ARTIKKELIT
Eurokriisi herätti poliittiseen toimintaan
Juha Halttunen on toinen Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittisista asiantuntijoista, jonka tehtävänä on toimia kansanedustajien apuna taloutta koskevissa kysymyksissä. Hänen toimenkuvaansa liittyy keskeisesti muun muassa talous- ja valtiovarainvaliokuntien toiminnan seuraaminen ja niissä toimivien edustajien avustaminen kannanmuodostuksessa.
- Nyt kun on Euroopassa talouskriisi, tulee EU:lta paljon siihen liittyvää tietoa, jonka seuraaminen kuuluu toimenkuvaani. Osallistuimme myös Oskari Juurikkalan kanssa eduskunnan varjobudjetin laatimiseen.

Halttunen on melko tuore perussuomalainen, koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri pääaineinaan laskentatoimi ja rahoitus sekä gradua vaille valmis kansantaloustieteen valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta.

- Olen ollut aina kiinnostunut politiikasta, mutta vasta eurokriisi herätti minut aktiiviseen toimintaan. En voinut ymmärtää, etteivät muiden puolueiden kannat muutu, vaikka ne ovat aivan väärässä.

Kreikka ei selviä veloistaan

Eduskuntavaalien jälkeen Halttunen lähetti avoimen hakemuksen Perussuomalaisten eduskuntaryhmään ja tuli haastatteluprosessin kautta valituksi alun perin määräaikaiseksi auttamaan varjobudjetin laatimisessa. Varsin pian huomattiin, että ryhmällä olisi tarvetta uudelle talouspoliittiselle asiantuntijalle laajemminkin, eikä aikaakaan kun Halttusen tehtäväkenttä laajeni nykyisenkaltaiseksi.

- Nykyinen tukipakettilinja on täysin toimimaton. On päivänselvää ettei Kreikka tule selviämään veloistaan, ja onkin vain ajan kysymys, milloin se joutuu eroamaan tai erotetaan eurosta. Jossain vaiheessa euromailta loppuu tahto rahoittaa Kreikan velkakierrettä.

Halttusta huolestuttaa myös Suomen kestävyysvaje, ja se, että siihen on edes jouduttu, on merkki 2000-luvun hallitusten epäonnistumisesta. Muuten tällaisten leikkausten tielle ei tarvitsisi lähteä. Kestävyysvajeesta murehtimistakin tärkeämpää olisi kuitenkin saada takaisin Suomen vientiteollisuuden kilpailukyky. Tämän asian korjaaminen helpottaisi myös kestävyysvajeen umpeen kuromista.

Juha Halttusen tavoittaa eduskunnan ryhmäkanslian tiloista arkipäivisin virka-aikaan numerosta 050 574 0236 tai (09) 432 3287, juha.halttunen@eduskunta.fi.Teksti: Mika Männistö


Julkaistu 15.04.2012 klo 07:00