ARTIKKELIT
Pirkko Ruohonen-Lerner: Leskeneläkejärjestelmää tulee kohtuullistaa
Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien leskeneläkejärjestelmän uudistamista. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suomalainen leskeneläkejärjestelmä on kallis ja epäoikeudenmukainen.

Suomi on Pohjoismaista leskelle rahallisesti paras maa, sillä muualla pohjolassa ei voi saada kahta eläkettä yhtä aikaa.

Lesken oikeutta leskeneläkkeeseen on perusteltu lasten kasvatuksella. Todellisuudessa leskeneläkkeen saamisen edellytyksenä eivät kuitenkaan ole lapset vaan avioliitto tai rekisteröity parisuhde. Yksineläjän, eronneen ja avoliitossa olleiden henkilöiden on tultava toimeen ilman erityistukia myös työeläkkeellä ollessaan, vaikka he ovat yhtä lailla kasvattaneet lapsia yhteiskuntaamme ja maksaneet ansiotuloista veroja ja työeläkemaksuja, joilla maksetaan myös leskeneläkkeitä.

Myös nuorten työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrät ovat kasvaneet viime vuosina, mikä rasittaa entisestään eläkejärjestelmäämme. Samanaikaisesti kun äveriäät jo taloutensa vakiinnuttaneet lesket nostavat jättieläkkeitänsä, monet pienituloiset eläkeläiset kamppailevat selviytyäkseen jokapäiväisestä toimeentulostaan. Tämä on selkeä yhteiskunnallinen epäkohta.

Nykyjärjestelmä jatkaa työelämässä esiintynyttä eriarvoisuutta. Suurituloisten puolisoiden leskille maksetaan leskeneläkettä suhteessa enemmän kuin pienituloisten puolisoiden leskille.

Julkaistu 19.04.2012 klo 07:00