ARTIKKELIT
Vappua juhlittiin - oliko aihetta?
Vappu on suomalaisen työväen juhla keväisen karnevaalin lisäksi. Oliko tänä vappuna suomalaisella työväestöllä aihetta juhlaan, vai enemmänkin vappumarssiin työolojen puolesta?
Uutiset yt-neuvotteluista ja irtisanomisista yrityksessä jos toisessakin pitävät työläisen nöyränä. Työnantaja on usein kasvoton ja globaali ylikansallinen yhtiö, jonka johtajan Suomen-vierailu on uutisen arvoinen.

Mitä kuuluu suomalaiselle työlle? Miten ihmeessä on tultu tilanteeseen, jossa tavallinen perustyö alalla kuin alalla "maksaa liikaa" eikä kenenkään kannata sitä tehdä eikä teettää? Milloin havahdutaan huomaamaan, millainen hinta halvalle työlle muodostuukaan globalisaation armoilla? Ei voi olla kestävän kehityksen mukaista, että tuote matkustaa maailman ympäri valmistumisensa aikana. Pääoma valuu nopeitten voittojen toivossa maasta toiseen jättäen jäljet muiden siivottaviksi. Onko tämä sitä, mitä me haluamme tulevaisuudelta ja lapsillemme jättää?

Jos teollisuus hiipuu, huoltosuhde horjuu

Nyt tarvitaan kasvua edistäviä ja teollisuustyöpaikkoja säilyttäviä toimia, huoltovarmuutta unohtamatta. Työn luonne on tänään monimuotoinen. Sirkushuvien lisäksi tarvitaan ennen kaikkea leipää ja sen tekijöitä. Ainoa kestävä hyvinvointi pitkällä tähtäimellä lähtee työnteosta. Yhteiskunnassa on tunnustettava se, että siitä työstä, joka yhteiskuntaa pitää pystyssä, on oltava valmis maksamaan asiallinen toimeentulo. Jos näin ei tehdä, tulemme avanneeksi oven mm. järjestäytyneelle rikollisuudelle, jolla on aina käyttöä joutilaalle työvoimalle.

Olemme kuulleet monia huolestuneita puheenvuoroja nuorista, jotka putoavat yhteiskunnan ulkopuolelle. Vähemmän on tehty asian korjaamiseksi. Päinvastoin, niistä väylistä joista nuori voisi saada otteen, kuten hyvästä kouluterveydenhuollosta, on tingitty. Juhlapuheissa sitten päivitellään, kun jäljet pelottavat.

Suomessa on täysin mahdollista valita kestävän kehityksen tie. Perussuomalainen vaihtoehto on ihmisen ja luonnon ehdoilla toimiva markkinatalous, joka toimii kansanvaltaisesti ohjattuna ekologisesti kestävällä ja sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Se ei tarjoa nopeita voittoja eikä mukavuutta, mutta kehittämällä jo osaamiamme asioita eteenpäin meillä on tarjottavaa muillekin maille. Suomalaisella työllä on tulevaisuus, mikäli aikaansaadaan tahtotila ja sille tarvittava enemmistö.


Ossi Sandvik
puoluesihteeri

Julkaistu 11.05.2012 klo 07:00