ARTIKKELIT
PS-nuoret: Suomessa on rakenteellista korruptiota
Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas vakuuttaa, että luottamus Finnairin toimitusjohtajaan Mika Vehviläiseen on kunnossa, vaikka tämä myi asuntonsa Ilmariselle 1,8 miljoonalla eurolla ja jäi asuntoon vuokralaiseksi. Työsuhdeasunnon vuokran maksaa Finnair.
Finnairin hallituksen puheenjohtaja Sailas toimii myös Ilmarisen toiminnanjohtajana. Finnairin toimitusjohtaja Vehviläinen istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa. Suomen valtio on Finnairin pääomistaja ja Ilmarinen yksi Finnairin omistajista.

Sailaksen vakuutus riittää ministeri Heidi Hautalalle (vihr), joka vastaa valtion omistajaohjauksesta. Perussuomalaiset Nuoret on huolestunut ministerin kyvyttömyydestä toimia – tässä tilanteessa olisi kaivattu tiukkaa omistajaohjausta.

Perussuomalaiset Nuoret huomauttaa, että Finnairin peruspääoma on saatu verorahoista ja Ilmarisen eläkemaksut kerätään veroluonteisesti.

- Suomessa korruptio ei ole avointa viranomaisten lahjontaa, vaan usein viranomaisten hyvä veli -verkostoja. Kun kaikki tuntevat kaikki, kukaan ei halua paljastaa ketään. Vehviläisen tapaus, jota sievistellen kutsutaan maan tavaksi, on korruptiota, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo täräyttää.

Kun otetaan huomioon myös puolustusministeri Stefan Wallinin (rkp) jääviystapaus ja Janne Gallen-Kallela-Sirénin toiminta Guggenheim-museohankkeen yhteydessä, voidaan katsoa, että Suomea jäytää rakenteellinen korruptio.

- Suomeen on muodostunut poliittinen ja taloudellinen rälssi, joka elättää itseään tavallisen kansan selkänahasta. VR on toiminut jo kaksi talvea surkeasti, mutta johtoporras nauttii satumaisista palkkioista. Seteliselkärankaiset eivät piittaa kohtuudesta tai säädyllisyydestä, mikä näkyy räikeimmillään korruptiona, Elo paheksuu.

Perussuomalaiset Nuoret edustaa populistista poliittista aatetta, jossa puolustetaan tavallista kansaa eliitin korruptiota ja moraalista rappiota vastaan.

Vaadimme Suomeen laajaa tutkimusta, jossa elinkeinoelämän, poliitikkojen, virkamiesten ja valtionyhtiöiden keskinäiset sidonnaisuudet selvitetään. Samalla on tutkittava, että onko Suomeen syytä perustaa uusi, erillinen virasto korruptionvastaiseen työhön.

Perussuomalaiset Nuoret esittää, että Suomessa kriminalisoidaan lahjusten lisäksi myös vaikutusvallan väärinkäyttö eli korruptio. Lainsäädäntöön on myös kirjattava korruptio käsitteenä.Julkaistu 25.02.2012 klo 07:00