ARTIKKELIT
Porista Lavian koulujen pelastaja
Laviassa kuntaliitosneuvottelut aloitettiin hieman liian myöhään, koska edellinen kunnanvaltuusto jarrutteli asiassa, kertoo Lavian Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, pienviljelijä Markku Heinimäki.

Nyt neuvottelut on kuitenkin aloitettu, ja niitä on käyty Porin, Kankaanpään ja Sastamalan suuntaan. Sekä Pori että Kankaanpää ovat olleet kiinnostuneita, Sastamalassa asenne on ollut torjuvampi. Heinimäellä itsellään on selvä mielipide siitä, mihin suuntaan Lavian pitäisi lähteä.
  - Lavian pitäisi ehdottomasti liittyä Poriin nyt kun Noormarkun liittymisen jälkeen kunnilla on yhteistä rajaakin. Jos liitymme Kankaanpäähän tai Sastamalaan, täältä tyhjenevät kaikki koulut. Osana Poria kaikki säilyisivät, sillä niin pitkälle lapsia ei voi kuljettaa, ei edes yläasteikäisiä. Varmaankin Pori kehittäisi aluetta muutenkin porkkanarahoilla.

Perusturvakuntayhtymää kritisoitu

Tällä hetkellä Lavia on osa Sastamalan, Kiikoisten, Lavian ja Punkalaitumen kunnat yhdistävää Sastamalan Perusturvakuntayhtymä Saspea, jonka toimivuudesta on kuultu paljon negatiivistakin kritiikkiä. Heinimäki itse on varovainen arviossaan, mutta myöntää itsekin kuulleensa, etteivät kaikki ole olleet kuntayhtymään tyytyväisiä.
  - Ainakin Laviassa ovat neuvolapalvelut hyvällä tolalla, samoin eläinlääkäripalvelut. Aikuisväestön hoitamisen kanssa kuitenkin tökkii – vastaanotolle pääsyä voi joutua odottamaan vaikka miten kauan ja aina sinne ei pääse lainkaan. Osa ihmisistä haluaisi myös mieluummin Porin suuntaan sellaisissa tapauksissa, että pitää lähteä sairaalaan. Yksityislääkärin lähtö paikkakunnalla oli myös suuri takaisku.
  Markku Heinimäki on itse pienviljelijä ja harrastaa myös hevosia. Pienviljelijän leipä on tänä päivänä tiukassa, joten hän myös jakaa lehtiä öisin, ja työttömyyskortistokin on käynyt hänelle tutuksi aina välillä. Näin lama-aikana Markku Heinimäki haluaa myös kommentoida 90-luvun lamaa, joka Suomessa hoidettiin erittäin huonosti.
  - Pankit pelastettiin, ihmisiä ei. Monet menettivät kotinsa ja perheensä, moni myös henkensä. Pääministeri Esko Aho oli kokematon eikä osannut hoitaa tätä kriisiä. Hän on päässyt kuin koira veräjästä ja palkittu viimeksi Sitran johtajuudella.

Julkaistu 18.06.2009 klo 08:00
Kirjoittaja: Teksti ja kuva: Mika Männistö