavetoisen valtionhallinnon aikaisempina vuosina tekemät huonot päätökset ovat kääntäneet voimasuhteita Perussuomalaisten hyödyksi. Perussuomalaiset kun eivät vaihda mielipidettä sen mukaan mikä kulloinkin parhaalta tuntuu – ja se mikä luvataan, myös pidetään.

Kuntauudistus ei ole tasapuolinen

Jyri Lehtinen kokee uhkaavan kuntauudistuksen pakkoliitoksineen suurena vääryytenä. Miksi kunnan, joka on hoitanut asiansa hyvin kaikilla mittapuilla, pitäisi väkisin liittyä johonkin isompaan kokonaisuuteen?

- Jos näin käy, karkaavat myös palvelut väkisin jonnekin kauemmas. Se ei ole tasa-arvoista, eikä kukaan ole pystynyt esittämään mitään todisteita siitä, että kuntia yhdistämällä syntyisi mitään säästöjä.

Tulevissa kunnallisvaaleissa tavoitteena on saada muutama paikka lisää, jotta Perussuomalaisista tulisi Kihniön suurin puolue. Tällä hetkellähän valtuustossa on perussuomalaisia yksi vähemmän kuin keskustalaisia.

- Luotamme siihen, että toimimalla samoin kuin tähänkin saakka saavutamme tuon tavoitteen.Kihniö:

Perustettu: 1920
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
Väkiluku: 2 181
Kokonaispinta-ala: 390,50 km2

Julkaistu 02.03.2012 klo 07:00
Kirjoittaja: Mika Männistö