ARTIKKELIT
Tukeeko hallitus kansainvälistä rikollisuutta?
Suomeen tuli vuonna 2007 noin 1500 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna heitä oli jo yli 4000. Vuonna 2007 turvapaikanhakijoita oli Somaliasta 82 ja vuonna 2008 1181. Irakista vastaavat luvut olivat 327 ja 1255. Kasvu on huomattava.

  Vuonna 2007 Suomeen tuli 98 ankkurilasta eli yksin tulleita alaikäisiä tai alaikäisiksi itseään väittäviä henkilöitä. Viime vuonna luku oli 706 eli nousua edelliseen vuoteen 620 prosenttia!

Räjähdysmäinen kasvu

Turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa räjähdysmäisesti viime vuoden lokakuussa. Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana heitä on tullut 1430, joten kokonaismäärän ennustetaan nousevan kuluvana vuonna jopa 6000:een ellei hallitus muuta politiikkaansa.
  Vastaanottokeskukset ovat täynnä. Uusia etsitään eri kunnista. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita ollaan majoittamassa hotelleihin, kun uusia vastaanottokeskuksia ei ole onnistuttu löytämään riittävästi.

Käsittelyajat pitkät

Turvapaikkahakemusten käsittelyajat uhkaavat pitkittyä kohtuuttoman pitkiksi. Kohta ollaan yli vuoden pituisissa käsittelyajoissa. Hallituksen elvytyspaketissa on rahat noin kymmenen työntekijän palkkaamiseen, mutta se ei juuri paranna tilannetta.
  Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan mukaan nyt tarvittaisiin pikaisesti rahat noin 30 työntekijän palkkaamiseen, jotta voitaisiin pysyä edes siedettävän pituisissa käsittelyajoissa. Tällä hetkellä käsittelyssä ovat viime vuoden loppukesällä Suomeen tulleet hakijat.

Syy hallituksen politiikassa

Mistä tämä hakijoiden räjähdysmäinen kasvu johtuu? Väitän, että syy on hallituksen harjoittamassa maahanmuuttopolitiikassa ja erityisesti maahanmuuttoasioita hoitavan ministeri Astrid Thorsin. Edellisen sisäasiainministeri Kari Rajamäen aikana tulijoiden määrä laski. Hänen johtamaansa tiukkaa linjaa arvosteltiin jopa hänen omassa eduskuntaryhmässään, rkp:stä ja vihreistä puhumattakaan.
Odotan hallitukselta pikaisia toimia linjan tiukentamiseksi. Muutoin tilanne räjähtää käsiin ja rasismin kaltaisille ilmiöille annetaan liikaa kasvualustaa.

Europolin uhka-arvio

Minulla oli äskettäin mahdollisuus olla poliisiasiain neuvottelukunnan mukana tutustumassa Europolin toimintaan Hollannin Haagissa. Meille esiteltiin eurooppalaisen järjestäytyneen rikollisuuden uhka-arvioita.
  Erityisen ansiokkaan esitelmän meille piti Europolissa yli kuusi vuotta työskennellyt Mari Hämäläinen. Hänen käsityksensä mukaan kansallisen lainsäädännön ja lakien tulkintojen muutokset vaikuttavat lähes välittömästi rikollisuuden tuloon esimerkiksi laittomaan maahanmuuttoon.
  Silloin mieleeni muistui Pohjalaisessa 17. huhtikuuta ollut juttu, joka oli otsikoitu  ”17 000 dollarin pakomatka Irakista Pohjanmaalle". Jutussa kerrottiin kuinka esimerkiksi  Irakissa poliisina työskennellyt oli maksanut pakomatkastaan 12 000 dollaria ilmeisesti ihmissalakuljetuksiin erikoistuneille rikollisryhmille. Tällaistako toimintaa Suomen hallitus on tukemassa?

Lakia muutettava!

Nyt olisi muutettava lainsäädäntöä nopeasti – esimerkiksi siten, että perusteluksi ei enää riitä se, että tulee joltakin turvattomalta alueelta. Henkilön olisi itse pystyttävä näyttämään toteen, että hänellä itsellään on henkilökohtaisen suojelun tarve. Näinhän Ruotsissa nykyisin tehdään.
Hallituksen on tehtävä kaikkensa, ettei se toiminnallaan tue kansainvälisten ihmissalakuljettajarikollisjärjestöjen taloudellista menestystä kuten nyt valitettavasti näyttää käyvän.

Raimo Vistbacka
Kirjoittaja on Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Julkaistu 11.05.2009 klo 06:00