ARTIKKELIT
Kehysriihestä tuli tasavero
Hallitus esitteli kehyspäätöksiään 22. maaliskuuta. Aikomus kehyskaudella on mm. jättää lapsilisien indeksikorotukset tekemättä. Lapsiperheiden ostovoima tulee hallituksen toimien seurauksena heikkenemään entisestään.
Sen sijaan hallitus korottaa kaikkia arvonlisäverokantoja yhdellä prosenttiyksiköllä. Maksuja siirretään koko ajan tasaveron puolelle eli kunnallisveroon ja ALV:hen.

Ennen vaaleja vasemmistopuolueet vastustivat tasaverojen korottamista, mutta nyt ne kuitenkin linjasivat kaikkein vähäosaisimmatkin talouskriisin maksumiehiksi. Korotusten ulkopuolelle olisi vähimmillään pitänyt jättää elintarvikkeet ja lääkkeet. Lääkkeet ja ruoka kun ovat ensiarvoisen tärkeitä jokaiselle. Nähtäväksi jää miten kalliiksi lääkkeitten kallistuminen yhteiskunnallemme tuleekaan kun vähävaraisimmat eivät pysty lääkkeitään ostamaan ja joutuvat sen seurauksena sairaalahoitoon.

Muka köyhien asialla olevat vasemmistopuolueet hyväksyvät prosenttimääräisen alv korotuksen, joka rankaisee rajuimmin juuri köyhiä. Nämä ihmiset ovat hallitukselle vapaata riistaa. Vasemmistopuolueiden moraalia tarkasteltaessa huomaa, että inhimillisyydestä ei ole vain tingitty, se on kokonaan unohdettu. Sdp:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kuitenkin vakuutti olevansa ylpeä siitä, että veronkorotukset tehdään oikeudenmukaisella tavalla.

Peruspalveluihin suurimmat leikkaukset

Hallitus on leikkaamassa kunnilta 240 miljoonaa. Tämäkin leikkaus kohdistuu raskaimmin juuri pienituloisimpiin, jotka käyttävät kuntien peruspalveluja eniten. Käytännössä valtionosuuksia karsimalla hallitus pyrkii pakottamaan kuntia pakkoliitoksiin.

Rajut leikkaukset kuntien valtionosuuksiin tulevat kiristämään kunnallisverotusta ja heikentämään kunnallisia palveluja sekä kiihdyttämään velkaantumista. Kunnallisten peruspalveluiden rahoitukseen kohdistetaan suurimmat yksittäiset säästöt.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin 2012 linjauksista sentään monet ovat kelvanneet hallitukselle. Perussuomalaisten esittämälle Wahlroos-verolle on näköjään keksitty uusi nimi; solidaarisuusvero. Myös tutkimus- ja kehitysverotuki sekä ratainvestoinnit ovat lähes suoraan varjobudjetistamme.

Ossi Sandvik
puoluesihteeri

Julkaistu 09.04.2012 klo 07:00