ARTIKKELIT
Kansanedustaja esittelyssä: Ville Vähämäki
Ville Vähämäki on syntynyt vuonna 1979 Vetelissä. Sittemmin hän muutti vanhempiensa kanssa Vimpeliin, josta vuonna 1998 valmistui ylioppilaaksi. Opinnot jatkuivat Oulussa, josta valmistui 2008 tietotekniikan diplomi-insinööriksi.
Näihin mainittuihin vuosiin mahtuu toki paljon muutakin kuin opiskelua. Vuonna 2003 Ville oli ehdolla ensimmäistä kertaa vaaleissa – eduskuntavaaleissa. Silloin hän oli sitoutumattomana Perussuomalaisten listalla. Puolueeseen hän liittyi vuotta myöhemmin. Vuosina 2004-2008 hän toimi Vimpelin teknisen lautakunnan varapuheenjohtajana, ja vuonna 2005 liittyi Perussuomalaisiin Nuoriin. Nuorissa hän toimi kaksi vuotta varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä aina vuoden 2011 loppuun saakka. Ville on aikanaan istunut myös puoluehallituksessa kaksi kautta sekä puoluevaltuustossa. Tällä hetkellä Ville toimii kansanedustajan tehtävän lisäksi Oulun kaupunginvaltuuston 4. varapuheenjohtajana.

Harrastuksia Villellä löytyy laidasta laitaan, ja rohkenen sanoa että jokaisesta löytyy myös jonkinasteista asiantuntemusta. Urheilulajeista pesäpallo ja ravit ovat tärkeimpiä. Niitä Ville käy seuraamassa aina kun aika antaa periksi, ja saattaa joskus vedonkin hevosista tehdä. Oman kertoman mukaan vedoilla on myös tapana osua. Eduskuntatyön jälkeen iltaisin, jos on aikaa, Villellä on tapana käydä elokuvissa tai sivistää itseään lukemalla mm. taloustieteen julkaisuja. Näiden lisäksi Villeltä löytyy taiteellinen puoli, kitara on soinut hänen käsissään jo pitkään ja viimeisin hankinta, vanha mutta hienokuntoinen mandoliini, viihdyttää aina silloin tällöin kahvitauolla Villen työhuoneessa.

Eduskuntatyö

Vaalien alla Ville on omissa teeseissään painottanut mm. pienyrittäjyyttä, opiskelijoiden aseman parantamista, itsenäistä päätöksentekoa, oikeudenmukaista veropolitiikkaa ja vahvan maakunnan merkitystä. Nämä teesit on kaikkien perussuomalaisten helppo allekirjoittaa. Ville on selvästi oikeassa porukassa mielipiteineen.

Uskon voivani sanoa kaikkien uusien edustajien puolesta, että ensimmäiset viikot ja kuukaudet eduskunnassa ovat olleet varmasti hämmentäviä. Samoin on ollut meillä avustajilla. Kaikki ei mene niin kuin maalaisjärjellä ajattelisi. Itse asiassa harvempi asia menee niin. On tiettyjä työtapoja, järjestyksiä, asetuksia jne. joita tulee noudattaa. Ville on ollut nopea oppija. Ville kuuluu Valtiovarainvaliokuntaan sekä Tulevaisuusvaliokuntaan. Valtiovarainvaliokunnassa hän kuuluu myös vero-, sivistys- ja tiede-, sekä työ- ja elinkeinojaostoihin. Tämä tarkoittaa valtavaa määrää asioita joita pitää käsitellä. Ei ole moniakaan asioita jotka eivät kuulu kyseisen valiokunnan alaisuuteen. Hallituksen esityksiä tulee tulkita tarkkaan ja valiokunnissa sekä jaostoissa on reagoitava nopeasti. Ilokseni voin todeta että näin on pystytty myös toimimaan.

Yhteydenottoja kansalaisilta on myös tullut kiitettävästi. Ville on jättänyt kirjallisia kysymyksiä äänestäjiämme askarruttavista asioista ja niitä on tälläkin hetkellä kaksi työn alla. Villelle on tärkeää, ettei yhdellekään jää sellaista kuvaa ettemme välittäisi. Ihminen ei ole kone, ja vuorokauteen mahtuu vain 24 tuntia, mutta uskon että Ville osaa käyttää nämä tunnit mahdollisimman tehokkaasti. Työn määrästä ja viitseliäisyydestä kertoo jotain myös se, että parhaimmillaan ehdin itse konsultoida Villeä minuutin aamulla, ja sen jälkeen on iltaan asti ohjelmaa. On ollut hieno huomata miten mies todella tekee sen eteen työtä, jonka on äänestäjilleen luvannut.

Oppositiosta ei ole aina helppoa saada muutoksia aikaan hallituksen suunnitelmiin, sen on jokainen uusi edustajamme tullut varmasti huomaamaan, kuten Villekin. Se ei kuitenkaan hänen tapauksessaan tarkoita luovuttamista tuulimyllyjen edessä. ”Kova työ palkitaan”, sanotaan. Tähän Ville varmasti uskoo. Kyseessä on hämmästyttävän tarmokas Pohjalaanen!


Heikki Tamminen
kansanedustajan avustaja

Julkaistu 10.03.2012 klo 07:00