ARTIKKELIT
Tutkija ja neuvonantaja
Olen Oskari Juurikkala, perussuomalaisen eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija yhdessä Juha Halttusen kanssa. Päätoimeni tosin on yliopistolla, missä olen juuri saanut valmiiksi oikeustaloustieteen alaan kuuluvan väitöskirjani. Tutkijan ja neuvonantajan hatut sopivat mainiosti yhteen päähän, sillä ne täydentävät mukavasti toisiaan.
Lähdin mukaan perussuomalaisiin tasan vuosi sitten. Soinia olin jo pitkään arvostanut ja puolueen ehdokkaita vaaleissa äänestänyt. Aktivoituminen tapahtui, kun eurokriisistä tuli viime eduskuntavaalien johtava teema.

Soini oli oikeassa ja esiintyi edukseen. Mutta hän tarvitsi parempaa taustoitusta. Tarjosin apuani. Olin jo parin vuoden ajan opettanut Euroopan integraation taloustiedettä yliopistolla, joten kriisin taustat olivat tuttuja. (Hauska sattuma muuten on, että Juha Halttunen oli opiskelijanani kyseisellä kurssilla vuosi aikaisemmin.)

Siitä se lähti kasvamaan. Aluksi lähetin Soinille nopeita taustatietoja, kun hän kohtasi Kiviniemen ja Kataisen TV-debateissa. "Valehtelee niin että korvat heiluvat!" – "Faktat väärin, tässä on oikeat!" – "Voisit kuule vedota tähän taloustieteilijään…"

Rohkeuden satoa

Jytkyn jälkeen päästin totisempiin toimiin. Syksyllä oltiin jo rakentamassa perussuomalaisten ensimmäistä varjobudjettia. Se oli antoisa ja opettavainen kokemus kaikille, sekä kansanedustajille että ryhmäkanslialle.

Tällä hetkellä minua työllistää eniten juuri se, mikä sai minut tähän alun perin lähtemään, eli jo kolmatta vuotta jatkuva eurokriisi. Välillä suorastaan hävettää katsoa, miten muut puolueet ovat tässä asiassa käyneet "populistisiksi" sanan huonossa mielessä ja vain perussuomalaiset kuuntelevat järjen ääntä. Toisaalta on ilahduttavaa jatkuvasti huomata, että me olemme olleet oikeassa. Se on vaatinut paljon rohkeutta, ja sen rohkeuden satoa tulemme niittämään jatkossakin.

Minut löytää ryhmäkanslian tiloista torstaisin. Muulloin olen yliopistossa. Toki kiireellisissä asioissa minuun saa yhteyden myös puhelimitse.


Oskari Juurikkala
Talouspoliittinen asiantuntija
puh. 09 432 3288 tai 050 574 0215
oskari.juurikkala@eduskunta.fi


Julkaistu 26.03.2012 klo 07:00