ARTIKKELIT
Päätoimittajan ja yrittäjän kokemuksella kansan asialla
Menestyneillä yrittäjillä ja lehtien päätoimittajilla on tunnetusti hyvä arviointi-, havainto- ja analysointikyky. Paikallislehden perustajana, yrittäjänä ja päätoimittajana kansanedustajan pestiä hoitava Reijo Tossavainen lukeutuu ehdottomasti tähän joukkoon.
Tossavainen perusti vuonna 1985 Valkealan Sanomat -nimisen paikallislehden ja toimi sen päätoimittajana aina vuoteen 2004 saakka, jolloin myi sen uudelle yrittäjälle. Sen jälkeen Reijo on ollut osa-aikainen toimittaja/kirjoittaja.

Aikuisiästään suurimman osan hän on ollut lehtialalla, ensin eri sanomalehtien palveluksessa erilaisissa markkinoinnin ja toimituksen tehtävissä. Ennen Valkealaa hän asui Haminassa, jossa oli mm. kaupunginhallituksen jäsen. Hän oli nuorempana myös kolme vuotta Kannuk-sen kaupungin elinkeinoasiamiehenä. Viimeiset 25 vuotta hän on asunut puolet ajasta Valkealassa Kymenlaakson puolella, puolet Savitaipaleella Etelä-Karjalassa, ja tuntee siksi hyvin kummankin maakunnan asiat.

Juuret maaseudulla

Reijon juuret ovat maaseudulla Pohjois-Savossa, jossa nuorukaisena maatilan työt aina metsätöitä myöten tulivat hyvin tutuiksi. Ehkä siitä syystä metsätyöt ovat nykyään hänelle tärkeä harrastus ja hyötyliikunnan muoto. Hän on ollut aktiivisesti mukana monen järjestön toiminnoissa, mm. yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana ja kotiseutuyhdistyksen hallituksen jäsenenä. Hänelle erityisen tärkeää on ollut yhteiskunnallisten yhteisten asioiden seuraaminen, niihin liittyvien syiden ja seurauksien pohtiminen ja ratkaisujen hakeminen. Siksi hän lähti ehdokkaaksi myös eduskuntavaaleihin.

Reijoa ahkerampaa mielipidekirjoittajaa on varmaan vaikea löytää, sillä hän kirjoittaa paljon ajankohtaisista asioista. Nettisivuille ilmestyy kirjoituksia lähes päivittäin. Lisäksi kirjoituksia on "oikeasti luettavissa" myös Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien ja Etelä-Saimaan mielipidesivuilta sekä näiden lehtien keskustelufoorumeilta nettisivujen puolelta. Lisäksi hän kirjoittelee myös Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson paikallis- ja kaupunkilehtiin.

Harrastuksina matkailu ja luonto

Kansanedustajan pesti alkoi keväällä. Liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä maa- ja metsäta-lousvaliokunnan jäsenyydet luovat hyvät vaikuttamismahdollisuudet näiden alojen asioihin. Myös Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston jäsenyys antaa mahdollisuuden vaikuttaa valtakunnalliseen viestintään. Eduskuntatyön painopiste on valiokuntatyössä. Toinen painopiste on kaakkoisen Suomen asioissa. Reijon mielestä eduskuntatyö on joskus "kuivaakin puurtamista". Näin on varsinkin valiokuntatyö, vaikka siellä tavallinen rivikansanedustaja voi parhaiten vaikuttaa haluamiinsa asioihin.

Vapaa-aikana Reijo harrastaa matkailua. Hän sanoo käyneensä noin 60 eri maassa ja niistä 24 on tullut kierrettyä matkailuautolla. Toinen todella mieluinen harrastus on metsätyöt. Mönkijän perässä on telikärry, jolla hän kuskaa metsänraivauksen ja harvennuksen tulokset tien varteen. Myös kalastaminen kuuluu mieliharrastuksiin. Syksyisin tulee kerättyä paljon marjoja ja sieniä tulevaa talvea varten. Viime syksy oli siinä suhteessa harvinaisen hyvä, että pelkästään suppilovahveroita tuli vaimon kanssa kerättyä yli 200 litraa!

Kansanedustajan työ rajoittaa nyt harrastuksia. Matkustaminen on jäänyt lähes kokonaan pois. Muihin harrastuksiin hän yrittää ehtiä paneutua aina viikonloppuisin, vaikka silloinkin tahtoo olla lähes joka päivä jotakin eduskuntatyöhön liittyvää.


Teksti: Seppo Purontakanen

Julkaistu 20.05.2012 klo 18:00