ARTIKKELIT
Kansanedustaja Hanna Mäntylä: Poliisien määrää Lapissa ei saa vähentää
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero vetosi blogissaan poliisin määrärahojen puolesta. Hän totesi, että poliisilta jäi viime vuonna yli 100 000 hälytystä hoitamatta. Satatuhatta hoitamatonta hälytystä on aivan liian paljon ja leikkaussuunnitelmien myötä luku tulee kasvamaan. Lisäksi myös rikosten selvittämisprosentit ovat kääntyneet laskuun.
Kiireellisissä tapauksissa poliisi pääsi nopeasti paikalle ja kiireellisten tilanteiden hoitaminen on viime vuosina jopa parantunut. Joka neljännessä tehtävässä avunsaanti on kuitenkin kestänyt yli 21 minuuttia, harvaan asutuilla alueilla ajat ovat sitäkin pidempiä.

Poliisien määrän vähentäminen tulee väistämättä heikentämään tilannetta ja kaikkein heikoimpaan asemaan joutuvat syrjäseutujen ihmiset. Lapin tilanne näyttäytyy leikkausten valossa todella synkkänä. Jo nykyisillä resursseilla poliisin tehtävien hoito on haastavaa, eikä poliisien määrää Lapista voida enää vähentää ilman toimintakyvyn heikkenemistä. Esimerkiksi tieliikenteessä kuoli Lapissa viime vuonna lähes kaksinkertainen määrä ihmisiä edellisvuoteen verrattuna, useat näistä päihteiden ja ylinopeuden seurauksena.

Liikenneturvallisuuden osalta etenkin ennaltaehkäisevässä työssä poliisilla on Lapin harvaan asutuilla alueilla erityisen tärkeä rooli. Lapissa liikennejärjestelmä pohjautuu maantieliikenteeseen, joka kasvaa matkailun ja teollisuuden lisääntymisen myötä.
Raha ja säästöt ovat saaneet liian suuren roolin keskusteltaessa poliisin toiminnasta. Kaikkein kovimman hinnan leikkauksista maksavat harvaan asuttujen alueiden asukkaat omalla turvallisuudellaan. Poliisin toimintakyky on turvattava yhdenvertaisesti koko maassa, kunkin alueen erityispiirteet ja -tarpeet huomioiden.Julkaistu 03.04.2012 klo 07:00